Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 27 september 2012

De drie fases van de jacht

Voordat u misschien gaat denken dat onze topreporter Oscar alleen maar achter mevrouw Katblad of de fotograaf aanloopt om op zoek te gaan naar belangrijk nieuws in de buurt, willen wij u graag laten zien dat Os ook naast zijn werk leuke dingen doet, ook andere hobby's heeft zoals bijvoorbeeld de jacht.

Fase 1: Prooi uitkiezen en bestuderen

Van de bewoners aan de Kruidentuin vernamen wij dat Os regelmatig (in zijn vrije tijd) in deze houding (zie foto) staat en dat lang kan volhouden. Hij is dan namelijk op jacht en staat in de tuin te turen om een prooi uit te kiezen. Meestal is die prooi een vlinder, libelle of ander vliegbeestje, hoewel het ook best een muisje zou kunnen zijn of een ander soort beestje (niet-vliegend) dat hier leeft maar wij (mensen) niet kennen.
Zoals u ook op bijgaande foto kunt zien is dat Oscar behoorlijk gespierd is, en als u dat niet gelooft is dat uw probleem en houdt u dat maar lekker voor zich.
Klaar voor de volgende fase?
Dan gaan we naar de volgende foto.

Fase 2: De Sprong of Duik

Oscar duikt lenig op zijn doel af en gebruikt het stalen hek om zich wat extra vaart te geven.
Het is overigens puur toeval dat wij zijn sprong deze keer op de foto hebben weten te krijgen want over het algemeen zijn we net te laat of iets te vroeg.
Wij hadden geen idee waar Os zijn zinnen op had gezet of wat hij tussen de kruiden had zien rondscharrelen, maar dat is ook niet zo belangrijk.
Op de volgende foto zullen we zien of Oscar daadwerkelijk iets had weten te vangen of dat zijn actie voor niets was geweest.


Fase 3: Vreugde of Verdriet

Wel, u kunt van Os' snuit vast wel aflezen dat hij deze keer misgeklauwd heeft, maar we kunnen u verzekeren (hebben daar getuigen van) dat het ook vaak wél raak is. Ook hebben getuigen gezien dat hij zijn prooi meestal pleegt op te vreten, wat een smerig gezicht is als het een grote libelle betreft met nog fladderende vleugels en spartelende pootjes.
Helaas is voor grote kleinwildjagers als Oscar het vlinder/libelle-seizoen voorbij, maar wij zullen proberen te onderzoeken welke beestjes daarvoor in de plaats zijn gekomen.

5 opmerkingen:

Barbara zei

Wat is Oz dik in fase 1, of lijkt dat maar zo ?
Wordt het reportersteam wel eens op cholesterol gecontroleerd ?

Moon zei

De Rambo van de Katbladstraat!

Mevrouw Katblad zei

@Barbara:
Kijk, dat bedoelen we nou! Gaan we dus niet op in. Tjongejonge....

Greet zei

Wat een mooie foto van die springende Oscar!

Babs zei

Wat bedoelt U nou dan ?
En U gaat er m.i. wel op in.
Of vergis ik mij nou dan ?