Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 30 september 2012

Voorweken, wassen en bijwerken

Laatst vroeg één van onze lezers of Oscar nog steeds wel eens met zijn poten in de drinkbak hangt. Wel, hoog tijd dus om daar weer eens een bericht aan te wijden!

Dit was vanochtend. En jawel, Oscar heeft één poot (zijn rechter zoals u kunt zien) plat op het water gelegd. Zijn teentjes met klauwtjes dompelt hij onder, dus we vermoeden dat die vies waren of in elk geval hard toe aan een wasbeurt. Dit onderwaterhouden lijkt op het zogenaamde "voorweken", iets wat mevrouw K. ook wel eens met haar wielhuisdak doet als er heel veel plak van de luizen op de lak zit met daarop nog eens een laag zwarte schimmel, maar omdat het wielhuis niet in de teil past gooit zij er dus een flinke laag water bovenop en wacht dan een tijdje alvorens met spons en schoonmaakmiddel aan de gang te gaan. Maar dit terzijde want nu gaat het om Os' potenwasje, en hij weekt zijn patten dus even voor voordat hij aan de werkelijke poetsbeurt begint. Nee, Os is niet bepaald dom, weet dat hij in een net en beschaafd huis woont en regelmatig op de foto of film gaat.

Blijkbaar was er nu genoeg voorgeweekt en kan het daadwerkelijke wassen beginnen. Uiteraard heeft Os geen washandje nodig omdat zijn tong ten eerste een veel betere schuurkracht heeft, maar bovendien makkelijker gemanoeuvreerd kan worden in de juiste richting, en beter tussen de tenen past dan zo'n badstof lapje.
Als u genoeg heeft gezien gaan we door naar de volgende foto, zo niet mag u nog even langer blijven kijken naar dit plaatje.De zij-nagel lijkt het smerigst te zijn, want Os heeft daar zichtbaar veel werk aan. Dat vieze komt natuurlijk doordat deze hoogst gelegen teen nauwelijks of niet de grond raakt en het vuil er dus niet tijdens het lopen vanaf kan slijten. Omdat het water de nagel wat zachter maakt (net als bij uw nagels gebeurt als u langere tijd in het bad hebt gezeten), maakt Os gelijk gebruik van de gelegenheid om het uiterste nagelpuntje een beetje bij te werken. Hij gebruikt daarbij zijn tandjes als vijl (zeg maar), en mocht zo'n nagelhoesje wat los zitten omdat er een nieuwe nagel (met betere toekomstperspectieven) onder is gegroeid, bijt hij de oude huls eraf. Die zullen wij dus in elk geval niet in onze sofabekleding gaan terugvinden en dat scheelt een hoop gepulk.

Zoals gewoonlijk houdt Os ook nu weer zijn linkerpoot buiten beeld en dus kunnen wij u die niet laten zien.
Later zagen wij echter wel dat die linkerpoot ook in het water had liggen weken, maar dan precies tot en met de duimnagel (waarmee wij dus die hoge zij-nagel bedoelen). Waarom Os ook die poot in het water had ondergedompeld weten wij niet, want hij heeft (althans op dat moment) verder geen aandacht besteed aan deze klauw. Het kan zijn dat hij te moe was om ook nog zijn tweede poot onder de tong en tanden te nemen, maar het kan ook zijn dat hij werd afgeleid en dus tot uitstel moest besluiten. Os zal vast en zeker in de loop van deze dag (en anders week) ook zijn onbehandelde klauw nog poetsen en bijwerken. En mocht hem dat niet buiten in de drinkbank lukken, dan zal mevrouw K. het vast niet erg vinden om toch nog wat in de sofa-bekleding te moeten pulken, want zo'n nagelpuntje is net een nagelkruidzaadje; het gaat steeds dieper en vaster in de bekleding zitten.
(Over het lospulken van uitgeworpen snorharen en hun kleefkracht hebben wij het een volgende keer.)

4 opmerkingen:

Greet zei

Hartelijk dank voor dit bericht. We zijn weer op de hoogte.

annemiek zei

Kan Oscar mijn Kruimel niet leren om zijn poten zo goed te wassen?

Mevrouw Katblad zei

Mocht Os besluiten tot het geven van poetslessen, is zijn eerste leerling uiteraard de Boez!

ina zei

Een kat kan de was doen.