Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zaterdag 28 december 2013

Vuurwerk? Bah!

De grote doos waarin de geschenken voor onze reporters arriveerden, hebben wij omgetoverd tot een schuilhut voor tijdens het vuurwerk. Gewoon de kleppen stevig dichtgeplakt met tape en er een deurtje uitgesneden.
Cera was de eerste die de hut ging uitproberen, en vervolgens bleef ze minstens een half uur binnen. En er lag nog niet eens een lekker zacht, frisgeurend dekentje in! Nou, dat vond ze blijkbaar dus niet erg, maar dat gaan we nog wel doen. Of een paar kussentjes, want dat kan uiteraard ook.
Het is nu de bedoeling dat deze doos straks naar boven gaat, want als het knallen losbarst, willen onze haarfabrieken zich het liefst op onze bovenverdieping verstoppen.
Er zouden natuurlijk met groot gemak twee haarfabrieken in deze hut kunnen schuilen, maar wij vrezen dat dat niet gaat gebeuren; in grote angst en paniek is het namelijk ieder voor zich, dat weten wij uit ervaring.De Boez, die nog steeds zijn krabton niet heeft uitgeprobeerd, keek verbaasd toe toen Cera even behoorlijk flink tekeer ging in haar hut; wij denken dat zij jacht maakte op een achtergebleven fliebertje karton en zagen de doos zelfs enige keren een stukje over de stenen vloer glijden. Gelukkig bleven de muren van de hut staan en ging het dak er ook niet af.

(Boez ziet tot zijn grote verbazing de hut bewegen.)

Van een andere, kleine doos had K. ook een schuilhut gemaakt. Het is eigenlijk voor Oscar bestemd omdat hij waarschijnlijk niet naar boven zal vluchten als het oorlogsgeweld losbarst, en daar hij wel vaker onder de stoel duikt in geval van gevaar en nood, heeft hij nu de mogelijkheid om zich nog beter te verstoppen: schuilhut onder de stoel. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat Os er toch weer voor zal kiezen om onder de bank te kruipen, maar in dat geval gooien wij maar weer een deken over onze sofa zodat hij zich nog beter beschermd voelt. Tenminste, dat hopen wij dan maar.


De Boez was snel klaar (zie foto hierboven) met het inspecteren van de kleinere doos, en toen Os deze ook even wilde inspecteren, bleek het deurtje te klein voor hem. Daar zullen we dus nog wat aan moeten doen.
(Inmiddels hebben wij de deur inderdaad vergroot.)De ingang van de grote doos was weliswaar ruim genoeg voor de Os, maar blijkbaar viel het interieur hem tegen. Hij stapte namelijk weliswaar naar binnen, maar draaide zich snel om en kwam direct weer naar buiten.
Het kan natuurlijk ook zijn dat Cera zich nu de schuilhut heeft toegeëigend (kwestie van goed markeren) en dat de jongens de binnenkant alleen maar heel af en toe slechts mogen bekijken.

In elk geval moeten er op onze bovenverdieping twee schuilhutten komen dus is er nog wat werk te verzetten voor K. Bovendien moeten de hutten comfortabel worden ingericht met fris linnengoed en een zaligmakend speeltje. Voor dat laatste (het zaligmakende en eveneens kalmerende effect ervan) kregen wij van mevrouw Inge als Kerstcadeautjes met valeriaan gevulde lappen speelgoedmuisjes, voor ieder één dus, maar hierover binnenkort meer!

Wel, mochten uw haarfabrieken ook behoefte hebben aan een schuilhut: er is vast wel iemand te vinden die ergens nog een verhuisdoos heeft staan die u voor dit doel kunt gebruiken. En zachte kussentjes of lekker ruikende dekentjes heeft u ook nog wel in huis. Lavendel is bij ons absoluut favoriet!

En verder steunen wij alle acties die tot doel hebben het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden. Een uit de hand gelopen traditie met vorig jaar 810 mensenslachtoffers (ogen, handen); het is te gek voor woorden. En dan hebben we het nog niet eens over al die dieren die slachtoffer werden, met of zonder opzet(!)..., en de paniek en angst onder zowel mensen als dieren, en dan hebben we het ook nog niet eens gehad over de negatieve effecten op ons milieu...

http://nos.nl/artikel/456900-paniekvlucht-vogels-om-vuurwerk.html

5 opmerkingen:

ina zei

Goed idee, die schuilhutten, mevrouw K. Ik ga er ook snel een stelletje maken.

Mevrouw Katblad zei

Het knalt al aardig in Leiden, heh? Daarstraks al een paar bommen bij onze voordeur.
Wij hadden de grote hut naar boven gesleept en er een kleedje in gelegd. Cera en de Boez zitten er nu beurtelings in, dus we maken morgen heel snel een tweede voor ernaast!
Gelukkig hoeven TT en Japekop dit idiote geknal niet meer mee te maken, bedachten wij net als troost... Tjongejonge!

katja zei

Bij foto nr 4 (Boez in doos) aangekomen, dacht ik al "Os kan nooit door dat gat", maar verder lezend bleek dat u zelf ook al tot die conclusie was gekomen :-)

Verschrikkelijk dat vuurwerk, dat dat nog steeds mag hè. Hier in de omgeving hoor ik sowieso het hele jaar minstens een keer in de week wel een soort bom afgaan, maar je leest er nooit wat over, volgens mij gaat de politie er nooit op af.

Wad Woord en Wol zei

Wat een prachtige schuilhutten én wat een goed idee! Ik heb nog geen idee hoe mijn jonge haarfabrieken op het geknal zullen reageren. Vooralsnog is het hier lekker rustig. Maar dat zal vast niet lang meer duren.
Veel sterkte daar in de grote stad.

Annemieke zei

Hier is het gelukkig nog steeds heel rustig! Volgens een onderzoek op nu.nl is de meerderheid van Nederland VOOR het afschaffen van particulier vuurwerk met oud en nieuw. Laten we hopen dat het ervan komt...