Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 18 december 2012

Niet al te slim

Toen mevrouw Katblad thuis kwam van boodschapjes doen, vond ze de twee jongste reporters binnen in de huiskamer. Nu is dat niets bijzonders, het regende immers, maar er was duidelijk iets aan de hand want ze waren nogal opgewonden en hadden iets in de smiezen. Wellicht een prooi die was ontsnapt en zich schuilhield?Jawel, daar moest iets zitten, alleen konden we niet zien wat. Maar oh oh, wat waren ze opgewonden, die twee!

Om de beurt probeerden ze de prooi achter de drinkbak of lantaarn weg te halen, maar dat lukte niet erg. Nu moeten we daarbij zeggen dat ze niet erg samenwerkten en vooral de Boez deed lelijk door tegen Oscar te grommen. Was het misschien zijn vangst en was Os gekomen om zich er tegenaan te bemoeien?
Wel, omdat K. de prooi toch ook wel even wilde bekijken, haalde zij de lantaarn weg. En toen was het gauw gebeurd dus. De muis kon zich niet meer goed verschuilen, raakte in paniek en hupsakee, de Boez  besprong het arme beestje en nam het in zijn bek. Vervolgens liep hij er snel mee naar de keuken, en dat deed hij natuurlijk omdat Oscar niet aan zijn prooi mocht komen, maar dat snapt u natuurlijk ook wel. Op de drempel hield Boez even stil en gromde nog eens een keer extra hard naar zijn vriend om hem duidelijk te maken dat hij zijn prooi niet zou prijs geven.

En daarna dook hij al doorgrommend met de muis in zijn bek onder de keukenkastjes om er zeker van te zijn dat ook K. zijn speeltje niet zou kunnen afpakken.

K. was inderdaad van plan geweest de muis uit de bek van die gemene Boez te bevrijden, maar nee, zij past echt niet onder de kastjes. Dus moest ze een list verzinnen. Net doen alsof ze geen belangstelling had dan maar? Teruglopen naar de eettafel en daar maar wat ongeïnteresseerd gaan rommelen?
Ja, dat was helemaal geen slecht plan.

Oscar was naar buiten gegaan, K. was niet meer in zijn buurt en dus bracht de Boez zijn muis naar een veilige plek, namelijk naar het tentje waarin al zijn andere speeltjes ook liggen. Was dit nu dom of slim van hem? Tja.....
Natuurlijk is het erg slim om al je speeltjes bij elkaar te hebben, dat is namelijk wel zo overzichtelijk en zo ben je nooit iets kwijt. Bovendien kon hij nu de muis goed bestuderen omdat 't beestje niet zou kunnen ontsnappen. Inderdaad, kuipgrondzeiltje en geen uitgang achter, ook geen raampjes.
Maar nu was het tijd voor actie, vond K. Ze liep kirrend en hem uitgebreid prijzend naar de Boez en zijn tentje toe.

Mocht K. een foto nemen van zijn prooi? Ja, dat mocht. Knap hoor, en ook goed bedacht om het diertje in je tent te doen! Alleen dom dat je niet hebt bedacht dat K. nu de muis met tent en al naar buiten kan dragen, heh? Ja, en dat doen we zó!

En daar ging ze dus, K., met tent waarin muis naar de Kruidentuin. 't Beestje daar loslaten was nog even een probleem, want Oscar was in de buurt en 't muisje gleed van de ene hoek van het tentje naar de andere en dus kreeg K. 'm niet te pakken.
Oscar snapte niet waar K. mee bezig was, had het hele tentgedoe niet meegekregen maar dat was maar goed ook. Tenslotte had K de muis dan toch in haar hand gevangen. Klein, koortsig bewegende, en hyperventilerende beestje. Ach en wee. Op het moment dat Oscar even ergens anders naar keek stopte K. het muisje ergens tussen de bladeren. Os had het gelukkig niet gemerkt en liet zich weer meelokken naar de redactie. Daar zat de Boez heel appelig nog steeds op de plek waar eerder zijn tentje had gestaan. Muis weg, heh sukkeltje? Ja, muis was weg, en de Boez snapte er niets van! Hij bleef nog een tijdje zoeken in de huiskamer, Oscar ging weer naar buiten en K. waste grondig haar handen. Maar die handen hebben nog de hele middag gegloeid, en nog steeds voelt zij op haar huid het zachte vachtje van dat muisje en het wriemelende staartje. Wij hopen van harte dat miepje muis het zal redden, al leek hij of zij ons trouwens ook niet al te slim.

7 opmerkingen:

Fritz zei

Goeie actie mevrouw K. om een lief huismuisje uit de klauwen van die wrede rooddieren te redden. Hopelijk vat hij geen kou, zo van uw warme schuilhut naar die koude kille kruidentuin. Miepje is trouwens een mannetje.

Anoniem zei

iell ik ben al;s de dood voor muizen, en helemaal als ze ten prooi vallen aan een kat,, wel moedig hor mevr.K

Mevrouw Katblad zei

Hoe weet/ziet u dat?
En ja, zielig om hem buiten te zetten maar we zagen (bij buren)geen brievenbus die groot genoeg was...
Geen idee trouwens waar de muis vandaan moet zijn gekomen. Misschien door de verbouwing in het huurhuis op drift geraakt? Denkt u dat hij wel slim genoeg is om binnen het vlakbij gelegen studentenhuis te dringen? Wij hopen dat toch zo!

Mevrouw Katblad zei

En wie is u nu weer, anoniempje?

ina zei

Mooie foto van het muisje! En wat en dikke staart van de Boez.

Wad Woord & Wol zei

Mevrouw K., ik denk dat er inmiddels een plekje voor u gereserveerd is in de muizenhemel. In de kattenhemel had u al een plekje. Ik ga er maar van uit dat u nog héél lang hebt om uw keuze te bepalen :-)

Fritz zei

Arme Miepai. Misschien was ie op zoek naar een warm schuilnesthut voor de winter. Kunnen we geen speuractie in de Kruidentuin organiseren en Miepai asiel verlenen ? De volgende koudegolf overleeft ie buiten misschien niet.
Arm piepbeest.