Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 15 maart 2016

Nog meer en beter High worden?

Op Wikipedia lazen wij het één en ander over het kruid Wijnruit. Blablabla, en dan:

Wijnruit wordt verder ook in tuinen geplant om zo katten uit de tuin te weren. Wijnruit in een mand van poezen en honden zou vlooien en andere parasieten tegengaan.
Deze foto met Oscar is het bewijs dat bovenstaande niet helemaal klopt. Hij staat er tenminste regelmatig tussen en trekt zich niks aan van wat er op internet staat. Of werkt zijn neus niet helemaal goed?
En waarom zou je trouwens (al gaat het parasieten tegen) een bos wijnruit in de kattenmand gooien als ze er vervolgens dus niet meer in gaan liggen omdat het stinkt?
Geloof dus niet alles wat je op het net leest, en zeker niet wat er op Wiki wordt beweerd! (Maar dat geldt ook voor de inhoud van het LKB, heh?)
Maar goed, waar het eigenlijk om gaat in dit bericht is dat de reporters om andere Nepeta hebben verzocht. Vanwege de nodige biodiversiteit zeg maar. Het soort wat in de Kruidentuin staat (x faassenii) is alleen maar geschikt voor een trip als het nog betrekkelijk jong is, als het dus nog jonge verse blaadjes heeft. Is de plant eenmaal volwassen en vol met bloemen, gaat de lol er voor de haarfabrieken grotendeels vanaf. Maar de soort "cataria" schijnt tijdens de groei alleen maar steeds lekkerder te worden! Die moeten we dus hebben als we onze reporters een groot plezier willen doen...
Mevrouw K. wist dit natuurlijk al maar heeft vorig jaar deze laatste soort niet bij de diverse tuincentra kunnen vinden. Dit jaar gaan we beter ons best doen het te krijgen. En Cera heeft alvast een plekje gevonden om het te planten! Zie foto onder.

Of we ook nog voor de buurtkatten een Kiwi-plant (of boom) gaan scoren, weten we nog niet, anders wordt het daar in die tuin helemaal zo'n hangplek voor verslaafde haarfabrieken! Met uiteraard daarbij de nodige poepoverlast. Dus daar moet mevrouw K. nog even heel ernstig over nadenken...

Weet u trouwens waar de Kiwi oorspronkelijk vandaan komt?
De latijnse naam is Actinidia chinensis, dus dan raadt u het al. In Nieuw-Zeeland werd de plant (of boom) ingevoerd om er grote plantages te beginnen, vanwege het gezonde fruit, de consumptie dus. Vandaar de naam Kiwi.

21 opmerkingen:

katja zei

Ik heb op het moment een aantal zaailingen van de nepeta cataria, die in mijn tuin (in potten) de winter overleefd hebben. Maar heb de afgelopen jaren al herhaaldelijk meegemaakt dat overwinterde 'cataria's' alnog tijdens een modderig, koud voorjaar verrotten voordat ze echt weer op konden komen. Dus....onder voorbehoud dat ze de komende maanden overleven kan mevrouw K enkele nepeta cataria's van mij krijgen als ze groot genoeg zijn om veilig te verplanten.

Op deze pagina is te zien wat er enkele jaren geleden gebeurde met een exemplaar dat nog niet helemaal overwinterd had: http://leidschkatblad2.blogspot.nl/2012/02/vergelijkend-warenonderzoek.html

Bovenste foto de cataria, onderste de faassenii, wat meteen misschien ook laat zien waarom de cataria uiteindelijk niet overleefde (voor degenen voor wie de foto's niet duidelijk zijn: opkomende cataria ruikt zelfs onder de sneeuw zo sterk dat de buurtkatten door de sneeuw rolden voor ie goed en wel op kon komen).

