Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 3 januari 2011

Matatabi

Nu hadden wij voor onze haarfabrieken van die kauwstokjes gekocht die kalmerend zouden moeten werken. En wij hadden er een paar uitgedeeld aan onze reporters, een dag voordat het vuurwerk afsteken begon. Natuurlijk keek niemand om naar die stokjes; ze werden zelfs zeker en beslist afgewezen. Mevrouw Katblad had daar de pest over in, want deze stokjes zijn bepaald niet goedkoop en waren dus een slechte investering geweest.
Totdat Cera gisteren ineens haar belangstelling toonde voor één van de houten kalmeringsstaafjes.


Het effect van zo'n stokje is te vergelijken met een takje Nepeta. Cera gaf het een paar kopjes, rolde met het stokje tussen haar poten over de grond terwijl zij ondertussen steeds maar knipoogde naar de camera en mevrouw Katblad. En verder bracht zij een aantal tevreden geluidjes voort.







Ja, Cera was erg in haar element met het zogenaamde Matatabi-stokje, maar af en toe keek zij er ook wel erg debiel bij, en dat verontrustte ons toch wel een beetje.
Wij zochten daarom de bijsluiter maar weer eens op en lazen het volgende.

Matatabi Cat Chew Sticks zijn stokjes van de Matatabiboom ofwel Actinidia Polygama, ook wel Silver Vine genoemd. Deze boom is familie van de Kiwiboom en groeit in Azië, met name in China en Japan.
Matatabi heeft een speciale aantrekkingskracht op katachtigen. Er zit een stof in die katten lekker vinden, waardoor ze kunnen ontspannen. De kat krijgt, door spelen met het stokje, afleiding en rust, hetgeen voor katten die in stressvolle omstandigheden terechtkomen (tentoonstelling, asiel, reizen, dierenarts etc.) gunstig kan zijn.
Katten die last hebben van stress, irritatie, frustratie en depressie kunnen baat hebben bij Matatabi.
Niet vaker dan twee tot drie maal per week geven omdat anders gewenning optreedt. 
TIP: Indien de bast van het stokje wordt verwijderd, is het effect groter.


Wel, Cera was na een minuut of twee klaar met het stokje. Ze leek niet erg gekalmeerd, eerder wat opgewonden, en verdween naar buiten. Ze heeft vervolgens niet meer naar het stokje omgekeken. Mevrouw Katblad zal binnenkort het bastje van het stokje afpeuteren om te zien of het zo meer of ander effect heeft. Wordt dus waarschijnlijk vervolgd. Meer lezen? http://biomentorfoundation.nl/producten/matatabi.pdf
(N.B.: heeft u soortgelijke of andere ervaringen met zo'n stokje? Bericht het ons!)

2 opmerkingen:

Annemieke zei

Die laatste foto is inderdaad een beetje alarmerend! Mogelijk werkt het matatabispul via hetzelfde mechanisme als Nepeta en zijn de katten van de redactie daarom al minder gevoelig. Ben zeer benieuwd naar de test zonder bast.

Hans zei

Ik ben nooit een voorstander van dit soort middelen, noch voor mensen, noch voor beesten. De valeriaandruppeltjes voor het wennen aan de kattenbak gebruik ik dus ook maar heel sporadisch. Maar de blik in Cera haar ogen bevalt me niet! Ik heb overigens nog nooit van dit spul gehoord (Wel van Actinidia natuurlijk). Ik zou het maar lekker bij Nepeta houden in de zomer.