Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 11 september 2012

Winkelhaarfabrieken en opgeslokte pinpas

Het was maar goed dat één van onze mede-reizigers een trouw Katbladlezeres is met een goed oog voor haarfabrieken, want het was nog niet zo eenvoudig om in vreemde stadjes en dorpen een kat in beeld te krijgen.
Mevrouw Jacq zag vaak eerder dan mevrouw K. ergens een mooi vachtje lopen of liggen (dat kwam omdat ze steeds voorop liep en veel sneller al zigzaggend de straatjes en steegjes afstruinde), en waarschuwde mevrouw K. dan. In dit geval was K. net iets te laat. Het betreft hier waarschijnlijk een winkelhaarfabriek die weer terugkeert naar huis na het doen van een plasje of strekken van de pootjes. We konden hem of haar helaas niet overhalen even in de lens te kijken. Maar even later kreeg mevrouw K. gelukkig alweer een nieuwe ontdekking van Jacq door.

Mevrouw K. moest dit poortje door en zou dan vanzelf in de daarachter gelegen openluchtwinkel een prachtig exemplaar vinden. De betreffende haarfabriek lag gewoon ergens op een stoel te slapen en we konden haar niet missen, aldus Jacq. Maar we moesten wel snel zijn want het middaguur sloeg al en zoals u weet gaan de deuren van elke winkel of museum dan onverbiddelijk op slot omdat er uitgebreid gegeten moet worden. Een goede gewoonte trouwens; die Fransen zijn heus niet gek.
Afijn, gaat u even mee de poort door?
En jawel hoor, daar lag zij. In diepe slaap, dat wel. Dat was nu jammer want we wilden haar graag enkele vragen stellen over haar leven als openluchtwinkelhaarfabriek.
We konden het niet laten. Terwijl mevrouw K. wat foto's nam, was mevrouw Jacq zo impertinent om de slapende schone zachtjes te aaien over haar wollige, veelkleurige jasje.
Natuurlijk werd winkelpoes daardoor gewekt, maar dat was onze bedoeling ook...
Wel, wij kunnen u mededelen dat ook sommige franse haarfabrieken niet erg gediend zijn van onverwachte intimiteiten. Waarschijnlijk had zij net liggen dromen van gebraden muisjes en gegrilde duifjes, en hadden wij haar wreed uit deze droom weggehaald.
Of had deze haarfabriek wellicht te vaak naar de uitgestalde koopwaar gekeken?


Wel, wij lieten de winkelpoes even uitrazen, aaiden haar voorzichtig nogmaals over haar kopje (wat aarzelend werd toegestaan) en vertelden haar ondertussen dat wij helemaal uit Nederland waren gekomen om een reportage te maken over franse haarfabrieken, dat wij zeer in haar leven waren geïnteresseerd en dat zij in het Katblad zou komen te staan als ze tenminste nog even voor ons wilde po(e)seren.
Gelukkig kwam zij toen weer een beetje tot rust.

Wel, voor het Katblad wilde ze dan wel even stilzitten en haar kaakjes op elkaar houden, maar een diepte-interview zat er niet in want het was zo ongeveer etenstijd en ze kon elk moment geroepen worden voor het déjeuner.

We besloten dus om deze mooie haarfabriekdame verder maar met rust te laten, bovendien zou de poort zo gesloten worden en hadden we ondertussen erge zin gekregen in een kleine pauze op een terrasje.

Eenmaal op het terras gezeten besloot het gezelschap om die middag de stad Beaune te gaan bezoeken daar aldaar volop overheerlijke wijn te koop is, en als je in de Bourgogne bent moet je je wel even verdiepen in de plaatselijke lekkernijen, toch?
Over ons bezoek aan de grote wijnstad berichten we u trouwens verder niets, niet alleen omdat we daar geen enkele haarfabriek aantroffen maar ook omdat (bij de Banque Populaire) het pinpasje van mevrouw K. door de automaat werd opgeslokt voordat zij ook maar één toets had ingedrukt), de bank dicht bleek te zijn (want maandag) en het bellen van de bank op een kleine ramp uitliep omdat er een bandje werd afgedraaid met (voor ons) onverstaanbare instructies en vragen...
Later in de middag, op weg naar ons vakantiehuis, troffen wij geen enkel geopend restaurant aan, iets waar we ook geen rekening mee hadden gehouden. Ach, een paar teleurstellinkjes horen nu eenmaal ook bij een vakantie en we waren vastbesloten om niet te gaan zitten kniezen om de verloren pas; in Leiden hebben we immers een paar uitstekende wijnwinkels en een niet al te zwaar beladen Katmobiel gebruikt minder benzine, heh? Daarom.

5 opmerkingen:

ina zei

Wat een mooie poezendame!

Wad Woord & Wol zei

Wat een prachtige openluchtwinkelhaarfabriek!

Wad Woord & Wol zei

Even vertellen. Ik kwam gisteren een prachtige openluchtwinkelhaarfabriek tegen. Ik denk dat het een hij was. Hij lag op een stoel óp een kussentje op een terras. Maar liet zich verleiden om even op mijn schoot te wippen en knuffels te ontvangen. Later lag hij op een andere stoel weer óp een kussentje ín de zon. Ik heb met mijn mobieltje een foto voor u gemaakt, maar helaas...overbelicht. Maar hij was een beauty!

Mevrouw Katblad zei

Wel mevrouw WWW, wij willen u vriendelijk doch dringend verzoeken voortaan beter te letten op inval van zon e.d., of een betere mobiel aan te schaffen, of voortaan uw fotocamera mee te nemen op uw tochten. Het is niet dat we u niet geloven maar we hadden toch het liefst een aardig plaatje van deze olwh gehad voor in onze bijlage. Overigens wel fijn om te horen dat u ook buitenshuis oog heeft voor de mooiste haarschepsels op deze aarde.

Wad Woord & Wol zei

Mevrouw K., ik schaam me ook echt heel diep! Misschien kan ik een dagje meelopen met uw fotograaf om de technieken wat beter te leren beheersen.