Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 3 februari 2014

Drie verschillende reacties op valeriaan

Voor de kerst hadden onze drie reporters van mevrouw Inge elk een valeriaanmuisje gekregen. Ja, dat zijn van die dingen die nogal meuren, maar vanwege die vreselijke stank heel populair zijn bij de meeste haarfabrieken. Inderdaad, er zijn er (katten) die de valeriaan net zo vies vinden als wij, en dat gaan wij nu bewijzen.
Wij hadden vóór oudjaar de muisjes al een keer aan onze reporters aangeboden, maar door de onrust van het knallen, was er nauwelijks belangstelling voor de nieuwe speeltjes geweest. De muisjes gingen terug in de verpakking en werden kortgeleden nogmaals aangeboden. Oscar kreeg een groen exemplaar, maar haalde zijn neus er voor op. Verbaasd keek hij naar de anderen, die dus wél onder invloed van de valeriaan raakten!

Cera kreeg de roze-rode omdat die kleur nu eenmaal beter bij een meisje past (zegt men), en ging gelijk (ter plekke) helemaal uit haar bol. Het werd één grote vrijpartij tussen poes en muis, waarbij de muis totaal afgelebberd werd.
De Boez kreeg de blauwe muis, maar toen duidelijk werd dat de Os zijn cadeau niet wilde aanraken, pikte de B. ook de groene in. Hij werd door de kenmerkende geur nogal wild en rende daarom met beide muizen door de kamer heen en weer. Af en toe viel hij ook neer en trok hij rare bekken, zoals op deze foto te zien is.Oscar begreep niets van alle opwinding en ging steeds dichter bij de voordeur zitten om te kunnen vluchten als het hem allemaal teveel zou worden.
Hij had geen één keer met zijn neus een valeriaanmuis besnuffeld en zou dat niet gaan doen ook: zijn afschuw ervan was overduidelijk.
De opwinding bij de Boez duurde een minuut of tien en was toen opeens helemaal over.


Cera bleef nog wat langer met haar muis vrijen, en tenslotte lag zij volkomen in trance een beetje appelig te wezen. Op bovenstaand plaatje ziet u hoe nat zij haar roze muis heeft gemaakt met haar gesabbel.

Cera had nog even nodig om weer tot zichzelf te komen. Zij was al die tijd met haar muisje op dezelfde plek blijven liggen.
De Boez had dus steeds heen en weer gerend met de twee andere muizen. Hij had ze gemept en door de kamer geslagen, en zo nu en dan had hij ermee over de grond liggen rollen. Volkomen ander gedrag dan Cera!
En Oscar blijkt dus helemaal ongevoelig te zijn voor de valeriaan, in die zin dan dat hij er eerder afschuw van heeft dan zich erdoor aangetrokken voelt.
Wel, iedere haarfabriek reageert dus weer anders op valeriaanspeeltjes, en dat hebben we bij deze wel bewezen, toch?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

,t Zijn net mensen! Wat een verschil in reactie op het valeriaanmuisje! heel boeiend . U hebt het weer goed in beeld gebracht mevr. K !
tineke

katja zei

Extra frappant is dat Oscar ook de enige is die niet van nepeta (in ieder geval de gedroogde variant) lijkt te houden (even kopieren en plakken, want helaas zijn links in de reactie niet aanklikbaar):
http://leidschkatblad2.blogspot.nl/2012/07/hoezo-psu.html

Dat terwijl 'men' vaak zegt dat katten die niet van nepeta houden, vaak wel gek zijn op valeriaan.

Wad Woord en Wol zei

Misschien wil Oscar liever een grijze muis!

Toska Terhoedt uit Emmer-Compascuum zei

Mijn wolbalen Fee en Deetje zijn gek op cannabis. Als de huiskamer zich vult met die zoete walmen roken zij passief mee. Eerst kijken zij gelukzalig met draaiende oogjes de wereld in. Maar al snel liggen ze uitgeteld met open ogen weg te dromen.
Van high naar stoned zeg maar.

Wilma zei

Ik denk dat Oscar een verstopte neus heeft, want welke kat reageert er nou niet op of Nepeta, of Valeriaan?!

Mevrouw Katblad zei

Os houdt alleen maar van Nepeta die nog niet is geplukt. En van sardines, niet te vergeten!