Truus zei

Ik zou eens kijken op google bij Vreekens zaden in Dordrecht. Grote zadenfirma

Mevrouw Katblad zei

We hebben uiteindelijk nog een keer een stekje van jou in de Kruidentuin gezet, Katja, maar die was opeens zomaar verdwenen! We kijken erg uit naar een nieuw stekkie, en zullen die dan eerst in een beschermde omgeving laten opgroeien!
En verder moeten we misschien even bij de Hortus langs....?

katja zei

Ik heb niet het idee dat ze het bij de hortus hebben. De planten die ik tot nu toe gehad heb, had ik altijd zelf gekweekt uit zaad. De laatste keren inderdaad van Vreeken, maar dat zakje is al uit 2012. Er zitten nog wat zaadje in die ik dit jaar nog zal zaaien (kan vanaf april staat er op). Heb ook nog zelf geoogst zaad van vorig jaar, dat ga ik ook nog zaaien, maar zal ook wat bewaren voor mevrouw K. De zaailingen in de potten in de tuin hebben zich natuurlijk zelf gezaaid vorig jaar en dat is natuurlijk de meest natuurlijke manier. Het valt me wel op dat alleen in de potten zaailingen zijn opgekomen en niet in de volle grond. Denk dat de plant erg slecht tegen vochtige koude grond kan. Planten vorig jaar waren ongeveer een meter hoog geworden, in potten, terwijl de exemplaren andere jaren in de tuin toch max zestig cm werden. Ik ga wel even foto's maken van de zaailingen voor in de bijlage :-)

katja zei

Het schaamrood staat mij op de kaken: ik ging net foto's maken van de 'zaailingen' in de pot waar vorig jaar de meterhoge nepeta cataria had gestaan (die zelf de winter niet heeft overleefd), maar een van de 'zaailingen' is nu zo groot dat het meer op een digitalis-zaailing begint te lijken. Hoe kan ik die nu door elkaar halen??? Moet wel zeggen dat de vorm van de blaadjes als ze nog kleiner zijn meer op de cataria lijken, maar heb nooit eerder opgelet hoe de blaadjes van digitalis er uit zien bij de kiemplant. Ging er tot nu toe vanuit dat die vanaf het begin meer ovaal van vorm waren...
Vond het al wel bijzonder dat de plantjes de winter overleefd hadden, maar dacht dat het door de zachte winter kwam... :-(
(Ik zal het even in de bijlage tonen)

katja zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ma Tok zei

Wist u dat Nieuwzeelanders ook Kiwi's worden genoemd?

Willie Wortel zei

"Denk dat de plant erg slecht tegen vochtige koude grond kan. Planten vorig jaar waren ongeveer een meter hoog geworden, in potten" (Katja).
Of in de volle grond meer trippende naaktslakken ?

katja zei

Ja, die slakken! Da's waar ook, die vreten alles wat boven de grond durft te komen van de cataria meteen op. Doen ze hier ook met sneeuwklokjes. Heb me jaren afgevraagd waarom de sneeuwklokjes bij mij nooit in bloei kwamen, tot ik een keer zo'n half opgevreten knopje vond (nog voordat er enig stengeltje boven de grond was verchenen).

Nou, dus ik zal het dit jaar maar weer alleen in grote potten proberen met dat wilde kattenkruid.

Willie Wortel. zei

Je kan ze vangen die nakende slakjes door potjes of blikjes met een laagje bier naast de bedreigde kiemplantjes in te graven. Vinden ze heerlijk en ze verzuipen beneveld ('n zachte dood zeg maar). Ik weet alleen niet of dit de zegen heeft van Marianne Thieme.

katja zei

Eigenlijk zou ik een soort slotgracht van bier moeten maken, want met aleen wat potjes hier en daar red ik het echt niet...
Nee, Marianne Thieme zal het er wel niet mee eens zijn, maar in dit geval ben ik toch meer van de Partij voor de Nepeta Cataria!

Willie Wortel zei

En vegetarisch bier (Buckler) zal wel niet benevelend werken. Ik las iets over zout hieronder. Het beste is toch op een dag (of 's nachts met een lampie) met hoge luchtvochtigheid na een miezerig buitje met de hand verzamelen en de roversbende naar een weiland of bos aan de rand van de stad te transloceren (de pacifistisch Boeddhistische methode).

http://www.duurzaamthuis.nl/slakken-in-je-tuin-hoe-kun-je-ze-natuurlijk-bestrijden
https://www.visavisontwerpers.nl/slakken-in-de-tuin/

katja zei

Tja, ik heb werkelijk ontzettend veel slakken in mijn kleine tuintje, en verzamelen is alleen te doen bij de segrijnslakken en de enorme naaktslakken. Maar degenen die net uitlopende kattenkattenkruiden eten (en andere zaailingen) zijn van die kleine naaktslakjes (ws. kleine akkelslakken) zoals die vroeger nog wel eens in een krop sla te vinden waren. Daar valt echt niet tegen op te rapen en het komt omdat ik mijn tuin zo natuurlijk heb ingericht, met composthoop, en plantenresten tusen de planten in enzo. Om egels en padden naar mijn tuin te lokken. Maar er valt door hen ook niet tegenop te vreten natuurlijk :-)
Wat wel helpt is een koperen ring om de plant heen leggen. Maar ja, helpt tot de plant zo groot is dat hij eroverheen groeit. (Bovendien erg duur dus ik heb er maar drie).
Vandaag waren de knoppen en blaadjes uit een net uitlopende clematis gevreten (op een meter hoogte), dit maal door een soort mini huisjeslak van minder dan een centeter groot...

