Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 14 november 2013

Brief van "Dierendokters"

Een vereniging van dierenartsen uit diverse grote steden brengt regelmatig een nieuwsbrief uit met nuttige informatie.

Deze week betreft het (hoe toevallig!) het belang van tijdig opsporen van kwalen bij haarfabrieken.
Voor de geïnteresseerden hieronder te lezen!
Preventieve diagnostiek

Waarom preventieve diagnostiek?

Vaak beginnen oudere dieren ziektes te ontwikkelen die wij ook bij bejaarde mensen zien. Suikerziekte, hart- en nieraandoeningen, schildklierafwijkingen en kanker zien we dagelijks in de praktijk.

Deze aandoeningen kunnen in hun vroege fase onopgemerkt blijven. Gelukkig zijn we tegenwoordig in staat veel aandoeningen in een vroeg stadium te diagnosticeren door orgaansystemen te onderzoeken met aanvullende diagnostiek.

Blijven aandoeningen onopgemerkt, dan kunnen vele ziekten de gezondheid van uw kat in gevaar brengen. Bovendien kunnen onze huisdieren niet praten en kunnen zij niet aangeven of zij pijn of ongemak hebben. Veel honden laten pas wat zien als ze echt veel last hebben.

Welke preventieve diagnostiek bieden jullie?

De basis van preventieve diagnostiek is het bloedonderzoek. Eigenlijk verdient elke kat ouder dan 8 jaar jaarlijks zo'n onderzoek.

Aanvullend kan gekozen worden voor echo of röntgenfoto's. Dit is o.a. afhankelijk van rasgevoeligheid en gevonden afwijkingen tijdens de gezondheidscheck-up.
  • Bloedonderzoek
    Met behulp van bloedonderzoek kunnen we het functioneren van verschillende orgaansystemen meten om ouderdomskwalen vroeg op te sporen. Bij de kat bepalen we standaard de nier-, lever en schildklierfunctie en controleren we op suikerziekte.
  • Röntgen
    Voor preventieve rontgen voor de kat komen vooral hart en longen in aanmerking. 
  • Echografie
    Echo is nuttig bij het vroegtijdig opsporen van hartproblemen bij rassen met een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van hartkwalen. Ook wordt het veel gebruikt bij het vermoeden van problemen in de buik.

2 opmerkingen:

Piet zei

Handig blogje. Ik heb het met belangstelling gelezen. Volgende week krijgen we een poesje in huis en (volgende week) vrijdag gaan we dan ook gelijk naar de dierenarts om de poes even helemaal te laten controleren, want er is weinig bekend over haar gezondheid. Volgens de huidige eigenaar is ze gezond, maar ik wil zekerheid hebben.

Wilma zei

Heel verstandig Piet!
Ik maak mij tegenwoordig nogal ongerust over al die mensen die per se een gratis kitten van internet willen en dan niet ontwormen, ontvlooien of enten, want het mag vooral niks kosten.
Ik wordt daar heel erg verdrietig van.
Heel veel geluk met jullie poesje, want met haar zal het helemaal goed komen met zulk verstandig personeel.