Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 20 december 2012

Maya ja of Maya nee?

Waren we het net weer vergeten, die onheilstijding van de Maya's, gaan ze het er uitgebreid op radio over hebben!
Moet je er toch wel weer over nadenken dan, dat gaat vanzelf. En dat laat je dan niet meer los want het komt nu wel heel dichtbij.... Waren er misschien al tekenen vandaag? Nou, maar zat! Om te beginnen hebben we deze donderdag hier bij de redactie geen één vogel gezien of gehoord. Erg verdacht. Maar dat kan natuurlijk ook door de regen komen, heh? Ja. Hoewel?
En dan de Boez die wel extreem vervelend was. Jawel, alsmaar dingen van boven de trap afgooien. Klonk klonk. Muntje, pakje papieren zakdoekjes (gaf minder geluid), veiligheidsspeld.... Dat muntje was natuurlijk een soort geluksmuntje wat geen geluk meer zou brengen en net zo goed naar beneden gemieterd kon worden, die zakdoekjes waren niet meer nodig want vanaf morgen zou er toch niks meer te janken of te snuiten zijn, en die veiligheidsspeld zou heus de wereld niet kunnen repareren nadat ie vergaan was. Ja, dan kun je 'm met gerust hart de trap afdonderen, heh? Ja. Die Boez is heus niet zo achterlijk als K. denkt. Beesten voelen altijd meer dan wij.

Wel, toen ook nog vanmiddag het deurtje van onze meterkast van twee meter hoog naar beneden kletterde door de blijkbaar niet meer werkende magneten (gelukkig geen slachtoffers gevallen), werd het helemaal duidelijk. Dit was een waarschuwing, een teken. Want die klep komt heus niet zomaar naar beneden, dat moet een oorzaak hebben. Bijvoorbeeld bovennatuurlijke krachten. Alles in de war, dus iets wat te maken moet hebben met een foutje in het heelal. Iets wat onze knappe wetenschappers nog niet hebben gezien ondanks al hun telescopen en andere fantastische, ingewikkelde apparaten. Iets waardoor de aarde morgen dus uit elkaar zal gaan spatten. Ja, want de mens is nietig en heeft heus niet alles onder controle.
Wie er trouwens ook behoorlijk spatte vanmiddag was mevrouw Troy. Terwijl ze namelijk boven op de eettafel zat, werd ze opeens erg misselijk. Ja, ze moest dus vervolgens inderdaad enorm braken terwijl ze net daarvoor in grote haast (alsof binnenkort de wereld zal vergaan zeg maar) een halve bak brokken naar binnen had gewerkt. Nog nooit eerder gebeurd, maar dit keer gooide ze haar hele maaginhoud over de rand van de tafel op het vloerkleed. Tsjeplak en buhrp. Waar die ellende natuurlijk lekker rondspetterde, want recht naar beneden (waar we op gehoopt hadden) lukte haar niet. Nee, niet één mooi bergje wat je met een stuk keukenpapier snel en makkelijk kan verwijderen, maar een waar kunstwerk: een centrale hoop met daaromheen diverse uitlopers, alle kanten uit. Een soort uiteen gespatte planeet dus, verdomd, daar leek het op. Wel met hier en daar een prop haren erin wat weer betekent dat ze zich blijkbaar toch nog wast, iets wat wij de laatste tijd zeer betwijfelden omdat er her en der klitten in haar vacht ontstaan waar we dan weer niet aan mogen komen met de kam. Maar dat terzijde.
Toen kregen de Boez en Oscar ruzie. Niet zomaar een meningsverschilletje maar een hoop gekrijs en gemep, en zo'n erge ruzie hebben ze nog nooit eerder gehad. Ook een veeg teken. Alsof het er niet meer toe deed en alle frustraties er toch nog effe uit moesten, voordat dat niet meer kon. Want vriendjes zijn voor het leven is mooi, maar als het bestaan toch ophoudt kun je net zo goed nog even lekker flink meppen, toch?
Ja, zo is het maar net.
En dan Cera en Japekoppie die de hele dag naast elkaar op bed hebben gelegen. Daar liggen ze nog trouwens. Toch? Effe kijken.....
.................
Ze liggen allemaal boven! En dat terwijl het luik gewoon nog open staat! Zie je nou wel? Zij weten iets wat wij niet weten en dat heeft vast met die finale klap te maken, de grote explosie. Niemand komt om eten vragen en dat is toch wel heel errugh verdacht. Huh?

