Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 12 juli 2013

Motie aangenomen maar we zijn nog niet klaar...

Hoewel er in heel Leiden weer druk met Roundup gespoten is (en nog gespoten gaat worden), is onze Kruidentuin gelukkig gespaard gebleven.
Zelfs aan de kant van de gevaarlijke weg (langs de stoep) is niet gespoten, en daar zijn wij heel erg blij mee; blijkbaar wordt er bij de gemeente Leiden toch af en toe wel naar burgers geluisterd, vooral als je een beetje door blijft drammen...

Maar we zijn er nog niet!


Want aan de overkant van de gevaarlijke weg is wél gespoten, en daar wonen ook veel kinderen, haarfabrieken en blafbeesten. En daar vliegen ook veel bijtjes, hommels en vlinders!

Gisteravond is er een motie van Dick de Vos (Partij voor de Dieren) aangenomen door onze gemeenteraad, al was de wethouder (D66) tegen, en de hele VVD-fractie eveneens.
De motie houdt in dat de gemeente Leiden per 2014 in principe met het roundup-spuiten zal stoppen. We feliciteren Dick van harte met deze overwinning, maar het "in principe" zit ons een beetje (erg) dwars! Dit moest echter aan de motie toegevoegd worden om D66 en CDA over de streep te trekken, maar je kunt met zo'n toevoeging natuurlijk veel kanten uit. Het CDA heeft ook nog eens verklaard alleen met de motie in te stemmen indien de overschakeling op een andere onkruidbestrijdingsmethode geen extra kosten met zich meebrengt. Ook dat lijkt ons eigenlijk nauwelijks haalbaar.
Ondertussen blijven mevrouw K. en haar geen/gif-team dus gewoon doorstrijden; naar verwachting zal de petitie begin september aan de gemeente worden aangeboden.

7 opmerkingen:

ina zei

Het staat toch prachtig, die gele onkruidbloemetjes tegen de rand van de kruidentuin.

Maarten zei

Kun je nagaan dat D66 zich in de vorige eeuw expliciet als groene milieupartij profileerde.
Is dat nou pragmatisme of opportunisme wat ze nu ventileren ?

Pientje en ook Bella Donna zei

Wij zijn blij voor de bloemen en de bijtjes en de haarpartijen dat deze motie van zusterpartij PvdD is aangenomen.
Helaas dienen wij te constateren dat de VVD een scheve franse fiets rijdt in het streven naar een kankervrij stadsmulieu.

Partij voor de Planten

Pientje en Bella Donna

Tinny de Wolf, Gorredijk (F) zei

Het is dat Dr. Jan Terlouw, oud D66lijsttrekker en minister nog leeft en vrolijk op zijn antieke motor rondrijdt en kinderboeken met zijn dochter schrijft, anders zou hij zich in zijn graf omdraaien bij het horen van deze D66 Leiden stellingname t.a.v. het gevaarlijke gif Roundup, dat zo vrijelijk vrolijk wordt rondgestrooid op niet plantaardige objecten, zeg maar.
Hierop dorp laten we gewoon alle kruidplanten staan. Vandaar dat jullie geen huismusjes meer hebben heh.

Truus zei

Ik ben bang dat de kosten van de evt alternatieven : geld dus, bij D66 en eigenlijk ook bij CDA de bottleneck blijven hier.Pragmatisme dus?
In oegstgeest , een echte VVD/D66 gemeente is het wel gelukt.
Gek eigenlijk.In L'dorp dus ook.

katja zei

Ja, die motie daar kunnen ze natuurlijk volgend jaar alle kanten mee op, helaas...
Maar hopelijk gaat de petitie ervoor zorgen dat er nog wat serieuzer over nagedacht kan worden (dat zorg voor mens, dier en milieu misschien ook wel iets extra's zal en mag kosten misschien...).
Kan de gemeente niet eens navragen bij al die gemeenten die al eerder roundup verboden, hoe ze dit nu oplossen en bekostigen...

Maurice du Blaffie zei

Op 3 maart 2010 Gemeenteraadsverkiezingen stemden 12772 (24%) van de Leidenaren op D66.
In het verkiezingsprogramma stond meer biodiversiteit, voor dierenwelzijn en zuinig omgaan met groen. Alle dierenliefhebbers, kattenhouders, natuurliefhebbers, groenmensen die toen op D66 stemden, zullen nu wel spijt als haren op hun hoofd hebben.