Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 14 maart 2013

Bezoek van afdeling Groen

Kaija (onder) en Siep (linksboven) moesten even luchten,
 maar dat deden zij niet van harte...
Vorige week stond er opeens meneer Paul van de afdeling Groen van de gemeente Leiden op onze stoep. Dit natuurlijk naar aanleiding van de boze mail die mevrouw K. gestuurd had over o.a. het kappen van de Vlinderstruiken.
Meneer en K. liepen samen naar de Kruidentuin (Oscar volgde) om te bekijken wat mevrouw K. nu eigenlijk bedoelde, want de Groenmeneer geloofde niet dat er "ondeskundig" was gesnoeid of gehakt. Ter plekke moest hij zijn mening toch wel enigszins wijzigen...

Boez en Os aan het inspecteren
Inderdaad, van de stompjes (Vlinderstruiken) was waarschijnlijk niet meer veel te verwachten en de Forsythia was te vroeg (want vlak voor de bloei) ten prooi gevallen aan de snoeischaar. En het opruimen van afgesnoeide takken was ook niet helemaal gelukt. Verder had de lavendel in de herfst (na de bloei) gesnoeid moeten worden, maar dat was niet gebeurd. En ja, de munt in het centrum van de tuin was niet eetbaar en de andere planten stonden er niet erg jofel bij...En toen kwam de uitleg.
De gemeente moet behalve op vele andere zaken, ook op het "Groen" bezuinigen. Als tuinpersoneel worden vaak mensen van DZB (De Zijl Bedrijven) ingezet, en deze mannen (ook vrouwen?) zijn niet echt opgeleid voor tuinonderhoud. Dus daar gaat het wel eens mis. Maar we moesten er wel vanuit gaan dat deze mensen altijd erg hun best doen (tja...).
En wat de financiële middelen betreft (aanschaf planten): het budget is beperkt...
Wel, jammer dan dat het gebrek aan onderhoud tot gevolg heeft dat er veel planten voortijdig het loodje leggen en steeds moeten worden vervangen, heh? (Vond mevrouw K.) Want zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Toen kwam meneer Paul van het Groen met een voorstel.
Want als er nu genoeg buurtbewoners waren die zich zouden willen inzetten voor deze tuin? Meehelpen de boel op orde houden? De gemeente een beetje helpen door af en toe de handen uit de mouwen te steken?
Wel, dat lijkt mevrouw K. wel een aardig plan.


Zij gaat dus buren werven die mee willen helpen de Kruidentuin weer in oude staat te herstellen.

Vooral onder de Moerbei is het een kale boel. Veel schaduw in de zomer want het bladerdek is dan nogal dicht, maar wellicht kan de boom een beetje worden uitgedund? Daar moet dan natuurlijk wel een deskundige bij komen. De boom kan ook wel wat steun gebruiken zo te zien, want nog even en hij valt om.
Oscar is alvast begonnen met het verwijderen van nagelkruid
Meneer Groen beloofde dat in elk geval alle Vlinderstruiken die het niet meer gaan doen worden vervangen door nieuwe. En verder zou het natuurlijk helemaal top zijn als we buiten het centrum van de tuin ook veel  planten met bloemen krijgen waar vlinders, libellen en bijen graag op af komen.
Ja, dat zal nog een heel project worden! Maar wel erg leuk voor de buurt.
De Boez wil graag de baas worden over de Nepeta, maar dat zal niet gaan want Kaija en Siep hebben oudere rechten.Wel, er staat ons nog een hoop te doen.
Maar eerst moeten wij genoeg buurtbewoners vinden die met dit project willen meedoen!


Toen wij de Kruidentuin verlieten zat Siep nog steeds voor het raam naar binnen te kijken. Maar er kwam niemand om voor haar de deur te openen. Arme Siep. Wij zijn bang dat zij niet zal komen deelnemen aan het tuinproject. Erg jammer...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Heeft U nog aan de gifaffaire gememoreerd Mevrouw K.?

Truus zei

Misschien wat voor jullie?
De planten-ruilavond van de leidse afdeling van Groei en Bloei vindt plaats op dinsdag 9 april 2013 in de kantine van het Wellant College, Lange Voort 70, Oegstgeest.
Er is ook een zaden bak.
Aanvang: 20.00 uur.Er blijft altijd wat over, ook als je niks in te ruilen hebt.

ina zei

Ik doe graag mee met het onderhouden van de kruidentuin.

katja zei

Wat een snert-excuus over die mensen van DZB. Die horen dan toch onder leiding van iemand die er wel verstand van heeft te werken, die kan je toch niet zomaar 'loslaten' op zo'n Kruidentuin...

Mevrouw Katblad zei

@Truus: dank voor de tip! Wij zoeken vooral vlindertrekkende planten en kruiden natuurlijk....
@Ina: Super! Genoteerd!
@Anoniem: Ja!
@Katja: Nee!

Anoniem zei

Dierlexicoloog en taallinguïst Jan Stroop (what's in da name ?) noemt in Vroege Vogels vlinders ook kapel, kapelletje, flieflouter, boterschijter, uiltje, flikketeer etcetera.
Voor de lelijke naam vlindertrekkende plant wordt onder biologen normaliter gebruikt: waardplant.