Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 9 augustus 2013

Feest zonder haarfabrieken

Mevrouw K. ging even een stukje lopen en Oscar wilde per se mee. Dat vinden wij normaal gesproken niet zo erg, maar omdat K. vlinders wilde gaan kieken, was de aanwezigheid van Os niet zo gewenst zeg maar. Want heb je net zo'n fladderbeestje voor de lens (met fraai uitgespreide vleugels), gaat onze topreporter ondanks zijn gewicht rare luchtsprongen maken in een poging de vlinder voor ons te vangen. En dat terwijl K. ze natuurlijk liever levend op de foto heeft.
Maar soms is het ook erg handig om een oplettende haarfabriek mee te hebben. Want toen de Os ergens stilhield en onbeweeglijk naar iets stond te staren, wisten wij waar we moesten kijken. We volgden dus zijn blik.
Nee, geen vlinder maar wel een mooie libelle!  K. had er al vele (in allerlei soorten en kleuren) zien vliegen, maar nergens zat er één zo mooi te poseren als hier. Dank je wel, Os, maar wel afblijven, heh?
Ja...
Toen de Os klaar was met staren, ging hij naar zijn favoriete plek. Sinds namelijk de vlinderstruiken in bloei zijn en er vele soorten vlinders op af komen, is dit Os' meest bezochte plekje geworden; hij verstopt zich bij voorkeur onder de varens of struiken om ze in alle rust te kunnen bestuderen...
Deze plek is trouwens bij meer haarfabrieken in trek; wij zagen ook Charli al onder de vlinderstruik liggen, maar hem hebben we nog nooit hoog zien opspringen.

De zon was even weggeweest, maar toen die terugkwam zagen wij opeens erg veel fladderbeestjes met uitgespreide vleugeltjes. Zoals dus deze kleine vos.En zowaar ook een atalanta; die hadden we nog niet zo vaak in de Kruidentuin waargenomen.

Helaas, Oscar wist zich niet te gedragen, liep K. steeds voor de voeten en zorgde er zo voor dat de vlinders telkens geschrokken opvlogen.
Wij besloten daarom te vertrekken en een kijkje te gaan nemen in de Hoftuin, zonder de Os.

In de Hoftuin waren op dat moment geen haarfabrieken aanwezig, er stond nauwelijks wind, de zon stond net vol op de vlinderstruiken en dus zag het er mistig van de vlinders!
Zeker een half uur lang keek K. haar ogen uit en nam vele foto's.
Hiernaast een dagpauwoog; die hadden we nog niet eerder in de Katbladbuurt gezien.
K. telde minstens 7 dagpauwogen, nog meer kleine vosjes en enkele koolwitjes. Het was gewoon een feest om even in de Hoftuin te zijn, zonder haarfabrieken!

2 opmerkingen:

Annemieke zei

Wat een hoop vlinders en wat een variatie. Dagpauwogen blijven mooi!

Annemieke zei

In de Hortus botanicus van Utrecht hebben ze momenteel heel veel Moore vlinders in de kas. Tot 15 september te zien. Zijn natuurlijk niet inheems, maar wel mooi!