Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 17 december 2012

De stank is eraf!

Vanwege onaangenaam weer en een tikje zich vervelende haarfabrieken, had mevrouw Katblad maar weer eens de Stinkende Kerstmuts uit de verpakking gehaald. Het is tenslotte bijna Kerst dus misstaat zo'n rood kledingstukje niets, al wordt het meestal van de ene hoek van de kamer naar de andere gebracht of onder de bank verstopt.
Voor wie het niet weet, zo'n mutsje wordt "bewerkt" met Valeriaan. De wortels van die plant worden gedroogd en gaan tenslotte dermate stinken dat de lucht ervan voor een normaal mens niet te harden is, maar haarfabrieken zijn er verzot op; het heeft op hen hetzelfde effect als Nepeta, maar dan nog iets heftiger. Wel, K. had het mutsje uit het plastic weten te wringen zonder het te hoeven aanraken, en Cera was de eerste die erop af kwam.

Nee, erg enthousiast was ze niet. Ja, wel belangstellend, maar ze ging er niet van uit haar bol zoals vorig jaar nog wel het geval was.
K. kwam een beetje dichterbij, de neus al half dicht om niet flauw te vallen, maar de stank viel reuze mee. Had het mutsje misschien na twee jaar zijn kracht verloren?
K. besloot nog even afstand te houden en rustig af te wachten of er nog een haarfabriek op de muts zou afkomen; wellicht zou daarmee een antwoord op haar vraag komen.Wel, het duurde niet lang of de Boez kwam langs. Hij pikte het stinkding direct in en begon het eerst helemaal te besnuffelen, van boven naar onder en van links naar rechts zeg maar.
Nou, dan zou er toch nog wel een beetje een luchtje aan zitten, heh?


Jawel, toen Boez een paar diepe teugen van de lucht had ingesnoven ging hij leip doen: lekker rollen met de muts tegen zijn neus aangedrukt. Mmmmmm!Maar toch werd hij niet zo wild als andere keren. En waar bleven de anderen? Die zijn er namelijk altijd als de kippen bij als er met valeriaan getript kan worden en nu liep het niet bepaald storm.

Mevrouw Troy kwam voorbij maar zij keek niet op of om. Oscar liet zich helemaal niet zien, terwijl hij toch ook wel graag aan de verdovende middelen gaat als die gepresenteerd worden. Boez was best wel snel klaar met de muts, en dat was op zijn minst verdacht.

Tenslotte kwam Japekop nog wel even langs, maar hij liet het bij een kort onderzoek. Cera zat er niet begrijpend bij.
En toen de muts uiteindelijk in de steek gelaten werd en alle haarfabrieken weer de kamer uit waren, bekeek K. de muts maar eens even van dichtbij, dat wil zeggen dat ze 'm tussen duim en wijsvinger nam en er heel snel aan rook.
Nee! Geen stank meer! Misschien nog ergens in de verte een heel vaag luchtje, maar die erge meur waarvan ze anders bijna van ging eh ..???, die zat er niet meer aan! De zaak was duidelijk, de muts is bijna uitgewerkt. Wel, snel hebben wij een paar andere, nieuwe Valeriaanstinkdingetjes besteld, deze keer in de vorm van een kerstboompje. Hopelijk worden ze nog voor de feestdagen afgeleverd, anders moeten we met de kerst voor ander vertier gaan zorgen of kerstkransen van Nepeta vlechten. En die dagen zijn al druk genoeg, toch?

7 opmerkingen:

ina zei

Ik heb mnog een flesje valeriaan-druppeltjes, mevrouw K. Lenen?

Ria zei

Ja leipert, die Boessiekoppie.
Met een muts spelen, stel je nou toch eens voor.

Mevrouw Katblad zei

@Ina: Hebt u het zelf niet nodig met oudjaar? Vuurwerk?

Fritz zei

Wat moet Vrouw Ina nou met vuurwerk ?
Dat mag toch niet van Oom Dick van de Dierenpoespartij.

Anoniem zei

Schuin tegenover de tuinen op de haarlemmerstraat heb je een kruidenwinkeltje waar je valeriaanwortel kan kopen.
Een handje ervan in een oude sok, en klaar.

Mevrouw Katblad zei

Geweldig idee, dank u wel!

Pientje en Bella Donna (PvdP) zei

Valeriaan groeit dankzij ons polderbeheer in onze prachtige provincie Zuid-Holland overal langs waterkanten. En is U graag tot dienst. Planten hoeven niet persé gedroogd en eng cellulose cellofaanverpakt tegen kapitalistiese prijzen door modieuze drogisterijen verkocht te worden. Planten willen iets terugdoen weetjewel. Die rustgevende kracht eigenlijk.
Kwestie van symbiose.

Pientje en Bella Dona
PvdP