Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 18 november 2012

Geslaagd experiment

Omdat net het zonnetje was gaan schijnen en bovendien iemand een paar deuren voor ons wilde openen, kon mevrouw Katblad in de tuin van buurtjes wat plaatjes schieten van een muurtje met varentjes, want dat was ze al langer van plan.
Natuurlijk ging Oscar mee, want had zo een prachtige kans om weer eens de achterdakjes te verkennen.
Wel, wij denken niet dat u genoeg belangstelling voor varentjes hebt om alle foto's van dit muurtje te willen zien, en laten die dus in deze reportage verder maar weg. Natuurlijk fotografeerden we wel Oscar voor u en deden zelfs een experiment met hem. Maar eerst dit nog.

Zoals u allemaal weet is Oscar een goed Verkenner A (gediplomeerd) en nog Topreporter bovendien. Het was dus logisch dat hij voldoende tijd nodig had om deze tuin te inspecteren.Maar ja, de buurman kon daar natuurlijk niet op wachten! Hij stond al klaar om zijn tuin- en de poortdeur weer achter K. dicht te doen om nog wat verder te kunnen gaan genieten van zijn zondagsrust...


Dus toen Oscar ook nog eens de hoogte in wilde gaan, het dak op dus, moest K. hem achterlaten. Zij zou de Os later altijd nog aan de achterkant van haar huis (door het slaapkamerraam) binnen kunnen laten, of...... zou Os het misschien voor elkaar krijgen om onder de gesloten poort door te kruipen? Ja, om daar achter te komen zou dit een prima experiment zijn! K. zou op straat de Os kunnen roepen (wij weten uit ervaring dat Oscar altijd naar haar toe komt als hij haar hoort), en dan de poortdeur in de gaten houden. Wij weten uiteraard dat Japekoppie, de Boez en Cera er altijd wél in slagen om via deze weg in de Katbladstraat te komen, maar van Oscar wisten wij dat niet zeker; wij hadden hem dat nooit zien doen. En Os is immers erg flink en zou behoorlijk moeten persen om door de smalle kier te kruipen!
Ja, dat was een leuk experiment! Dus K. nam plaats voor de dichte poortdeur, riep de Os en wachtte.

Het duurde best een poosje, maar toen K. het net wilde opgeven verscheen daar toch een snuitje onder de deur.
Ha Os! Laat eens zien of je het kan? En hoe lenig je bent?Heel goed, Os! Flinke vent ben je toch, heh? Nou die dikke buik van je nog. Effe doorzetten, je bent er bijna!

En ja hoor! Toen die buik er door was kwam de rest er soepeltjes achteraan.
Wel, een hele geruststelling voor K.; nu kan ze ook de Os met gerust hart boven naar buiten laten gaan en weet dat hij dan altijd weer langs de normale weg thuis kan komen.
Ze zie je maar: we gingen op stap voor wat foto's van een muurtje met varens, en kwam terug met een geslaagd experiment!

5 opmerkingen:

Hans zei

Wat varentjes!? !!!!!!!
DE bijzonder zeldzame tongvaren, Asplenium scolopendrium, verdwijnt door restauraties van oude muren. Hier moeten we zuinig op zijn. Ik geef de Waarneming door aan Floron.
Mvgr
Hans

Mevrouw Katblad zei

Kijk, en dit wilden we nu juist net voorkomen! Komen er straks bussen vol biologen in de Katbladstraat!

Hans zei

Nee hoor,
Floron is juist heel behoedzaam met het doorgeven van waarnemingen, juist om het weghalen door 'liefhebbers' te voorkomen. Daar hebben we leergeld mee betaald in het verleden. Hele populaties orchideeën in Limburg die uitgegraven werden. Dit soort zaken wordt op een kaartje per kilometerhok gezet en binnen een straal 1 bij 1 km blijft het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Mevrouw Katblad zei

Oké!

Marijke zei

Als ik U was Mevrouw Katblad, zou 'k voordat die bussen vol biologen komen, een caféterras beginnen. Loopt U helemaal vol en kunnen er tig schuilhutten voor het dierenasiel gerealiseerd worden.