Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 23 december 2010

bericht dierenbescherming

Print deze paginaZoek door deze website

Noodoproep : opvangadressen voor buitenkatten

22 dec 2010 - Categorie: Algemeen

Noodoproep : opvangadressen voor buitenkatten
De Dierenbescherming zoekt met spoed naar locaties waar moeilijk herplaatsbare katten als ‘buitenkat' gehouden kunnen worden, bijvoorbeeld bij een boerderij of manege. De katten zijn afkomstig uit Texel. De dieren zouden aanvankelijk afgeschoten worden, maar de Dierenbescherming heeft dit kunnen voorkomen door de dieren op te vangen in haar asielen.
Staatsbosbeheer wilde aanvankelijk de katten in het Nationaal Park Duinen van Texel vangen en afschieten omdat ze schade aan de fauna aanrichten. De Dierenbescherming kwam in het geweer tegen deze dieronvriendelijke methode. In overleg met de gemeente, Staatsbosbeheer en Het Nationaal Park Duinen van Texel heeft de Dierenbescherming als noodoplossing geopperd de dieren op te vangen in haar asielen. Normaal gesproken werkt de Dierenbescherming volgens het principe van vangen, castreren en terugplaatsen. Vanwege de specifieke omstandigheden op Texel (o.a. het leefgebied van grondbroeders) is daar bij wijze van uitzondering van afgeweken. Daarnaast zet de Dierenbescherming zich met de betrokken instanties in op preventie.
Nieuw thuis gezocht voor katten
Deze winter zijn er tot nu toe al 25 katten op Texel gevangen door Staatsbosbeheer en vervolgens door de Dierenbescherming opgevangen. De vangperiode is nog lang niet afgelopen waardoor de dierenopvangcentra in de regio Noord-Holland Noord overvol dreigen te raken. Niet alle katten zijn verwilderd en kunnen dus gewoon bij een gezin in huis herplaatst worden. Maar een deel van de katten is wel zonder menselijk contact opgegroeid en daardoor niet sociaal genoeg om in huis herplaatst te worden. Voor deze katten zoekt de Dierenbescherming met spoed locaties waar de dieren als ‘buitenkat' gehouden worden. Het ideaal beeld is dan een boerderij of manege waar de katten hun eigen gang kunnen gaan, maar evengoed de zorg krijgen die ze nodig hebben. Alle dieren zijn gecastreerd en gechipt. Mensen die interesse hebben in een Texelse kat kunnen contact opnemen met de Dierenbescherming via het telefoonnummer 072-515 00 71.
 
Links Shala, één van de eerste katten die vorige winter gevangen is. Ze is tijdelijk opgevangen in het asiel, maar vond al snel een nieuw thuis. Rechts Tex, een kat die zonder menselijk contact is opgegroeid en daardoor niet sociaal genoeg om in huis herplaatst te worden. Voor katten zoals Tex zoekt de Dierenbescherming met spoed locaties zoals bijvoorbeeld een groot bedrijfsterrein of boerderij waar zij lekker hun eigen gang kunnen gaan.

1 opmerking:

Annemieke zei

Shala is een schatje! Geen wonder dat er al een nieuw thuis gevonden is. Hopelijk zijn er ook vrijwilligers voor Tex en co. Wel sneu zoals ie daar zit op de kattenbak...