Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 5 september 2014

Hoogsensitieve haarfabriek

Vooral voor Oscar (maar ook de andere haarfabrieken) breken weer gouden tijden aan. De linden in onze straat laten namelijk alweer hun bladeren vallen, en als deze op een hoop zijn geveegd is er niks lekkerder dan in die bergen te graven en er je behoeften in en op te doen.

Helaas trekken deze bladerhopen ook heel ander straatvuil aan en ligt er overal weer genoeg te lezen of in elkaar te trappen. Je snapt sommige mensen niet, heh? Nee.Maar wat wij ook vaak zien zijn spelende kindertjes in de bladerhopen, en daarom waarschuwen we de begeleidende ouders voor mogelijke aanwezigheid van poepjes tussen de bladeren, maar ja, soms ben je daar net effe te laat mee...
(Het zijn trouwens ook vaak honden die hun flinke bolussen bovenop zo'n bladerberg deponeren, laat dat effe duidelijk zijn, heh?)
In elk geval heeft de Os het er maar weer eh... druk mee, zeg maar.

De Boez had het tijdens deze korte reportage veel minder druk omdat hij werd afgeleid door de opgewonden kreetjes van spelende kindertjes op het Zooiplein. Ja, ook daar is  hij inderdaad bang voor. Om het voor u een beetje makkelijker te maken e.e.a. te kunnen volgen (en zodat we het niet altijd allemaal weer hoeven uit te leggen), hebben wij een lijstje gemaakt met de voor de B. enge dingen.


Spelende kindertjes (zie boven).
Grote pleinen (pleinvrees dus).
Alles wat zich voortbeweegt (ook dingen die geen of nauwelijks geluid maken), maar in het bijzonder de groene gemeentekarretjes en de vulliswagen (vuilnismonster dus).
Zware paniek bij langsrijden van alle grote wielhuizen, vooral de exemplaren die achteruit rijden.
Zware paniek bij vuurwerk (maar wie niet).
Zware paniek bij mannen op het dak.
Grote blafbeesten.
Prikkemannetjes met lichtgevende jasjes (ook zonder jasjes trouwens).
Alle elektrische apparaten, behalve onze vaatwasser en de koffiemachien, dus wel weer de afzuigkap en uiteraard het zuigmonster (zware paniek).
Postbodes, krantenjongens, collectanten etc., inclusief het geluid van de voordeurbel.
Bezoekers met grote schoenen, paraplu of regenpak.
Hard pratende mensen op een afstand van minder dan 25 meter.
Sowieso vreemde mensen in een cirkel van ongeveer 7.5 meter.

Heeft u misschien nog aanvullingen? Graag dan!
In elk geval kunnen we uit bovenstaande lijst al concluderen dat de B. hoogsensitief is, al werd hij door Wilma opgevoed met het lawaai van slaande pannendeksels, bezoek van kindertjes, blazende zuigmonsters en meer van dat spul, zodat zijn tolerantieniveau aanvankelijk toch wel redelijk op peil was. Wat deden wij fout tijdens zijn verdere opvoeding?

5 opmerkingen:

Truus zei

Het zal toch wel in het karakter van de Boez zitten hoor, mevrouw K.
Mijn twee zussen haarfabrieken met dezelfde opvoeding zijn onverschrokken resp hoog sensitief.
Zo is Pluis haar drempelvlees nog immer onveranderd.Evenals die voor voordeurbel, vreemden, stofzuigers, kletterend servies en zo meer. Alleen 's nachts buiten is dan weer niet eng, merkwaardig genoeg. Dan is het wel stil natuurlijk.

Marieke Osinga uit Weststellingwerf zei

Lieve mevrouw Katblad,

Wij vinden ook dat u uw dak eigenlijk niet moet vervangen als het regent zeg maar.
Hier hebben wij rieten daken, dus het klopt dat waar we weten over te spreken, zeg maar.

Knuffels en kopjes,
uit Westellingwerf

Iepie, Pieper en Miemie

ina zei

Boez heeft een PTSS opgelopen door zijn opsluiting in de garage, ik weet niet of dat nog overgaat bij katten. Onze Loki (vader van Iwan) heeft ook een keer opgesloten gezeten (12 dagen!) en hij kwam daar nooit meer overheen. Gewoon veel liefde geven, meer kun je niet doen, denk ik.

Dr. Fruit zei

@ ina:
wanneer was dat dan ?
was het gedrag daarna anders dan daarvoor en daarna anders dan nu eigenluk ?
en is er verschil tussen short time en long time PTSS ?

katja zei

Ik dacht dat Boez altijd al nogal overgevoelig was, ook voor zijn opsluiting in de garage. Maar misschien is het wel erger geworden.
Misschien EMDR proberen dan?