Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 7 januari 2013

Feiten op een rijtje


Mevrouw K. is weer bezig geweest met de gifzaak; deze keer heeft ze wat feiten op een rijtje gezet. Voor degenen die liever wat kattenfoto's hadden bekeken, sorry, morgen weer een dag!


ROUNDUP IN LEIDEN

Op 7 juni 2012 maakt een bewoner uit Leiden Noord foto’s van een gifspuiter in karretje  in zijn straat. De foto’s werden genomen om 13.45 uur, diezelfde middag nog ging het regenen, dus het spuiten met Roundup had volgens de voorschriften van de DOB-methode niet gemogen. Er werd bovendien met zeer ruime hoeveelheden gif gespoten, vooral op plekken waar nauwelijks onkruid groeide.
De filmpjes die dezelfde bewoner maakte tonen een zwaar bewolkte hemel en diverse plassen op de straat, terwijl de gifkar onverstoorbaar doorgaat met spuiten. Het is niet geheel duidelijk of het nu al geregend had of dat de plassen ontstonden door de ruime hoeveelheid chemisch bestrijdingsmiddel, maar in beide gevallen vond hier een zeer ernstige overtreding plaats.
De aannemer die in Leiden Noord het onkruid chemisch bestrijdt  is Signa Terra.

Op 14 juni maakt een bewoner van de Minnebroersgracht foto’s van een gifspuiter langs de kade van de gracht, Leiden Midden dus. Tijdstip: 14.15 uur. De foto’s tonen dat er op nog geen halve meter van de gracht werd gespoten. Het bedrijf dat in Leiden centrum spuit is ISS (sinds kort Sight) Landscaping (de naam ISS staat op het gifkarretje).
Op 28 juni komt dezelfde spuiter terug op de Minnebroersgracht en bewerkt met een Selector het nog overgebleven onkruid op de kade, nu op ongeveer een meter van de gracht.
Op 9 augustus dient dezelfde bewoner alsnog een klacht in bij de gemeente (dhr. H. Heshusius, teamleider Vegen en Legen) over het spuiten van Roundup op 50 cm van de waterkant.
Op 16 augustus komt er een brief terug van dhr. Heshusius. Hij schrijft op 14 augustus te hebben gesproken met dhr. van der Plas, handhaver bij het Hoogheemraadschap en verklaart dat dhr. Van der Plas “het voorval” in behandeling heeft genomen. Hij verklaart ook dat de gemeente inmiddels vanuit haar verantwoordelijkheid contact heeft opgenomen met de aannemer (ISS Landscaping) en belooft de bewoner op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen.

Op 24 oktober neemt een bewoonster van de Uiterstegracht om 11.00 zomaar wat foto’s van haar straat vanwege de talloze bladerhopen. Vlak daarna komt er toevallig een veegwagen de straat in die de bladeren van de kant naar het midden van de straat veegt. Om 13.30 uur besluit de bewoonster (omdat ze ziet dat er bladeren achterblijven tussen geparkeerde fietsen) de man met een bezem te gaan helpen. Een buurvrouw heeft hetzelfde idee en is ook al aan het vegen. De veegwagen gaat er dan echter plotseling vandoor; de twee buurvrouwen spreken daar schande van maar maken hun werk toch maar af.

Op 25 oktober, een dag nadat de veegwagen is geweest, neemt de bewoonster van de Uiterstegracht om 15.40 uur nogmaals foto’s van de straat, op dezelfde plek. De veegsporen op straat zijn nog duidelijk zichtbaar, maar ook de bandensporen van het gifkarretje zijn  goed te zien. NB: Volgens de DOB-methode mag er binnen 4 dagen na of voor een veegbeurt geen middelen als Roundup worden ingezet! Drie getuigen hebben de gifkar op deze 25ste oktober tussen 12.00  en 14.30 uur royaal zien spuiten op de bijeengeveegde bladeren, in boomspiegels, tegen gevels, onder picknicktafels en vlak naast open kolken, terwijl er helemaal geen onkruid was te bekennen op deze plekken! Op dezelfde dag komt er nogmaals een veegwagen de straat vegen terwijl er net met Roundup is gespoten!

Om 15.45 uur zien we kat Japekoppie buiten; hij is zeer heftig aan het braken en zou daarna ook diarree krijgen en  steeds zieker worden.  Op dezelfde dag worden nog eens 4 andere katten uit dezelfde straat ziek; allen vertonen dezelfde verschijnselen. Een dierenarts belt met het Anti-gifcentrum voor dierenartsen vanwege de verdenking van vergiftiging door Roundup. Het gifcentrum bevestigt dat het inslikken van Roundup (glyfosaat) door huisdieren braken en diarree tot gevolg heeft.
Enkele weken later wordt er een nabehandeling Roundup met de Selector in de Uiterstegracht uitgevoerd (rond 7 november).  Deze keer wordt een andere (jongere) kat ziek.

Ook op 25 oktober is er gespoten in convenantgebied. Er werd daarover een klacht ingediend bij de gemeente. Dit geval is bekend geworden als “Havenincident”.  Dezelfde aannemer beging al in juni een overtreding door te dicht bij de gracht te spuiten, maar mocht na zo’n ernstige fout blijkbaar gewoon doorgaan met spuiten.

Ook in andere wijken waren mensen verbaasd over het nonchalante spuiten door de gifaannemers.
Een dame constateerde dat een jongeman op gifkar vrolijk haar fietstassen met bloemprint besproeide met Roundup. Enkele weken later reed hij weer met zijn gifkar door dezelfde straat.
In het radioprogramma Vroege Vogels werd gemeld dat er in Leiden werd gespoten op een zomerse dag met temperaturen boven de 25 graden Celsius, en dat mag niet.

Inmiddels hebben wij meerdere berichten gekregen van mensen die te maken kregen met een zieke hond of kat na het spuiten van Roundup. De klachten variëren van het (inmiddels bekende) braken en diarree tot blaren op de voetzooltjes en een verbrande bek, waarna het beest er met infuus weer bovenop geholpen moest worden.

Wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Fritz zei

Wij kunnen best wel een dagje zonder uw prachtige foto's hoor Mevrouw Bladkat.
Wat mij betreft kunt u foto's sturen van brakende, gillende, kotsende, kakkende, diareënde, huiverende, kippenvellende, doodzieke, bijna vergiftigde, in doodstrijd zijnde, gemartelde, buikkrampende, duizelige, misselijke, futloze, lusteloze, geen geen eetlusthebbende pluisfabriekjes aan de Gemeente Leiden, Afdeling Vegen & Legen en Burgemeester & Wethouders.

Betty zei

WAT EEN GOEIE SAMENVATTING , PETJE AF.
ZET HEM OP TEGEN DE GEMEENTE LEIDEN!!

HARTELIJKJE GROET, BETTY LAREN DIE ER VAN AF IS BIJ HAAR HOFJE.

Sabine zei

Geen enkel probleem hoor, voor zo'n belangrijke zaak moet je wat over hebben. Goed dat u nu een steeds duidelijker beeld krijgt van afgelopen periode, daar kunnen ze bij de gemeente niet onderuit. Van harte ook met het behalen van de 500 ondertekeningen !