Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 4 juni 2014

Functioneel jagen

Boez:
Een paar nachten terug kwam ik het huis binnen met een Mereltje. Het vliegebeestje ging zo tekeer, dat de mensen er wakker van werden. Maar dat was dus niet mijn schuld.
Toen kwamen ze naar beneden om de Merel van me af te pakken. Ze wilden het beestje redden, maar daarvoor was het al te laat. Ook dat was niet mijn schuld, maar ik ben niet van plan een ander te gaan verraden.
Cera:
En ik ga ook niet vertellen wie de Merel het eerst had gevangen, wie 'm daarna zo heeft toegetakeld en hoe het verder is gegaan voordat de Boez 'm mee door het kattenluik naar binnen nam. Hoe het is geëindigd, is wel bekend dus daar kunnen we duidelijk over zijn.Boez:
Dat hij-mens pakte de Merel namelijk van me af. Ze wilden bekijken of de vogel nog te repareren was, maar nee dus.
Toen heeft hij 'm ergens buiten gebracht; wij hebben de Merel in elk geval niet meer teruggezien.

Ze maakten wel een hoop kouwe drukte over dat vliegebeest, mevrouw K. en die hij. Terwijl er toch genoeg van die Merels zijn, en wij er bijna nooit eentje vangen. Misschien heb ik in al die jaren dat ik bij K. woon, vijf vogels en vijf muizen gevangen. Dat is per jaar per soort slechts één. Het vangen van dergelijke dieren is niet voor de lol, het is om de conditie en vaardigheden op niveau te houden, zodat, als we er onverhoopt uit gegooid worden of ontslagen of iets dergelijks, we ons eigen maal kunnen vangen en niet afhankelijk zijn van de Goumet enzo. Want je weet nu eenmaal nooit met mensen; ze kunnen zomaar besluiten je ergens op een eiland te dumpen of te verhuizen zonder achterlaten van voldoende kattenvoer en iemand om de blikjes te openen, en dan moet je toch zelf voor je kostje zorgen, heh? Het is daarom dat we blijven trainen in het jagen, wat dus puur functioneel is en niet voor de lol zoals ze altijd abusievelijk zeggen en denken. Want het "gemeen zijn" voor de pure lol is namelijk een nare eigenschap van de mens en niet van ons. Ja, het is maar dat u dat weet.
Nee, hier wou ik het graag bij laten voor nu.

8 opmerkingen:

Swanette Woldluis zei


Heeft dat klaarblijkelijk thans interne hij-mens dan al een heuse eigen herenkamerjas op de redactie hangend aan een kleerhaakje gestationeerd of rent dat hij-mens eigenlijk des nachts van boven de trap af en van onder nakend de straat op om dat getormenteerde beschadigde lieve babiemereltje ergens op een geheime plek te dumpen zeg maar ?

Mevrouw Katblad zei

Briljant!

Boez, Cera, Os zei

We love you!

Truus zei

Het heeft dan toch voordelen om 's nachts het luikje dicht te houden.
Bij ons worden alleen overdag af en toe (spits) muizen, kikkers of vogels door het luikje naar binnen gebracht.
Het hij-mens is al wel helemaal geintegreerd, begrijp ik

Swanette Woldluis zei

@ Boez, Cera, Os:
maar als jullie niet meer boven op de liefdesstede van Mevr. K. kwa plek of zo zeg maar mogen of kunnen slapen dan ga je toch niet als frustratief kattekwaad eigenlijk de aandacht trekken door zo maar een lief klein babiemereltje te vermoorden ?
Maar het doel is bereikt, jullie hebben dat hij-mens met of zonder kamerjas bij nacht en ontij uit die ivoren toren daarboven gelokt.
Dat weer wel.
Chapeaux ! But what's next ?
ina zei

Ik dacht dat bij de redactie het kattenluik ook dicht was gedurende de nacht, of was dat er bij ingeschoten?

Mevrouw Katblad zei

Boven vergeten deur naar dak dicht te doen, haarfabrieken ontsnapt en daarom luik maar weer open gedaan. Snapt u?

ina zei

@mevrouw K.: Volkomen.