Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 23 juni 2013

Hebben de Katbladkatten ook geheimen?

Jawel, gisteravond hebben wij weer erg genoten van de BBC-uitzending "The secret life of the cat". Op een wat groter scherm kijkt toch wel prettiger dan op de laptop, vandaar dus, en het geluid van de tv is bovendien beter.
Oh oh, je zou zo je eigen haarfabrieken ook een camera en zendertje om willen hangen en uitvissen wat ze allemaal daarbuiten uitvreten, heh? Maar wij moeten daar helaas naar gissen.
Hoewel, mevrouw K. loopt natuurlijk vaak met haar katten buiten, en ook regelmatig achter ze aan.
Laten wij nu bijvoorbeeld Japekoppie's doen en laten eens wat beter bekijken. Hoe zou zijn wandelkaartje eruit zien? Mevrouw K. ging aan het tekenen.

Het is een oud kaartje, dus op de namen van de haarfabrieken moet u maar niet letten, het gaat om de blauwe draad, de route die verkenner Japekoppie regelmatig aflegt. Niet elke dag de hele route, maar hij komt (mits het weer het toestaat) regelmatig op de aangegeven plekken, en dat weten we omdat we hem daar vaak zien.
J. is, zoals de meeste haarfabrieken, het grootste deel van de dag thuis, en 's nachts gaat hij sowieso nooit naar buiten want dan is het luik gesloten.
Uiteraard is hij vooral in de buurt van onze buitentafel te vinden, vooral bij mooi weer en als K. daar zit. Maar we zien Japekop ook meerdere malen per dag naar de Hoftuin gaan. Als Panda en Harry daar rondstruinen blijft J. er maar kort, maar wel lang genoeg om hier en daar wat te markeren (meestal vlakbij de Poort). Gaat Japekop naar de Kruidentuin dan markeert hij steevast bij het struikje op de hoek, en in de tuin zelf op diverse plekken in het struikgewas. Loopt hij daarna de Parallelstraat in, markeert hij daar ook het eerste struikje dat hij in de straat tegenkomt en eveneens nog een paar bosjes onderweg in dezelfde straat. Dan natuurlijk weer één op de hoek van de Steeg. Allemaal strategische punten dus!
J. markeert als hij "op patrouille" is, ondanks dat hij al jong werd gecastreerd, voornamelijk door te sproeien. Blijft hij op een bepaalde plek wat langer hangen om te snuffelen dan gebruikt hij ook de geurplekken aan zijn kop (lippen). Markeren met zijn nagels doet hij vooral aan onze pergola, dus vlak voor onze deur.
Ja, bij het Katblad weten we veel van onze reporters, maar natuurlijk lang niet alles. We hebben nu een kaartje met Japekop's route gemaakt, maar komt hij nog op andere plekken die wij niet kennen? En wat spoken de anderen uit? Vooral de Boez en Cera zijn vaak langere tijd van huis en onvindbaar! We weten dat Cera lange tijd bij de kroeg kwam, maar hoe ze daar kwam hebben we nooit kunnen uitvissen. We weten dat de Boez gedurende een bepaalde periode (een paar zomers geleden) een geheime schuilplaats had waar hij zich urenlang verstopt hield, totdat de plek (een gat onder een buurhuis) werd afgesloten met een aantal bakstenen. Maar ze vinden dan blijkbaar toch weer andere plekjes die moeilijk voor ons te ontdekken zijn. Toch maar zo'n zendertje aanschaffen? We denken er nog even over na.

1 opmerking:

katja zei

Aaaah, wat zou het fantastisch zijn om zo'n film en onderzoek te hebben over de katten in de Katbladbuurt!
Alhoewel het Katblad zelf natuurlijk ook een al een enorme hoeveelheid 'data' heeft verzameld over veel van de katten, hun onderlinge relaties en het gebied waarin ze zich bewegen.