Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 22 juni 2014

Goed besteed weekend...

Mevrouw K. was gisterenavond met het hij-figuur naar de Hortus getogen om aldaar de langste dag van het jaar te vieren. Er traden veel koren op (erg mooi, daar niet van) maar K. had eigenlijk meer belangstelling voor de plantjes, en het toeval wilde dat die hij daar ook zo over dacht dus dat kwam mooi uit.Van vak A tot Z namen zij alles door wat de moeite van het doornemen waard was, en er werden zelfs ergens stiekem wat zaadjes weggeritst...
Natuurlijk liepen er heel wat bekenden rond in de Hortus want Leiden is net een dorp, dus als er ergens een feessie is (of gewoon markt zeg maar), dan kom je iedereen vanzelf wel tegen, of je nu wilt of niet.
Helaas konden wij onze haarfabrieken niet meenemen, en daardoor kregen wij later nog wat probleempjes. Nee, niet omdat we ze thuis hadden gelaten (de reporters), maar omdat we te lang waren weggebleven (vermoeden we).
Maar daarover later meer.Vandaag had mevrouw K. de opdracht gekregen om uit te vissen wat er gaande is op de begraafplaats Groenesteeg, want in het gemeentekrantje stond afgelopen week dat de gemeente Leiden een vergunning heeft afgegeven voor het aldaar kappen van 41 bomen. Ja, u leest het goed, en dit zou nodig zijn voor de restauratie van een aantal graven en stenen.
Wel, wie deze historische begraafplaats in Leiden kent, zal weten dat hier prachtige bomen staan van soms 200 jaar oud, en dus is het geen slecht plan om een vinger aan de pols te houden.

Een toevallig aanwezig bestuurslid van de Stichting (begraafplaats) vertelde aan mevrouw K. dat er helemaal geen sprake is van het omzagen van 41 bomen; het zouden er hooguit 5 zijn, en het ging dan ook nog om exemplaren die ziek, zwak of misselijk zijn. En verder zullen er best wel wat struikjes, heggetjes en ander klein spul moeten sneuvelen, maar men is van zins om meer terug te planten dan weggehaald wordt.
Nogmaals: een vinger aan de pols is geen slecht idee, een vergunning mag natuurlijk niet afgegeven worden als er helemaal geen reden is om waardevolle bomen te slopen. Wij zullen daarom zeker dit bericht doorsturen aan de bomenbond Rijnland, die vast en zeker weet wat haar te doen staat. Toch?
Ook hier trouwens niet veel vlinders; mevrouw K. zag 3 kleine vosjes en 2 koolwitjes. Wij maken ons echt grote zorgen om de fladderaars dit jaar.

1 opmerking:

ina zei

Houd maar goed in de gaten wat er gebeurt, voor je het weet zijn er weer per ongeluk bomen verdwenen.