Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 7 november 2013

Definitieve diagnose: claustrofobie!

Oscar zit liever in plasje op glijbaan dan achter gesloten deur...

Gisteravond, toen mevrouw K. even voor de buis ging zitten, begon Oscar opeens een flinke partij te kermen. Eerst dachten wij dat hij gewoon nog even naar buiten wilden en spraken hem vermanend toe. Het kermen echter stopte niet. K. raakte bijna in paniek want staat nog wat op scherp door de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Oscar zou toch niet opeens ook ziek zijn geworden? Stond ons nu alweer een drama te wachten?
Maar toen zag zij het opeens: de tussendeur van kamer naar gang was dicht. Is natuurlijk per ongeluk gebeurd want wij gunnen onze katten graag een altijd vrije doorloop naar boven, en overdag uiteraard naar het kattenluikje. Zou dan de dichte deur de oorzaak zijn van het gekerm van de Os?
Jawel. Want toen K. de deur op de gewoonlijke, brede kier had gezet, gunde de Os zijn stembanden eindelijk rust en kwam hij weer helemaal tevreden spinnend naast K. op de sofa liggen.

Eigenlijk hebben we altijd al geweten dat Os moeite heeft met dichte deuren en ramen. Het heeft immers ook lange tijd geduurd voordat hij kon accepteren dat het kattenluik 's avonds op slot ging, en overdag zit hij het liefst in de buitenlucht en komt hij alleen maar binnen voor een dutje op zijn kussentje of een paar brokjes.
Als de tussendeur al eens per ongeluk dicht (of bijna dicht) werd geschoven, werden wij daar onmiddellijk op attent gemaakt door Japekoppie, die vond dat hij op elk moment van de dag de bezigheden van mevrouw K. moest kunnen controleren, vooral natuurlijk als die in de keuken plaatsvonden.
Maar goed, gisteravond drong het voor het eerst ten volle door tot de botte hersentjes van K. dat Oscar overduidelijk lijdt aan claustrofobie. Later, toen zij te bedde ging, nam zij voor de zekerheid nog een keer de proef op de som en sloot nu expres de tussendeur. En ja hoor, Oscar kwam van zijn kussentje af en ging wederom compleet uit zijn bol! En na het openen van die deur liep hij weer gerustgesteld terug naar de sofa om verder te gaan slapen.
We beginnen nu ook te begrijpen waarom Oscar maar zelden bij ons op de bovenverdieping komt; er is daar immers geen uitgang naar buiten als de ramen niet wijd open staan! Oeps, eng!
Waarschijnlijk zullen wij er nooit achter komen wat de oorzaak is van Os' claustrofobisch gedrag, maar we zullen er beter rekening mee moeten houden. En misschien dan toch volgend voorjaar ook boven maar een kattenluik maken?
Ach gossie, die arme Oscar, heh? Jaaah...

5 opmerkingen:

Truus zei

U bent een echte kattengedragdeskundige.
Interessante ontdekking over Os.

Tom Poes zei

@ Truus: Mevr. K. is drs. in de felixologie (kattologiek).

Heer Bommel zei

@ Tom Poes:
Leuk, kattologie, reflexokatie, katholiek, noem maar op.
Van die dingen, weet je wel.

Piet zei

Gelukkig heb je het nu ontdekt. Zo leer je hem nog eens kennen.
Wams zit volgens mij te solliciteren naar een plek in jullie huis. Nu eten, straks een plekkie ergens in huis om te slapen.

Wammes Waggel zei

@ Piet:
Dat vindt Freddie Teeven niet nooit goed. Hoe denkt poespartij Hof is Vol over dit soort van ineetkatprijken van de Wams?