Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 2 oktober 2014

3 oktober feestTja, het is dus weer zover: de festiviteiten in verband met de 3 oktoberviering (Leidens Ontzet) zijn weer in volle hevigheid gaande. Gisteren reeds marcheerden er diverse drumbands over de Gevaarlijke Weg, op weg naar het allerbinnenste van de binnenstad. Het geluid van het fraaie slagwerk was goed voor drie volkomen in de stress geraakte haarfabriekreporters, waarvan er één zelfs niet meer thuis durfde te komen.
Oscar heeft zich weliswaar gisteravond gelukkig heel laat nog op de redactie gemeld, maar vanmiddag ging het weer mis.

Vanavond namelijk is de grote taptoe en dus kwamen de bands en fanfare vanmiddag opnieuw langs. Omdat er ook nog eens Kermis is in het centrum van Leiden, vloeit er thans een constante stroom van wandelaars, fietsers en wielhuizen door de Katbladstraat, vandaar dat de Os maar weer uit veiligheidsoverwegingen op de Pergola was geklommen. Nee, hij is sindsdien nog steeds niet thuis geweest en zit nu zelfs bibberend weggekropen onder een wielhuis. Het zal dus wel weer een latertje worden op de redactie, en uiteraard maakt K. zich ernstige zorgen om haar zo gevoelige topreporter.

Mevrouw K. heeft zo langzamerhand een hekel gekregen aan dit Leidse feest. Het is natuurlijk geweldig dat er in een stad elk jaar een traditioneel feest wordt gevierd betreffende het verzet en ontzet van de Leidenaars tijdens de 80 jarige oorlog, maar je kunt het ook overdrijven. De binnenstad is namelijk vanwege dit feest minstens 3 dagen afgesloten voor verkeer, dus als je de mazzel hebt in het centrum te wonen, kun je rond 3 oktober nauwelijks je straat meer in of uit, tenzij lopend of met de fiets. Ben je afhankelijk van een wielhuis en je moet om een dringende reden de stad uit, heb je vette pech want je zit gewoon opgesloten. Taxi´s en ambulances trouwens idem. Eén dag feest zou toch genoeg moeten zijn, maar deze viering wordt uitgesmeerd over maar liefst drie dagen. Drie dagen met lawaai, talloze dronken lieden met hun gelal, veel vernielingen, ongelukken, vechtpartijen en andere ongein tot diep in de nacht. En met als afsluiting op 3 oktober een vuurwerkshow waar je ook zo je vraagtekens bij kunt zetten vanwege de kwalijke gevolgen voor het milieu en de doodsangst bij niet alleen de huisdieren maar vooral ook de vogels.
En op 4 oktober mag de gemeentereinigingsdienst de enorme bende overal gaan opruimen, want tijdens het feesten gooit iedereen troep als bekertjes, blikjes, patatzakken, bananenschillen en noem maar op gewoon op straat. Ja, ook dat hoort bij het 3 oktoberfeest.
Mevrouw K. sluit zich het liefst op in haar huis tijdens deze feestdagen, veel andere Leidenaars hebben er een gewoonte van gemaakt een paar dagen vakantie op te nemen en de stad te verlaten. Gelukkig voor mensen van buiten Leiden zoals bijvoorbeeld vele Hagenaars, kun je je vanaf het Centraal Station direct in het feestgedruis werpen. Maar je zult maar wonen in het Kermisgebied en niet de kans of middelen hebben om er even tussenuit te knijpen tijdens die drie dagen herrie. Je zult maar als haarfabriek ingesloten zitten tussen de Kermistenten met hun sirenes en aanmoedigende oproepen vooral maar mee te komen doen.
Gekke, waanzinnige, overdreven boel daar in Leiden.
Maar we proberen er maar weer doorheen te komen en dromen in tijden als deze vooral over een hutje op de hei...
Amen.
O jee, de fanfare komt terug. Boez was beneden maar is nu weer naar boven gevlucht. Os zal nog wel een tijdje buiten onder een wielhuis blijven zitten.
Ah, lallend volk door de straat.
Shit.

7 opmerkingen:

Hans zei

Ik kom morgenmiddag even langs. Ik heb inmiddels net zo een hekel aan dit feest!

Karl Marx zei

Met onmiddelijke ingang dienen alle Hollandsche festiviteiten afgeschaft en verboden worden.

Anoniem zei

Ook ik heb een hekel aan 3oktober om alles wat u beschrijft mevr.K. . Hier ook al dat volk door de straat met gelal , vernielingen etc. Ik ben al dikwijls de stad ontvlucht om deze tijd maar zie er niet ieder jaar kans toe, helaas. Ik heb al aan uw haarfabrieken gedacht dat het niet leuk zou zijn voor hen en inderdaad , arme Oscar.
sterkte allemaal.
Tineke

ina zei

Mevrouw Katblad, ik ben het volkomen met u eens wat betreft de overdrijving van de festiviteiten. Maar ik ben dan ook, net als u, geen echte Leidse.

Odette zei

De niet Leidsen, de academische import zeg maar, gingen altijd een paar dagen naar Terschelling of naar een hutje in Noorbeek in Zuid-Limburg.

ina zei

@Odette: Dat kunnen wij onze haarfabriekjes niet aandoen, dan moeten zij alleen alles doorstaan..

Annemieke zei

Ik werk alleen in leiden. Dat is super. Wel een dag vrij en geen herrie. En omdat het lumc aan de andere kant van het station ligt (de niet kermis kant) heb ik er de dagen ervoor ook geen last van. Maar toen ik nog in leiden woonde had ik er ook een bloedhekel aan.