Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 16 augustus 2010

Diepste geheimen

Rooie Gijs komt nog steeds af en toe naar de redactie toe, en maakt met zijn (korte) bezoekjes een hoop redactiemedewerkers van streek. Alleen Japekoppie blijft stoïcijns wanneer Gijs zich neer laat ploffen in de buurt van onze buitentafel of tussen de planten, maar wij weten best dat dat maar schijn is. Mevrouw Troy uit haar gevoelens meer en, ondanks dat ze bang is voor R.G., brengt ze een dreigend gegrom voort, terwijl de Boez, Cera en Oscar zich proberen te verstoppen of gewoon het huis invluchten wanneer R.G. zich ongevraagd en ongewenst aan hen opdringt.
Maar vandaag ligt R.G. dus voor zijn eigen huis.

Hij ziet er niet zo tevreden uit en het lijkt alsof hij de boel ligt te bewaken, zo midden op het pad.
Bij het passeren groeten wij Rooie Gijs vriendelijk, maar hij reageert niet. Nee, R.G. houdt de Poort in de gaten want zelf duldt hij geen enkele andere haarfabriek in zijn gebied. Vandaar dus.








Ja, Gijs heeft het al moeilijk genoeg in zijn eigen tuin, want die moet hij delen met diverse buurkatten. Deze houden allemaal best wel rekening met R.Gijs zijn wensen, zullen hem ook niet in de weg gaan zitten of lopen, maar eisen wel hun eigen plekje op.
Zoals Harremans, assistent tuinman (zijn broer Panda is "hoofd tuin") en stoelentester van beroep. Door het wisselvallige weer heeft hij echter de laatste tijd niet veel te doen; er staan nauwelijks comfortabele stoelen buiten en de tuin is niet meer bij te houden - alle planten groeien maar door en zijn te nat om je tussen te begeven. Dus Harremans is er maar bij gaan liggen en houdt op zijn beurt Rooie Gijs in de gaten, omdat je het met R.G. maar nooit weet.

In Iwan's straat vinden wij Harreman's broer Panda. Hij heeft dus op het ogenblik ook niet veel ompoten en is aan het klooien of zoiets. In elk geval kijkt hij betrapt op als wij een plaatje van hem schieten, en luttele seconden later vliegt hij de Poort door, terug zijn (Hof-)tuin in.
Verder ontwaren wij geen andere haarfabrieken in Iwan's straat, en teleurgesteld gaan wij weer terug de tuin in.





Panda lijkt in zijn eigen gebied meer op zijn gemak. Nu kunnen wij gewoon langs hem lopen en hem zelfs een aai geven, al is hij nog wel wat wantrouwend naar de fotograaf toe.










In de Poort naar de Katbladstraat toe zit Cera ons op te wachten. Ja, want Rooie Gijs ligt dus niet voor niets nog steeds midden op dat pad, kan zo recht de Poort inkijken en met zijn boze blikken bereiken dat niemand de tuin in durft te komen. Nu zijn er niet zoveel blikken nodig om Cera op een afstand te houden, want zij is al zo vaak achterna gezeten door Gijs, Panda en Harremans, dat ze sowieso niet dikwijls zonder de steun van de Boez of Oscar het Hof bezoekt. Des te aandoenlijker dat zij hier toch is blijven zitten wachten op de fotograaf en mevrouw Katblad....








Op de terugweg naar de redactie zien wij nog net Kaija onder de Poortdeur aldaar uit kruipen. Zij is vast en zeker op weg naar haar (Kruiden-)tuin en kijkt even om als wij haar roepen.
Nee, zij komt niet naar ons toe, want zo zit Kaija niet in elkaar. Zij had haar plan al getrokken en zal daar niet van afwijken, en bovendien heeft ze helemaal niks met mevrouw Katblad of de fotograaf.
Kaija heeft naar ons weten dit jaar nog niet in haar boom gezeten. Wij vragen ons af of dit wellicht te maken kan hebben met het vertrek vorig jaar van Jaya en haar familie? Immers, Kaija hoeft nu de Kruidentuin alleen nog maar te delen met haar huisgenoot Siep en buurvrouw Vlinder, en dan wat jong grut dat af en toe langskomt om daar te spelen. Dus ze heeft helemaal geen redenen meer om de boom in te gaan. Maar dat blijft natuurlijk allemaal speculatie. Want wat er in zo'n kattenkoppie omgaat, redenen om dingen wel of juist niet te doen? Om dat te snappen, moet je toch echt zelf KAT zijn, want zij zullen je nooit hun diepste geheimen vertellen....

Geen opmerkingen: