Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 8 augustus 2013

Oscar veroorzaakt problemen

Mevrouw K. had gehoord over de aanwezigheid van een bijzondere vlinder en ging naar de Kruidentuin voor onderzoek. De Boez en Oscar gingen enthousiast mee, maar daar was K. niet zo blij mee in verband met de mogelijk ongewenste bedoelingen van de reporters. Immers: het gaat niet goed met de vlinders, mede door het onkruidgif- en maaibeleid van de gemeente en uiteraard ook het gifgebruik door hoveniers, landbouwers en zelfs particulieren...
Dus jongens: klauwen in en geen luchtsprongen, heh?

De Boez onderzocht een vak waar bijna geen vlinders waren; slechts één koolwitje dat gelukkig hoog in de lucht bleef.
In dit vak stonden trouwens verleden jaar nog twee prachtige vlinderstruiken. Door rigoureuze kap van een te(?) enthousiaste groenmedewerker bleven er twee korte stronkjes over die nog maar nauwelijks het leven hebben, zeg maar. Hier dus geen (of nauwelijks) vlinders. Blijf jij hier maar lekker zoeken, Boez!

Helaas liep Oscar steeds achter K. aan en veroorzaakte veel problemen door het toelaten van zijn instincten. K. kon tenslotte niet anders dan flink naar hem blazen om hem zo uit de buurt te houden. Zij had namelijk de bijzondere vlinder ontdekt... Een Argusvlinder!
Nou ja, echt bijzonder is ie niet, want deze vlinder komt in heel Nederland voor (al gaat het aantal hard achteruit). Hij vliegt voornamelijk boven bermen, op grote open plekken of langs bosranden. Wij zagen deze Argusvlinder echter nog nooit in de Kruidentuin!
Overigens moest K. thuis wel eerst op het Vlindernet kijken voor de naam van dit prachtige beestje. En dan nu nog even met geopende vleugels, waaraan je kunt zien dat het hier een mannetje betreft:


9 opmerkingen:

Ma Tok zei

Wat een schoonheid!

katja zei

Wow, wat mooi. Die heb ik ook nog nooit in mijn tuin gezien!

katja zei

Ik had daarnet een oude afgebladderde kleine parelmoervlinder in m'n tuin!!!!!

Mevrouw Katblad zei

Die staat op de rode lijst! Moet je melding van doen! Heb je al viooltjes voor 'm gehaald?
(Wij zijn jaloers....)

Truus zei

Ik heb deze nog nooit gezien, bijzonder hoor!
Ik ga och de budleya's beter in de gaten houden nu.

Annemieke zei

Hij is zeker mooi!

Mo zei

Al die dames krijgen ineens vlinders in hun buiken.
Met deze verlate lente.

katja zei

Ik heb er meldding van gedaan bij waarneming.nl. Maar daar wordt hij aangegeven als 'vrij algemeen', dat vond ik wel flauw.

Violen, dat gaat me te ver! :-)

(ik heb wel maartse viooltjes, maar daar houdt ie denk ik niet van, en had een soort driekleurige kleine viooltjes, waar nog wat restjes van staan, misschien kwam ie daar op af).

Mo zei

@ katja: dat is een algemene aanduiding van wie weet 1, 2, 3, of meer jaar terug.
Er schijnt nu iets aan de hand te zijn. Sterke achteruitgang van ook algemene vlinders, soorten.
Daarom belangrijk toch te melden.
Zie je later trends in toe- of afname. Algemene soort kan b.v. ineens zeldzaam worden door al dat gifgespuit etcetera.