Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zaterdag 8 februari 2014

Stressvol en treurig leven...

BW op zijn best
Inderdaad, dit is Bolle Wangen, ongeveer 3 jaar geleden. Hij leek hier in goede conditie, maar dat was vaak genoeg ook totaal anders.

BW werd voor het eerst in 2002 in onze buurt gesignaleerd. Hij viel op door zijn luid klinkende sirene (roep van krolse kater), zijn markeergedrag en de doordringende urinestank die hij om de paar meter achterliet.
Eerst dachten wij dat BW een zwerver was omdat hij er regelmatig verschrikkelijk slecht uitzag: mager, slechte, onverzorgde vacht en zwaar beschadigde kop.


Zwaar gevochten...
Ongecastreerde katers hebben maar 1 doel: het vinden van krolse poezen en hen bevruchten. De voortplanting dus.
Ze hebben daarom een zeer groot territorium nodig dat ze constant moeten afbakenen en waaruit ze andere gecastreerde katers moeten verjagen. Dat betekent dus: vaak vechten, soms zelfs op leven en dood!
Hij leidde een zeer stressvol leven, deze kater, zoals eigenlijk alle niet geholpen katers die vrij kunnen rondlopen en op poezenjacht moeten. Ergens op het platteland zou hij het rustiger hebben gehad, maar midden in een stad wemelt het nu eenmaal van de concurrenten, en dus had hij het erg druk met hen allemaal te verjagen uit zijn territorium, of zij nu wel of niet geholpen waren, en met het markeren van zijn gebied.

BW had wel degelijk een huis. En wij hoorden dat hij zich daar bijna dagelijks meldde.

Zelfs Oscar moest wijken voor BW
En wij hoorden ook dat zijn baas er niet over dacht om hem te laten castreren, want hij vond dat "niet natuurlijk" en bovendien ging een dergelijke ingreep tegen de regels van zijn geloof in.
Arme BW, vonden wij allemaal...

Wij kwamen de kater het hele jaar door steeds overal tegen; hij had een zeer groot territorium. Wij zagen hem ook regelmatig de Gevaarlijke Weg oversteken, altijd gehaast en wanhopig op zoek. Gelukkig ging dat oversteken altijd goed en zonder ongelukken.Niet gecastreerde katers hebben vaak verwondingen en pijnlijke abcessen door hun vechtpartijen, en ze lopen een verhoogd risico op het krijgen van besmettelijke ziektes, zoals niesziekte, FIP, FIV (kattenaids) etc.
Ook door hun hogere kans op verkeersongelukken en uitputting worden niet gecastreerde katers meestal veel minder oud dan hun gecastreerde soortgenoten.

Je zou denken dat er toch genoeg redenen zijn om je haarfabriek te laten helpen, niet?BW en vriendinnetje (foto door Inge)
In januari 2012 werd Bolle Wangen door zijn mens als vermist opgegeven. Wij hadden BW toen al lange tijd niet meer gezien.
In februari werd BW dood opgevist uit de Haven.

Wij (bij het Katblad) hebben oprecht getreurd om BW, niet alleen om zijn dood, maar vooral ook om het (naar onze mening) treurige en stressvolle leven dat hij had gehad.
Tja...


6 opmerkingen:

Jacq. zei

Ben het helemaal met u eens, mevr. Katblad. BW had een veel beter leven kunnen hebben als gecastreerde kater. Als ik zijn koppie weer zie, krijg ik tranen in mijn ogen want hij had mijn hart gestolen.

annemiek zei

Zijn baas noemde het "niet natuurlijk" om hem te laten castreren. Ik noem het onmenselijk
om zo om te gaan met je beestje die van jouw gezonde verstand en zorg afhankelijk is.

ina zei

Het is ook niet natuurlijk om een ongecastreerde kater in een stad met veel wel geholpen soortgenoten te laten rondlopen.
Arme BW, of eigenlijk Pincho, zoals hij heette.
Ik hoop dat GS wel binnenkort naar de dierenarts gaat voor dit ingreepje.

katja zei

Ach, arme Bolle Wangen, wat een rotleven had dat beest!

Rieneke zei

Triest leven voor zo'n manneke.

Verder eens met het hele verhaal, alleen is FIP voor zover nu bekend, niet besmettelijk.
Leucose past wel in het rijtje.

Wad Woord en Wol zei

Heel triest.