Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 25 maart 2014

Voorstel tot herbeplanting Kruidentuin

Cera:
Mevrouw K., ik wil het graag even met u hebben over de beplanting in de Kruidentuin. Of eigenlijk wilde ik, mede namens mijn vrienden en kennissen, een voorstel doen tot herbeplanting met haarfabriekvriendelijke kruiden, ter vervanging van al dat andere spul waar wij helemaal niets aan hebben.
Daartoe hebben wij een wensenlijstje gemaakt, waarbij wij ook rekening gehouden hebben met kosten, onderhoud en wat dies meer zij. Zullen wij dan nu maar gelijk even een paar dingen kortsluiten?

Wel, om te beginnen zijn er minstens 10 winterharde Nepetasoorten op de markt, die wij graag allemaal regelmatig (zeg maar dagelijks) zouden willen inspecteren op geur, werking (effect, ja) en draagkracht. Inderdaad, dit is een behoorlijke kostenpost want deze plantjes zou u moeten aanschaffen en dat kost geld, financieel gezien dus. Het voordeel van deze planten is echter dat ze weinig eisen stellen wat de samenstelling van de grond betreft, een heel kattenleven meegaan, en ik kan u bovendien garanderen dat het onderhoud van de perken met dit Godenkruid geheel en al door ons haarfabrieken zal plaatsvinden; ik wil daar, als u daarom vraagt, blind voor tekenen.

Ten tweede: voor in overgebleven vakken gaat onze voorkeur uit naar het ordinaire, maar o, zo verrukkelijke Valeriaan. Dat kost behalve een half litertje benzine niets, want is te vinden langs de waterkant hier niet zover vandaan. Ik dacht zelf aan een plantje of dertig, maar in elk geval minstens één exemplaar voor iedere haarfabriek uit de Katbladbuurt met daarbij nog wat reserve-pollen voor eventuele gasten op zon- en feestdagen. Heeft u dat genoteerd? Dan gaan we naar het derde punt: de Kiwi.

Stekken, kopen, jatten, het doet er niet toe hoe u er aan denkt te komen, als er maar een paar Kiwi-bomen in deze tuin komen te staan. Wij dachten aan de Moerbei als steun voor de klimmende takken omdat een dergelijke constructie geen extra kosten met zich mee zal brengen, maar mocht u aan een leuke partij hout kunnen komen, is het natuurlijk nog beter om een fraaie Pergola te construeren, dat laat ik verder aan uw eigen verbeelding en energie over. Het onderhoud van de boompjes, zoals het snoeien bijvoorbeeld, kunt u uiteraard aan ons overlaten, wij houden de takjes goed op lengte tijdens onze regelmatige inspecties en kunnen bovendien te allen tijde in een mum een grote groep vrijwilligers voor dit werk mobiliseren.
Is de tuin eenmaal helemaal naar onze wens beplant en ingericht, heeft u aan ons geen kind meer, ook dát garandeer ik u.

Wel, ik denk dat ik zelf elke dag in de vroege ochtend zal beginnen met een paar Nepeta-baden, na de daaropvolgende zalige en langdurige roes me zal gaan verpozen met de Kiwi, en tot slot (ergens in de namiddag zal dat worden, schat ik zo in) nog een paar tripjes zal maken met behulp van de bedwelmende Valeriaan...
Er is echter één ding dat ik u niet kan garanderen, en dat betreft het op tijd thuiskomen voor het diner. Maar dat is van minder groot belang, vindt u ook niet?

5 opmerkingen:

Carleen Mees zei

Selfie die Nepetawietplantage onderhouden ?
Make That The Catwise.

Jacq. zei

Haha, goed idee, Cera!

Coby van Meeuwen zei

Het is echt een slimmerd hoor die Cera.

Wad Woord en Wol zei

Cera kan zo op voor het diploma "Tuinarchitectuur".

katja zei

Met zo'n fantastisch plan hoef je toch niet zo chagrijnig te kijken, Cera!