Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 9 december 2012

Sneeuwloze route?

De haarfabriek die langs mevrouw Katblad heen naar buiten floepte, zakte gelijk door de sneeuwlaag heen omdat het blijkbaar al flink aan het dooien was. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat hij met zijn pootjes tegen de radiator had gelegen, want mevrouw Katblad heeft eergisteren op de bovenverdieping de verwarming een beetje opengedraaid. Nee, niet voor zichzelf maar voor de haarfabrieken natuurlijk! Heh, heh!


Inderdaad, het was uiteraard onze topreporter de Os die mee naar buiten was gegaan; wie anders heeft zoveel moed! Hoewel, hij liep wel gelijk door naar onder de bank waar geen koud wit spul lag.
(O jee, zien we daar de Hoofdredacteur niet aan komen lopen? Nee, niet in de reportage maar nu, terwijl we bezig zijn met dit verhaal. Tjongejonge, die is er vroeg bij! Zaten we eigenlijk niet op te wachten. Nou ja, we zetten hem wel in een stoel met een bakkie Nespresso en dan maar hopen dat ie zich gedeisd houdt, heh? Zucht.....)

.......................................
.......................................
.......................................

Zo, we kunnen weer verder. Waar waren we ook alweer? O ja, Os was mee naar de Kruidentuin gegaan. U ziet  hem naast de plantenpot staan op een randje rond de pot waar net geen sneeuw ligt. U ziet verder op deze foto hoe zwaar de Vlinderstruik is geworden door de dikke, vette sneeuw.
Dat kan dus niet mevrouw K.! Sneeuw kan niet vet zijn, het is gewoon bevroren water en daar kan nooit boter of olie in zitten.
We bedoelen natuurlijk dat het er zo dik bovenop lag, hoofdredacteur! Dat het van die vette klodders waren met rare uitstulpingen. Je zegt toch ook wel eens "vette regendruppels"? Nou dan. Nu verder niet zeuren anders gaat u maar weer. Ja, de regen in inderdaad. Nog een kopje koffie? Dat mag u dan zelf maken. Ja, u mag ook een sneetje suikerbrood afsnijden, maar niet te dik heh? Ja, er is ook boter, maar niet te ruim smeren anders wordt u ook nog vet, heh? Ja, dat was een grapje....

.........
Oscar liep mee naar het centrum van de Kruidentuin maar ging er niet in. Ondertussen was het ook begonnen met ijzelen, en we kunnen ons heel goed voorstellen dat dat scherpe spul niet zo lekker aanvoelt onder die kleine, roze kussentjes.

Zeg mevrouw K., verbeeld ik me het nu of is die Oscar echt zo vies? Wel, ik bedoel, vergeleken bij die sneeuw..... Ja, ik zal mijn mond wel weer houden. Nee, ik zeg echt niks meer. Mag ik nog een sneetje van dat lekkere suikerbrood nemen? Dank u.

De sneeuw was inderdaad erg wit en daardoor leek de Os wat viezig, maar hij was het zeer beslist niet. Dit even voor de goede orde. Nou ja, misschien een heel klein beetje smoezelig dan, maar daar kon hij vast niks aan doen.

Wel, Oscar had niet zoveel plezier in het wandelingetje dan anders, maar als het deze winter wat vaker gaat sneeuwen en hij aan het koude goedje gewend is geraakt, zal hij er vast en zeker weer lol in krijgen, in een sneeuwreportage. Maar dan moet het natuurlijk niet ijzelen.

Os deed trouwens nog wel wat van zijn gebruikelijke klusjes, zoals hier het inspecteren van het holletje onder de lavendel, de plek waar niet alleen de Boez maar ook andere haarfabrieken zich vaak plegen te verstoppen. Nee, vandaag zat daar niemand; wij zagen op ons wandelingetje overigens geen enkele andere haarfabriek in de sneeuw.Ook op deze plek zitten vaak (onder de struiken) haarfabrieken verscholen, maar vandaag natuurlijk niet. Voor de zekerheid ging Oscar toch maar even kijken, iets wat hij dus net zo goed had kunnen laten.


Wel, we maakten ons rondje af en vlak bij de uitgang van de tuin deed de Os nog wat onduidelijke dingen in de sneeuw, dingen die vast en zeker nuttig waren maar die moeilijk (voor ons) zijn te omschrijven.
En daar de ijzel was overgegaan in regen vond mevrouw K. het een goed idee om maar weer eens terug te keren naar de redactie.


Nog snel een foto van een zogenaamd ijsstruikje...


....en toen snel terug naar de warme kachel.
Oscar probeerde weer zoveel mogelijk een sneeuwloze route te kiezen waardoor zijn terugtocht een soort slalom werd.
Thuis gekomen at hij snel een paar brokjes en ging toen weer terug naar bed, waar de andere luie donders allemaal nog lekker lagen te snurken.
Mevrouw K. ging zich weer bezig houden met de gifzaak, want...
Ja K., daar wilde ik net naar informeren. Hoe staan de zaken eigenlijk? Ah, er zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen? Er worden ernstige fouten bij de gemeente gemaakt? U noemt het al "Glyfo-gate"! En u heeft zelfs "Glyfo-tapes" van mevrouw Magiz om het te bewijzen? Goed opgeborgen ook? En wanneer wordt dit allemaal gepubliceerd? Kunt u nog niet zeggen. Nee, u laat ons zeker liever nog even in spanning, heh? Nou, zullen we het dan maar vast een beetje vieren? Wel, met een glaasje warme wijn bijvoorbeeld? Hoezo is het daarvoor nog te vroeg? Om iets te vieren is het nooit te vroeg! Gaan we nu ruzie krijgen, mevrouw Katblad?

7 opmerkingen:

Max zei

Wat een lang verhaal.
Het lijkt wel op het commentaar bij een buitenlandse zender op noem maar wat de Olympiese spelen Skischansspringen.

ina zei

Oscar is gewoon een andere tint wit dan de sneeuw, meneer de hoofdredacteur, en ik wed dat uw neus rood was toen u de redactie verliet.

Max zei

Zo'n rood neusje is wel een goed baken in die oneindige sneeuwvlakten. Vast herkenningspunt.

Bontkont zei

ja, een echte boei!

Anoniem zei

Houdt de Os van sneeuw omdat hij Russisch bloed heeft?

Wad Woord & Wol zei

Ik loop weer schandalig achter met lezen. Waarom? Ach dat vindt u vast niet interessant mevrouw K. Maar goed, ik ben blij te lezen dat het "onze" topreporter Oscar was die mee naar buiten glipte. Heb ik toch eens goed gegokt ;-)

hannah zei

ooooh, al die sneeuw!
we zullen er nog heimwee van krijgen
hier lekker warm en zonnig!
groeten aan de katten vrienden in de winter! en poeszen, blijf lekker waarm bij de kachel thuis, of kom hier en lig de hele dag in de zon bij onze katten!!!!!!!!!! Hannah in Wellington. (zus van de familie van Iwan, Igor &co)