Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 18 april 2014

Zen-perspectief

Kaija:
Wel mevrouw K., het is niet dat ik zat te wachten op uw komst en me verheugde op een interview door u, maar nu u hier toch bent en met uw camera voor mijn snufferd staat te zwaaien, wil ik wel even mijn zegje doen.
Ten eerste wil ik er graag nog eens de aandacht op vestigen dat dit stuk van de tuin toch echt tot mijn territorium behoort, al staat dat nergens op papier.
Jawel, na het overlijden van Siep ben ik de enig overgebleven beheerder, de rest is ook dood of vertrokken, maar dat weet u net zo goed als ik.
Het is inderdaad een flinke kaalslag geweest, hier rond de Kruidentuin. Aan de ene kant heeft magere Hein dus flink met zijn zeis lopen maaien (ik denk behalve aan Siep natuurlijk ook aan de oude Poekie en uw eigen twee bejaarde haarfabrieken), aan de andere kant zijn er veel gevallen van "inpakken en wegwezen" geweest, zoals een paar weken geleden nog die Sokkevoet en Columbus, die direct achter u woonden. Maken ze het trouwens goed op hun nieuwe adres? Mooi zo. En daar Luna toen ook rond die tijd definitief is verhuisd, neem ik aan dat het dakgebied achter de redactie nu in zijn totaliteit door de Boez is overgenomen, klopt dat? Wel, daar zal hij het best wel druk mee hebben, misschien wel te druk zelfs. Laat naar bed en heel vroeg op zeker? Dacht ik al.

Zijn vriend zou hem natuurlijk kunnen helpen bij het markeren van al die dakpannen, maar die schept er duidelijk meer genoegen in om mij dwars te zitten met zijn gesnuffel en markeer-activiteiten achter mijn rug in mijn territorium. Het is zeker niet mogelijk hem een leuke kantoorbaan aan te bieden? En als u nu eens voor hem een hele pol van die Nepeta thuis op uw tafel neerzet? U bent daar niet zo voor dus. Ach ja, en hij moet bovendien kunnen rollen in de bagger en de aarde, tuurlijk ja.
Ik begrijp dat er op dit moment weinig te doen valt aan mijn ergernis en eventuele andere klachten. En u meent dus dat ik maar eens aan mijn zen-gevoel moet gaan werken wegens onbalans op dat gebied. Ja, ja.
Dan rest mij niets anders dan u te zeggen dat wij elkaar vast gauw weer zien, al spreek ik de wens daarbij uit dat dat niet al te snel zal zijn omdat ik zeer op mijn rust gesteld ben en die eeuwige vragen van u kan missen als kiespijn, evenals uw goedbedoelde snertadviezen.
Vergeet u vooral niet die wit-rooie mee naar huis te nemen?
En dan nog één klein vraagje van mijn kant, mevrouw K.: hoe zit het eigenlijk met uw eigen balans in het zen-perspectief zeg maar?


7 opmerkingen:

Anoniem zei

@ Kaija:
De Zen-ledigheid van K.
Konijnen hebben holen.
Vliegbeesten des hemels hebben nesten.
Maar K. heeft niets om het vermoeide hoofd op te leggen.
Boven, geen dakpan om het hoofd te beschermen.
En onder, geen duimbreed kruidgrond voor de voet.
Maar:
Zij die weten, spreken niet.
Zij die spreken, weten niet.

Z.
Mevrouw Katblad zei

Mevrouw K. is snikkend ter aarde gestort.
Dat komt er nou van.
Hiervan dus.
En van dat malle geschrijf van haarzelf.
Want wie kaatst.
En soms is het zo maar raak, zo'n retourbal.

ina zei

@Anoniem Z.: Welke K. heeft niets om het vermoeide hoofd op te leggen etc., mevrouw Katblad of Kaija?

Roodkapje zei

Ja hoor, kon je op wachten op zo'n nuchtere vraag.
Wie volgt?

Anoniem zei

Ik vraag me hardop af of al dat Zengemediteer van Kaija (wat een mooie naam voor een mooie kat trouwens) iets uithaalt bij Kaija: elke keer als er een reportage aan deze schoonheid wordt gewijd, kijkt Kaija alsof ze voortdurend mot heeft met de hele wereld. Of komt dat nu omdat ze enigszins oncomfortabel zit?

Ab. uit A.

Anoniem zei

@ ina:

Uiteindelijk gaat het erom hoe het geluid van 1 klappende hand klinkt.

Wolf

ina zei

@Wolf: Tuurlijk! Dat ik daar niet aan gedacht heb.