Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 5 maart 2013

Kaalslag in Kruidentuin

Sommige lezers hadden het al geraden, inderdaad, alle Vlinderstruiken in de Kruidentuin zijn gekapt.
Jarenlang niet goed verzorgd door de gemeente groendienst (want niet gesnoeid), maar ondanks dat kwamen er toch weer elke zomer prachtige bloemen in. Talloze vlinders kwamen hier op bezoek, in alle soorten en maten, heel belangrijk in deze tijd waarin het aantal vlinders steeds minder wordt, dachten wij. Een schitterende plek, midden in de stad, verwordt zo langzamerhand tot een oninteressant plantsoentje, ook voor de vele bijen, hommels, libellen, vogeltjes en noem maar op.

Ja, onze gemeente is erg goed in het omkappen en uitrukken van juist de struiken en planten die de tuin bijzonder maken en beestjes aantrekken. Op veel kale plekken werd vorig jaar al voor het gemak royaal met Oost-Indische Kers gestrooid, maar het afval (na het afsterven) daarvan blijft vervolgens maanden liggen.
Van enig onderhoud van deze tuin is dus geen sprake; waarom dan die makkelijk te verzorgen struiken verwijderen?

Hier stond ook een prachtige Vlinderstruik.










Ook hier stonden twee Vlinderstruiken.
Wat er nog meer weggehaald werd weten we zo gauw niet, maar in elk geval is er nu een groot gat ontstaan.












Het was op afgelopen zondag dat mevrouw K. tot haar grote schrik en verdriet de kaalslag ontdekte.
Ze kon het niet verder aanzien en ging snel weer terug naar de redactie om bij te komen.
Tot noch toe is zij daarin nog niet helemaal geslaagd...

7 opmerkingen:

Ma Tok zei

Het zal wel teveel gevraagd zijn om te hopen op nieuwe vlinderstruiken.

katja zei

Zouden de afgezaagde stronkjes misschien nog een kans maken opnieuw uit te lopen? Daarvoor zijn ze natuurlijk wel te vroeg en te kort afgesnoeid, maar wie weet zit er ergens toch nog groeikracht onder die stompjes...

Fritz zei

Mmm...
Kennelijk iets in de pijplijn ervoor, tussen opdracht en uitvoering misgegaan.
Of kortsluiting tussen ecologische kennis, inzicht, en uitvoering van het beleid. Lees of hoor je vaak, bijv. dat een berm met heule zeldzame beschermde orchideeën plotsklaps op het verkeerde moment of op verkeerde locatie gemaaid wordt.
De krachtterm Tjonge jonge jonge volstaat hier niet.

Mevrouw Katblad zei

De stronkjes die overbleven lijken te zijn ingesmeerd met Roundup of iets dergelijks. Dus het wordt echt niks meer, met die struiken.
Ik heb de Gemeente Leiden (die zich hard zegt te maken voor de biodiversiteit) een boze brief geschreven en gevraagd wat nu eigenlijk de bedoeling is van de Kruidentuin. Of ze er straks misschien Afrikaantjes of Petunia's in willen gaan zetten of zo.

Sabine zei

Gv@";!¥{$\ maar ook /&!$}*\$^$| & *#+++'e&/'dkj !!!!!!!
Of om in floratermen te blijven: stelletje KLOOTVIOLEN
(Sorry hoor)

Anoniem zei

Gewoon opnieuw zaadjes strooien. ;-)

Fritz zei

Pas afgezaagde stronken worden dichtgesmeerd met een soort grondverf of zo. Dat is tegen het "bloeden". Dat de sapstroom niet uit den wonde vloeit.