Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 24 september 2012

Verkeerde inschatting

Toen wij laatst in de Hoftuin waren hoorden we opeens een vreselijk zielig gemauw van het keukendak van de Borderliner (blafbeest) komen.
Mevrouw K. zag hem eerst niet zo gauw, maar zodra zij "Wie is dat?" had geroepen, zag zij Iwan; hij stond op het punt de Poort over te steken en snel drukten we op de knop van de camera.
Wat u nu ziet is dus Iwan in zijn sprong van dakje naar balkon, en dat bedoelen we dus met "de Poort oversteken".
Tijdens de sprong hield het klaaglijk mauwen gewoon aan want Iwan is erg bedreven in sporten en praten op hetzelfde moment.

Waarom Iwan dan zo mauwde, vraagt u zich misschien af?
Wel, hij wil er altijd gewoon zeker van zijn dat wij op hem wachten en niet stiekem weggaan als hij bezig is naar ons toe te komen, zo eenvoudig is het. Aandacht trekken, inderdaad!
Wel, mevrouw K. ging heus niet weg want vond het veel te leuk om Iwan weer eens te zien.
Hiernaast ziet u Iwan op het randje van het balkon, daarna hoefde hij alleen nog maar de trap af om bij ons te komen.

Beneden (in de Hoftuin) gekomen dook hij tot onze verbazing gelijk met zijn snufferd in een plukje gras. Hij was toch gekomen om tenminste een paar aaien te halen of een klacht in te dienen? Tenminste, zo gaat het er doorgaans aan toe. Maar nee, nu liet hij ons gewoon wachten en deed wat hij eerst wilde doen. Zo zie je maar, haarfabrieken gedragen zich vaak expres niet zoals je verwacht en dat doen ze om de mens in verwarring te brengen. Noteert u dat even? (Erg belangrijk!)
En van het ene plukje gras schoof hij door naar het andere polletje.
Mevrouw Inge echter (die met mevrouw K. was meegekomen naar de Hoftuin en een grote fan van Iwan is), kon niet wachten tot Iwan klaar was met zijn grasvreterij en begon alvast in zijn vacht te kroelen. Iwan deed alsof dat de gewoonste zaak van de wereld was en kauwde lekker door.

Wat niemand in de gaten had was dat Myo ondertussen naderbij was gekomen en jaloers zat toe te kijken. Hoewel, het kan ook zijn dat hij niet jaloers was maar zat te wachten op het moment dat de mensen waren opgedonderd en hij Iwan (die hier door zijn partij Hof is Vol als illegaal en indringer wordt beschouwd) uit de tuin kon zetten.
Nee, bij Myo weet je het maar nooit en dat onberekenbare is juist zijn grote kracht.En kijk eens aan: ook Harremans was op het toneel verschenen!
Hij zat er minder relaxed bij dan Myo, maar dat is alleen maar logisch als je bedenkt dat hij de "knecht" is en Myo de grote baas, toch?
Maar wie niet sterk is moet slim zijn, en Harry bedacht daarom een geweldig plan. Hij kroop tussen de planten weg en zou dan later, als de mensen weg waren of tenminste een eindje uit de buurt, een verrassingsaanval inzetten. En wat zou Myo dan trots op hem zijn, heh?
Ja, Harry zit hier echt tussen het groen!
En nee, wij zagen hem ook niet meer...


Mevrouw Inge (die eindelijk klaar was met het kroelen van Iwan) liep met mevrouw K. mee naar het midden van de tuin. Iwan hobbelde achter hen aan, want ook daar stonden genoeg graspollen om lekker van te smullen en hij vond het blijkbaar gezelliger om in de buurt van de mensen te blijven.
Op de voorgrond (foto) de plek waar Harry zat verstopt, daarachter dus een niets vermoedende, graskauwende Iwan.
Nu kon het elk moment gebeuren: de aanval van Harremans op Iwan! Oh, wat was dit spannend!
...............................................
...............................................
...............................................


Maar de verrassingsaanval van Har bleef uit, en omdat mevrouw K. zich afvroeg of hij zich daar eigenlijk nog wel verstopt hield, duwde ze wat plantjes opzij, net zolang tot wij deze foto konden maken. Jawel dus, Har zat er wel degelijk nog, had zich niets aangetrokken van de woelende handen en zat nog steeds naar Iwan te loeren. Maar hij leek niet van plan de Grote Rooie aan te vallen; hij leek zowaar eerder een beetje bang!

Het kan zijn dat wij de situatie verkeerd hebben ingeschat. Wij hebben eigenlijk ook nog nooit eerder gezien dat Harremans Iwan aanviel of pestte, dus het kan zomaar zijn dat Iwan een soort van gedoogd wordt door de Partij Hof is Vol, iets wat te maken kan hebben met zijn flink voorkomen en zelfverzekerd gedrag. In elk geval moesten wij vaststellen dat Harry niet in actie kwam en waarschijnlijk ook niet zou komen. Wij lieten hem tenslotte maar achter tussen de varens en ander groen spul.

Iwan liep nog even met ons mee naar de Poort, maar hij ging niet mee naar de Katbladstraat en dus namen we afscheid van hem.

We weten niet of Iwan op zijn terugweg naar huis (via de balkontrap dus) Myo nog is tegengekomen. En als dat wel zo was, of dat dan wellicht nog tot problemen heeft geleid. Maar eigenlijk denken we dat Iwan uitstekend in staat is zijn eigen boontjes te doppen, en daarom konden we met een gerust hart naar de redactie terugkeren.

5 opmerkingen:

Greet zei

Wat een spannende reportage! Leuk!

ina zei

Fijn dat Iwan een beetje extra aandacht krijgt, hij vindt het erg vreemd dat de kattenluikjes steeds dicht zijn als hij eruit wil (dit i.v.m. onze nieuwe huisgenote, die nog niet naar buiten mag).

Wad Woord & Wol zei

Stoere mannen daar in Leiden!

Hans zei

Hij kijkt in ieder geval heel zelfverzekerd!

Donita zei

Prachtig hoor, die varenfoto's.