Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zaterdag 15 december 2012

Ik zag het niet zitten...

Japekoppie:
Ze (mevrouw K. - red.) ging een stukje lopen en vroeg of ik meeging, en eerst dacht ik, laat ik dat maar weer eens doen. Misschien dat ik van de frisse lucht wat zou opknappen en af en toe de poten strekken kan ook geen kwaad, heh? Ja. Maar goed.
Ik was nog maar één deur verder en toen zag ik het al niet meer zitten, dat stukje lopen.
Ja, ik had wel wat gegeten en nog niet gespuugd, maar had helemaal geen fut en zag het dus niet zitten.


Toen ik weer op weg naar huis was, riep ze me nog. Of ik me niet wilde bedenken, of ik niet nog een paar metertjes verder met haar wilde lopen, nog één keer proberen, gewoon tot de Kruidentuin en dan weer terug, maar nee, ik zag het echt definitief niet zitten en ze zei dat ze het begreep.
Nou, en toen ben ik naar huis gelopen.

Kunnen we het hierbij laten? Dank u.

En daar ging hij dus, onze Japekoppie, onze Senior Verkenner A (met diploma).
In 2005 werd hij voor het eerst ziek en tenslotte, omdat het steeds slechter met hem ging, hebben we begin 2006 een echo van zijn maag laten maken bij een gespecialiseerde dierenkliniek. Op het beeldscherm wees de echo-specialist aan waar het fout zat: een enorme tumor of zweer in de maag (komt niet vaak voor bij haarfabrieken), niet operabel en Japekop zou het dan ook niet meer lang maken.
Maar tot ieders verbazing knapte hij toch weer op, met een hoop medicijnen en licht verteerbaar voer. Een groot wonder dus!
Soms gaat het maandenlang goed met Japekoppie en dan opeens krijgt hij weer ernstige klachten. Elk jaar hetzelfde gedonder, zo aan het eind van de lente en ergens in de herfst, we hebben het nagekeken in zijn medisch dossier. Dit jaar begon zijn ellende rond 10 juni, de tweede keer was op 25 oktober. Dat er op 25 oktober toevalligerwijze ook met roundup in onze straat was gespoten, wisten we al. Maar een paar dagen terug vernamen we dat er op 9 juni ook een gifkarretje in de straat bezig is geweest...
De gemeente is opnieuw (na een borstelperiode) gaan gifspuiten in onze straat vanaf 2005, is ons door een gemeente-ambtenaar verteld. Japekoppie werd toen voor het eerst ziek.
Wij hebben de echo-specialist van destijds gevraagd of Japekoppie wellicht toen zo ziek kon zijn geworden door het oplikken (inslikken) van het gif. Hij antwoordde ons:
Op uw vraag of een vergiftiging bij een kat of hond een dusdanige beschadiging van de maag kan veroorzaken dat deze zich echografisch toont als passend in het beeld van een ontsteking of een tumor dan is daarop het antwoord bevestigend.
Mevrouw Katblad is ondertussen toch wel aardig overtuigd: géén Roundup meer in Leiden!!!

3 opmerkingen:

Greet zei

Ach Japekoppie, arm jochie, we leven met je mee.

ina zei

Japekoppie, sterkte en slaap maar veel, dat is vast erg goed voor je.

Bavink zei

Uitvreter Japie mag toch wel rechtsomkeer maken ?
Hij zit nu zeker wis en waarachtig in de journalisten Ziektewet na al die duivelse vergiftaanvallen.