Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 14 juni 2013

Laatste poging: teken onze petitie en zegt het voort!

Beste mensen,
Bekijk nog één laatste keer de foto’s en het videofilmpje op onze site:
Het zijn opnames die door diverse oplettende burgers van Leiden in het jaar 2012 werden gemaakt.

Al zou het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup niet heel erg giftig zijn maar slechts een beetje, het is toch verbazingwekkend dat dit spul ongevraagd in jouw straat en op jouw stoep wordt gespoten? Dat er van te voren nooit bericht komt dat er gespoten gaat worden met gif en dat je dus niet kunt zeggen: nou, op mijn stoep maar liever niet, sla die maar over want ik blijf liever gezond en dat heb ik ook graag voor mijn kinderen en huisdieren? Of dat je rekening kunt houden met het gifspuiten en je kinderen en huisdieren voor de kwalijke gevolgen kunt beschermen?

Nee, de gemeente laat overal in Leiden (door gifaannemers) Roundup spuiten en dat moet je maar net weten. En omdat er niet gewaarschuwd wordt, nergens iets wordt gepubliceerd door de gemeente over deze gifrondes, deze dus niet worden aangekondigd,  weten de meeste inwoners van Leiden niet eens dat er twee keer per jaar vrolijk en ruim (overvloedig) met Roundup in hun straat wordt gespoten en dat er vervolgens ook nog “nabehandelingen” plaatsvinden met handmatige spuitlansen.  De gifkarretjes komen bijna geruisloos en vooral snel voorbij, en binnen nauwelijks een kwartier is er bijna geen plek meer in je straat waar niet gespoten werd. Behalve dus rond paaltjes en langs hekjes, maar daar komen ze met de handspuiten later nog wel langs.

Bij onze laatste flyeractie op de markt viel het ons op dat nog steeds heel veel mensen niks weten van deze gifspuiterij. Veel mensen denken zelfs dat Roudup al verboden is en waren onaangenaam verrast te horen dat onze gemeente dit gif nog steeds  gebruikt.
Het is ook pure waanzin dat de gemeente Leiden nog steeds dit chemische middel inzet terwijl er genoeg veilige alternatieven zijn, maar dat zij liever kiest voor de goedkoopste oplossing in plaats van de gezondheid van burgers, dieren, schoon drinkwater en de biodiversiteit.

Voor de ingehuurde gifaannemers is het gifspuiten gewoon big business. U vraagt, wij draaien, het betaalt lekker en wij spuiten zoveel mogelijk gif in zo kort mogelijke tijd. De regels lappen de aannemers in veel gevallen aan hun laars, dat is ons wel duidelijk geworden. De echte groenmannen, voorheen of nog in dienst van de gemeente, met hart voor het groen en bereid om te schoffelen en op andere manieren het onkruid te verwijderen, zitten aan de kant en kijken toe. Tja, een politieke keuze en daar moeten we het mee doen, zeggen velen bedroefd.
Anderen zeggen: het onkruid gaat wel dood door die Roundup, maar daarna zit het er nog steeds en dan moeten we evengoed nog met de borstelwagen langs, alsof dat dan niks kost. Die aannemers vragen klauwen vol geld terwijl wij net zo goed het werk kunnen doen op een milieuvriendelijke manier…

Een politieke keuze dus.
Sluit een convenant en haal zelf het onkruid in je straat weg, of accepteer het gif voor je voordeur! Gehandicapt? Geen lieve, behulpzame buren? Kantoorgebouwen, winkels naast je huis, overheidsgebouwen? Vette pech want dan moet je toch echt ons gif slikken. Pure chantage dus, want ben je niet in staat om de grasjes op je stoep weg te halen en is er geen onkruidmantelzorg, wel, slik dan maar Montanto’s Roundup want je hebt geen andere keuze; de gemeente kiest namelijk liever voor “beeldvorming” (zeer discutabel trouwens) maar verder ook vooral voor lage kosten, al kan dit ten koste gaan van de gezondheid van mens, dier en milieu.

Het is werkelijk om te huilen.
Leiden, groene gemeente?
Nou, gifgroen dan!


1 opmerking:

Sjon zei

De hele straat hier gaat bij de Ikea van zeg maar die Boston slagersmessen kopen, voor als die gifgasten hier komen spuiten.