Willie Wortel zei

Dat is natuurlijk ook een idee, op de groentemarkt tegen 17.00 goedkope afgeprijsde malse kropsla kopen en de hele grond van je tuin met slablaren leggen. Even met de gieter eroverheen, zodat al die slakjes als ferari's op de sla afkomen. De sla verzamelen in een vuilniszak en de inhoud naar elders verbannen.
Leuk trouwens dat de kookrubriek weer terug is in het LKB.
Leven er padden bij jou in de buurt Katja ?

katja zei

Sorry voor alle tikfouten en andere fouten. Niet goed nagelezen en bovendien is mijn toetsenbord raar aan het doen... Die akkelslak heet natuurlijk akkerslak, en de rest van de fouten zal ik maar niet eens aan gaan beginnen... Goed idee van die kroppen sla! :-)

Willie Wortel zei

Oh Katja,
ik kwam op het wereld wijde web niet veel verders dan appelslak ??
Maar je zou toch stiekem als niemand het ziet en er geen Dierenpartij mensen in de buurt zijn een keertje in het geheim die EscarGo korrels eenmalig kunnen gebruiken ?

katja zei

En ja, ik heb af en toe een pad in de tuin. Vorig jaar kwam ik verschillende keren en jong padje tegen (ca. 5 cm lang), weet niet of het telkens dezelfde was. Als ik een halflege zak tuinaarde (van kokosvezel) in mijn tuin laat liggen, kruipen ze daar ook wel eens in.

Willie Wortel zei

Probeer eens wat rommelhoekjes te creëren Katja.
Plankjes, plantafval, enz. in hoekjes van je tuin waar niet direct de zon op schijnt.
De kleine padjes zijn pas geborenen, of eerste jaars. Die verlaten je tuin als er niet genoeg schuil-/woonplekken zijn. Een grote of oudere pad blijft bij je als zijn of haar habitat gunstig is. Dieverlaat alleen zijn stek om te paren in een belendende sloot.

katja zei

Hihihi, mijn tuin is dus een grote rommelhoek (composthoop, takkenhopen, takkenwal, plankjes, plantafval tusen de planten en aan de randen van de tuin) en dat alles in een tuintje van 5x5 meter. Dus vandaar al die slakken waarchijnlijk :-) Die belendende sloot is een groter probleem: dichtstbijzijnde sloot/greppel is wel 220 meter hiervandaan, dus ik was al heel verbaasd dat die gesignaleerde padden mijn tuin wisten te vinden. En het was eerst een grote en pas later die kleine, dus minimaal 2 padden :-)

Willie Wortel zei

Aha, ja je hebt een ideaal puik paddenparadijsje Katja !
Het is bekend dat tijdens de paddentrek exemplaren van een kilometer ver of meer komen.
Je zou eens kunnen overwegen, een teiltje, oude badkuip of een oude Gamma metselton in te graven en hoewel dat strafbaar is, ergens wat stukjes paddensnoer (eieren) vandaan te halen. Dan heb je in het najaar een heel leger jonge baby padjes die de slakken te lijf kunnen gaan.
De donderkopjes of larvalen, die uit de eisnoeren komen,kun je voeren met gekneusde....slabladers.
Die kun je goedkoop op de ..........
Maar gedroogde verkruimelde brandnetelblaren voldoet ook hoor.

katja zei

Ik heb nog wel meer vragen over evt. 'vijvertje' en padden etc. maar zou het gesprek graag voortzetten onder het volgende bericht: http://leidschkatblad2.blogspot.nl/2016/03/nepeta-cataria-als-alles-goed-gaat.html
Het bericht gaat over het kweken van kattenkruid dus ik vind het nog wel redelijk 'on topic' om nog even door te praten over de slakkenbestijding (even ter uitleg aan anderen die dit gesprek tegenkomen).