Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 4 maart 2013

Foto's die bleven liggen

Door K.'s plotselinge behoefte aan grote opruiming en voorjaarsschoonmaak, heeft zij zomaar wat foto's van vorige week per ongeluk overgeslagen, of eigenlijk over het hoofd gezien. Vandaag kwam zij daar achter en bleken deze foto's erg belangrijke schakels te zijn met betrekking tot een paar onaangename, verrassende ontdekkingen van haar. Aan verdere uitleg over deze ontdekkingen komen wij helaas nu niet meer toe, maar dat geeft niet omdat eerst deze reportage gepubliceerd dient te worden zodat later e.e.a. veel duidelijker is voor de lezers. Ja, dit klinkt inderdaad allemaal heel geheimzinnig, maar daar moet u zich maar niet aan storen.
Wel, we gingen 6 dagen geleden naar de Kruidentuin omdat Japekoppie daar graag wilde gaan inspecteren. Omdat hij zich niet altijd even goed voelt en daardoor niet zo vaak meer mee gaat op onze rondes, konden wij niet anders dan hem aanmoedigen, zelfs toen Oscar al vooruit was gegaan terwijl J. altijd graag de leiding wil hebben over inspectie-expedities als deze. J. wilde al ontstemd terugkeren naar de redactie toen hij had gezien dat Os voor hem uitliep, maar K. wist Japie toch over te halen en door te zetten. Hoe? Wel, door hem te vertellen hoe belangrijk hij was en hoezeer we hem nodig hadden natuurlijk! En daar trapte hij zowaar in.
Op de foto kunt u zien hoe de Os, ongeduldig als hij soms kan zijn, via de tuinstoelen naar de druivenrank op de hoek gaat om daar zijn nagels bij te werken terwijl J. nog stond te mokken. Belangrijker nog is dat u op bovenstaande foto, ongeveer in het midden, wat groen ziet, afkomstig van een Vlinderstruik. Houdt dit goed in gedachten, want daar sluit onze reportage van later op aan.

Japekoppie had zich dus laten overhalen om toch met ons mee te gaan. K. vond namelijk dat een frisse neus hem goed zou doen, meer nog dan de kaasfliebertjes die hij liever heeft. Maar nu dwalen we weer af. Japekop stond op het pad te bekijken waar hij zijn inspectie zou beginnen, en bij toeval ziet u hier weer (links) de staken en het schaarse groen van de Vlinderstruik.
Wij hoeven u niet te vertellen dat K. zeer gehecht is aan de Vlinderstruiken in de Kruidentuin, vooral omdat zij daar afgelopen zomer prachtige foto's kon maken van verschillende soorten vlindertjes, en zelfs een paar jaar geleden van een niet veel voorkomende Kolibrievlinder. Maar dit dus weer terzijde, we gaan door naar het volgende plaatje.

Japekoppie tussen de dooie Nepetaplantjes. Niks aan de hand, want als de zon weer tevoorschijn is gekomen en de temperatuur stijgt, komen er gewoon weer nieuwe scheutjes boven de grond, heh? En dan kunnen alle haarfabrieken a.s. zomer weer lekker high worden en/of trippen. Tenzij één of ander idioot mens in lichtgevend jasje het in zijn kop krijgt om het kattenkruid uit te rukken, maar dat kunnen we ons niet voorstellen. Hoewel, je weet maar nooit, heh? Nee.
Oscar was ondertussen bezig het centrum van de tuin te inspecteren, want hij is gespecialiseerd in kruiden en houdt ons graag op de hoogte van de groei en bloei van de tijm, rozemarijn, bieslook en wat nog meer de winter heeft overleefd (al is dat niet zo gek veel...).Japekoppie liep een rondje over het pad, want daar behoort ook controle van allerlei zaken plaats te vinden. Met het pad was gelukkig niets bijzonders aan de hand.Toen Japekoppie het pad verliet om tussen de struiken te gaan verkennen, sprintte Oscar naar hem toe om hem te gaan helpen. Oscar vindt namelijk het zooien tussen struiken ook erg fijn om te doen, en met zijn tweeën is het natuurlijk nog spannender.
De foto is niet erg duidelijk maar dat komt doordat de snelheid van Oscar erg hoog was, en wij vinden het belangrijk om u dat te laten zien.
Wel, Japekoppie en Oscar hadden veel tijd nodig om alles op een rijtje te zetten en de vele struikjes (bijna stuk voor stuk) te inspecteren en besnuffelen.
Hier ziet u hen nog beiden in beeld, maar even later zou Japie verdwijnen onder de bossages en daar een hele tijd blijven.
Wij wisten niet wat hij daar deed, en op een gegeven ogenblik ook niet meer waar hij was gebleven.
Het was erg koud (vorige week dus, heh?) en mevrouw K. wilde eigenlijk wel weer eens naar huis. Ook Oscar wist niet waar Japekoppie was gebleven en zat naast K. te wachten tot zijn collega verkenner weer op zou duiken. K. floot en riep, maar geen spoor meer van Japekop. Net toen K. had besloten om te vertrekken, zag zij J. opeens een heel eind verderop lopen.

Hij had een lange weg afgelegd onder de struiken door, was tenslotte aan de huizenkant weer tevoorschijn gekomen en nu op weg naar huis.
K. was een beetje chagrijnig omdat J. weer eens helemaal zijn eigen gang was gegaan en ons niet had ingelicht over zijn route en zijn plan om terug naar de redactie te gaan.
Maar goed, daar gaat het nu allang niet meer om. Waar het wel om gaat leest u in één van onze volgende berichten.

7 opmerkingen:

Greet zei

Hoeveel dagen moeten we het groen van de vlinderstruik nog goed in gedachten houden, mevrouw Katblad?

Akelein zei

ik krijg er een naar gevoel van in mijn snorharen... alsof dit het laatste is wat we van de vlinderstruik te zien krijgen...
Toch geen ongewenste houtkap, mag ik hopen!
Ik wacht met spanning af!

Mevrouw Katblad zei

Hoelang zou u het redden, mevrouw Greet?

Greet zei

Als ik nou uw foto als bureaubladachtergrond plaats, zou ik het wel enkele weken vol kunnen houden, mevrouw Katblad.

Fritz zei

Puike foto van het achterste van de Os.
Doet sterk denken aan de film "Don't look back" van Nicolas Roeg uit 1973 met Julie Christie en Donald Sutherland.
Hoewel de ontknoping juist weer niet aan de lieve Os doet denken.

Inge zei

De film heet don't look now, Fritz.

Fritz zei

@Inge:
jeetje je hebt gelijk, Katzheimer heh. "Don't look back" is die film over Bobby Dylan.