Wel, voor de feestdagen heeft mevrouw K. een aantal lekkere flesjes gekocht. Maar je zal net zien dat die voor ons niet meer komen, die feestdagen, en dan zitten straks die Aliëns onze overheerlijke drank op te zuipen. Dat kunnen we niet laten gebeuren, toch? Nee.
Nee, we moesten het er nog maar even van nemen, vanavond. Trekken gewoon die eendenborsten uit de vriezer, koken de spruitjes met kastanjes en maken een sjieke fles wijn open. Of twee. Daarna doen we een lekker dessert en overgieten dat met eh..... maakt niet uit wat, we hebben genoeg. En dan koffie met bonbons en nog een ander lekker likeurtje. En als het eten op is en de wereld nog steeds niet is vergaan (zeg vlak na middernacht dus, want 21 december duurt natuurlijk 24 uur en je weet niet wanneer die finale klap komt) gaan we gewoon door met het maal voor de 2e Kerstdag, want die dag komt ook niet meer volgens die Maya kalender. Nee, we vreten de hele vriezer leeg en laten de haarfabrieken natuurlijk mee-eten van al het lekkers. Gewoon deuren en ramen dichthouden en die hele stomme vriezer uitruimen. Garnalen, lamsbiefstukjes, bladerdeeg gevuld met champignonragout, het moet allemaal op voordat het te laat is. Stel je voor dat die Aliëns van ons geld feest gaan vieren, heh? De hele planeet overnemen, met Roundup-erfenis en al? Nee, dat mag echt niet gebeuren. Staan we niet toe.
Wel, volgens mij wordt het een grandioos feest, de 21ste, morgen dus. En mocht de wereld onverhoopt toch niet vergaan, de bonuswinkel is zaterdag, zondag en ook nog maandag open. Moet mevrouw K. nog wel even vanavond wat flappen tappen!  O ja, dat kan dan morgen ook nog wel.
Tjonge, er is toch een hele voorbereiding en zorgvuldige planning voor het einde der tijden nodig. 't Is maar goed dat de volgende, nieuwste Maya-kalender goed is voor nog een paar duizend jaar, want het is anders echt niet te doen, dat geregel elke keer.
Die citroenlikeur, mevrouw Katblad, moet die eigenlijk niet eerst nog in de vriezer? Ja, want we willen wel in stijl afscheid nemen van onze aarde, heh? Hoezo moet Japekoppie zijn pilletjes nog? Waar slaat dat nou weer op?

13 opmerkingen:

Greet zei

Voor mij is het Maya nee. We leven gewoon door.

Jacq. zei

Wat een heerlijk, leuk en creatief verhaal! Heb het met veel plezier gelezen.

Fritz zei

Leuke kop.
Doet me denken aan de Ambonese (RMS) kapingsacties op o.a. de Punt destijds:
Molukt het vandaag niet, dan Molukt het morgen wel..

Rosie zei

Maya wie???

Sandrazz zei

Het wordt Maynee hoor :-)
Ik heb genoten van dit verhaal.
Geniet van jullie feestje.

En alvast hele fijne feestdagen
van
Sandra, Snork & Doezel

Wad Woord & Wol zei

Dit verontrust mij toch wel enigszins kan ik u zeggen. De meeste "ongelukjes en ruzietjes" kan ik nog als toeval beschouwen, maar....dat kastdeurtje!!! U weet wel, die met die magneetjes. Laat er nou van alles met het magnetisch veld gebeuren vandaag (geen idee hoe laat), zuidpolen die noordpolen worden en andersom. Dus ik zie vooral dat deurtje als een TEKEN! Ergo, mevrouw K., prop u vol met lekker eten en spoel dat door met die heerlijke flesjes (de inhoud dan hè) zolang het nog kan!
En mocht het toch allemaal meevallen, dan raad ik u aan de flesjesfoto te verwijderen voordat de hoofdredacteur 'm gezien heeft.

Proost!

Mevrouw Katblad zei

Sorry WWW, maar het bericht werd geschreven door de Hoofdredacteur zelf!
En die ligt nu nog te bedde wegens hoofdpijn...

Bart zei

Briljant verhaal :-)

Max zei

@Wad, Woord, Amp en Wol:
Maakt u zich geen zorgen, uit betrouwbare bron weten wij dat mevrouw K. geen glasbak is hoor.

Annemieke zei

Hmmm Villa Massa Limoncello! Die moet inderdaad in de vriezer en de glaasjes ook. Vooralsnog nog steeds Mayanee - maar ja, ze konden hun eigen ondergang niet eens goed voorspellen, dus waarom dan wel het einde van de wereld?

Jomanda zei

Bij ons is de tijd rechtlijnig. Bij hunnie Mayo's in cycli. Hunnie kalender houdt op, transformeert naar een nieuwe periode. De wereld vergaat niet. Hunnie oude wereldbeeld wel.
Niks aan de hand dus. Kwestie van verlaten van nulpuntdenken.

ina zei

@Jomanda: O, nu snap ik het.

Moon zei

Hahaha! Ben er even tussenuit geweest, maar viel vanavond in dit verhaal!! We zijn er nog met z'n allen en gelukkig maar, want ik heb dit weer met tranen in mijn ogen (van het lachen) gelezen!! Kan het allemaal zo voor me zien!!! :-) Geweldig!