Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 21 februari 2013

Terug in de tijd (1)

Iwan hadden wij in het voorjaar van 2008 al diverse keren ontmoet, en toen wij te weten waren gekomen waar hij woonde en een foto van hem in de brievenbus van zijn huis hadden gedaan (met afzender van onze redactie), werden we door mevrouw Ina uitgenodigd om kennis te komen maken met de huisgenootjes van Iwan. Graag ging mevrouw Katblad op de uitnodiging in, en zo ontmoetten wij Caja, toen nog superjong en met halsbandje.

Iwan woonde in die tijd samen met twee dameshaarfabrieken: (Caja en Lotje) en Zorro, die eigenlijk Boris heette en zomaar op een dag verdween en nooit meer terug werd gezien...
De baas van het huis (Iwan dus) liet zich tijdens ons bezoek niet zien. Hij had in die tijd trouwens al zijn kiezen nog, was ook nog een stuk zwaarder en ging regelmatig een aardig eindje van huis, op avontuur dus.
Ja, vijf jaar geleden heh? We bedoelen maar....

Ook Lotje was toen nog een zeer jonge dame, en tevens wat aan de schichtige kant. Ze wilde best wel heel even po(e)seren op het klimkrabding, maar vond verder het bezoek van mevrouw K. niet bepaald een succes. Zij is niet heel erg veel veranderd wat het ontvangen van "vreemd" bezoek betreft.... Iwan was die dag op sjouw geweest, was wel aanwezig (na kletsnat binnen te zijn gekomen) maar trok zich direct terug omdat hij niet graag met een natte, plukkerige vacht op de foto wilde. Toen al was hij toeschietelijker buiten, in de Hoftuin, dan binnen in zijn eigen huis.

Deze mooie haarfabriek kwamen wij vaak tegen in de Kruidentuin, waaraan zij woonde. Jaya was haar naam. Ze had nog slechts 1 oog maar dat weerhield haar er niet van om haar tuin zorgvuldig te bewaken en indringers te weren.
Wij vonden haar dikwijls genietend van het zonnetje, zittend met haar achterste in de Nepeta of op het pad voor haar huis.
Halfzwerver Bolle Wangen was een groot bewonderaar van Jaya, maar zij moest echter niets van hem hebben...


Myo, de huidige partijleider van Hof is Vol, was toen nog een heel verlegen jochie. Hij woonde nog niet zo lang in de Hoftuin en was niet gewend aan vreemde mensen. Wij zagen hem dan ook niet veel, en als we hem eindelijk een keer tegenkwamen kroop hij weg. Zoals hier, achter de Hortensia.
Nu moeten wij er wel bij vertellen dat in die tijd Rooie Gijs nog de baas was in het Hof, en Gijs was niet voor de poes en zeker niet vóór Myo. Over Rooie Gijs gaan we het natuurlijk ook nog hebben.Dit is dhr. Troy, geen familie van onze Tokkie Troy.
Hij woonde een eindje verderop in de Katbladstraat, samen met Fleur.
Troy kwam nooit buiten (behalve op het plaatsje achter het huis) en raakte een beetje gefrustreerd door het zien van haarfabrieken die wel op straat mochten. Tenslotte ging zich dat uiten in agressieve buien waarbij hij het aan de stok kreeg met zijn huisgenote. Nadat de ramen aan de straatkant werden geblindeerd, werd Troy wat rustiger. De twee haarfabrieken verhuisden alweer een tijdje geleden, maar vorig jaar hoorden wij dat Fleur helaas inmiddels is overleden.

Hier is ie dan, de oprichter van de partij Hof is Vol en de eerste partijleider van die club.
Rooie Gijs woonde eerst in Iwan's straat maar verhuisde naar het Hof omdat hij daar strategisch gezien beter af was.
Vanaf het bankje voor zijn nieuwe huis kon hij de hele tuin overzien, en wanneer hij een illegaal in het oog kreeg werd de onfortuinlijke, arme sloeber zonder pardon en hardpotig door de Rooie uitgezet. Hij werd een goede leermeester voor Panda en Harremans, en later dus ook voor Myo. Doch Gijs heeft nooit echte vrienden gemaakt; hij was daar te chagrijnig voor en had helaas teveel boosheid in zich.

Wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

Greet zei

Leuk hoor, die oude foto's.

Fritz zei

Pure nostalgie.
Wat gaat de tijd toch snel in het leven van een haarfabriek.
En sommige fabrieken al gesloten.
Wat heb je dan aan zeven levens ?

annemiek zei

Goed idee hoor, mevrouw K. om ons de geschiedenis van Het Leidsch Katblad voor te schotelen.
Interessant en leuk om te lezen.

Wad Woord & Wol zei

Ik ben de historische draad al bijna kwijt. Dat wordt nog een keer lezen!