Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zaterdag 3 januari 2015

Punt uit.

Heel erg goed was het begin van het nieuwe jaar niet voor onze haarfabrieken...
De angst had de reporters nog steeds in zijn greep, ze durfden niet naar buiten.
Os heeft de eerste dag van het nieuwe jaar de slaapkamer niet verlaten. Hij lag onder een kledingrek met zijn neus tussen de mouwen van diverse vesten en jassen van mevrouw K., en kwam zelfs niet naar beneden voor zijn diner. Wij moesten het hem bezorgen, maar hij at gelukkig wel.
De Boez kwam heel af en toe naar beneden, maar lag toch het grootste deel van de dag onder het logeerbed. Alleen Cera stapte beneden rond, maar naar buiten gaan was er niet bij. Ze bleef alert.
De tweede dag van dit jaar kwam de Os (na een nacht op het dekbed tegen mevrouw K. aan (en dit tot grote ergernis van de Boez, de zot was jaloers) heel even beneden voor zijn ontbijt. Daarna zocht hij het kledingrek op de bovenverdieping weer op, en moest opnieuw 's avonds zijn diner aldaar geserveerd krijgen, er werd nog steeds geknald al was het niet meer dichtbij. Al bijna drie dagen geen brokjes gegeten, dat vond mevrouw K. niet zo fijn. Vooral wat dikkere katten moeten niet gaan vasten of opeens heel veel te weinig eten, anders kan er leververvetting optreden en kan de haarfabriek in een zogenaamde neerwaartse spiraal raken. Zoek maar op. En de Os is bovendien ook heel goed in het ophouden van zijn plasjes, maar gaat hij dan tenslotte een keer in vredesnaam toch maar op de bak, dan sla je achterover van de ammoniakstank...
Gisteravond kwam hij toch nog even naar beneden, en lag enige tijd met de Boez naast K. op de bank. Boez was al vaker op de benedenverdieping geweest, maar bij elk geluidje dat van buiten kwam, vluchtte hij weer de trap op naar zijn schuilplek.


Afijn, vanochtend vroeg kwam Os naar beneden, en na een lange tijd ronddrentelen en draaien, vertrok hij eindelijk voor een frisse neus. Het was toen nog slechts half zes, en een uurtje later kwam hij in zeer natte (en vieze) staat mevrouw K. op bed melden dat het buiten weer veilig was en hij zin had in een bakje Gourmet.
Ook van de brokjes was gelukkig weer gegeten.


Daar waren ze dan weer vanochtend, alle drie onze reporters tegelijk, en alles leek weer normaal.
Maar dat was schijn, of tijdelijk, zeg maar.
De Boez is nauwelijks buiten geweest en heeft een groot deel van de dag weer onder het logeerbed weggekropen gelegen.
Cera is heel even op bezoek geweest bij Charlie, maar lag verder op het dekbed van mevrouw K.
Os is weliswaar een paar keer naar buiten gegaan om zich nat te laten regenen, maar schrok later op de middag dusdanig van een geluidje (vallend pannendeksel) in de keuken, dat hij weer ergens totaal overstuur weggedoken zit en daarnet weer niet tevoorschijn kwam voor zijn diner. Zijn bakje Gourmet staat apart en wij zullen wachten tot hij weer gekalmeerd is en zijn portie eten komt halen.
Maar het gaat niet alleen om de Os.

Wij hoorden afgelopen dagen ook vaak over zeer relaxte huisdieren, sommige gewoon voor het raam zittend en kijkend naar het vuurwerk (maar dus wel doof of anderszins onverschillig), maar andere weer weggekropen met doodsangst in hun lijf voor de bedreigende knallen. En om deze dieren gaat het tenslotte.
Nu moeten we daarbij wel vertellen dat de oorlogsgeluiden in de Katbladstraat wellicht heviger zijn geweest dan elders, dat hoorden wij al van diverse kanten. Edoch, er waren vast meer van deze straten en/of buurten.
Voor de laatste keer in dit nog verse jaar wil mevrouw K. graag pleiten voor een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Het betekent niet alleen voor heel veel dieren vele dagen vol angst en stress, maar ook voor mensen. En een verbod spaart jaarlijks een flink aantal mensenogen en vingers of andere lichaamsdelen. Zoek maar op.
Wat is de lol van het afsteken zware vuurwerkbommen? En het daarmee verstoren van de natuur? Want het gaat niet alleen om haarfabrieken en blafbeesten, maar ook om alle andere dieren in het wild levend, die niet beseffen, laat staan kunnen verdragen, wat er gaande is. Pure paniek en doodsangst. Talloze vogels die zich te pletter vliegen. De waanzin ten top, eigenlijk pure moord. De egoïstische mens houdt nergens rekening mee, zelfs niet met zijn eigen leefomgeving, met het verpesten van het milieu, want daarover hebben wij het dan nog niet eens gehad. Zoek maar op! Vuurwerk hoort erbij? Traditie? Rot op. Het is gewoon te walgelijk voor woorden. Plezier kan ook anders.
Mevrouw K. heeft gezegd.
Punt, uit.
Ander onderwerp volgende keer...

4 opmerkingen:

Piet zei

Ik ben het helemaal met u eens. Vergeet ook niet de milieuschade en mensen met COP-ziekten. Wat zullen die het benauwd hebben gehad.
Hopelijk lukt het ooit eens een totale vuurwerkverbod voor particulieren.

Dr. Fruit zei

Ze missen natuurlijk een vaderfiguur in huis, de poesjes van Mevrouw K.

Ina Rus zei

Ik ben het helemaal met u eens, mevrouw Katblad! Vuurwerk moet worden verboden voor particulieren. Als er dan persé wat afgestoken moet worden, doe dat dan op één plek, georganiseerd en hooguit een halfuurtje.

Annemieke zei

Ook als mens schrik je je af en toe te pletter als het afgestoken wordt. Ken ook mensen die met oud binnen zitten vanwege vuurwerkangst. En die snappen nog wat er aan de hand is - voor dieren is dat er niet bij waardoor het feit dat het voorbij is ook niet duidelijk is. Ze blijven op hun hoede - logisch. Wat mij betreft mag het ook afgeschaft!