Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 28 mei 2014

Vage uitspraken

Soms kan het gedrag van onze haarfabrieken heel erg vreemd en zelfs onbegrijpelijk zijn. Ja, dit klinkt inderdaad als een zeer vage uitspraak (en is dat misschien zelfs ook wel), maar leest u gerust verder, dan wordt het u vast duidelijk wat mevrouw K. hiermee bedoelt. Tenminste, dat hopen wij maar, want zelf tasten wij ook regelmatig in het duister daaromtrent.

De ene keer zitten ze (katten) schijnbaar wanhopig achter het raam te mekken en is het duidelijk dat ze dat doen omdat ze een sappig vliegbeestje weliswaar reeds duidelijk zien, maar het in gedachten ook al succesvol aan het besluipen zijn om het vervolgens nog in de klauwen weten te sluiten ook. Maar dan zonder echt tastbaar, visueel happy end, zeg maar. Inderdaad erg jammer.
Andere keren, uiteraard zonder glas ertussen, kruipen ze nog zekerder van hun zaak over de straatstenen, mekken ze niet of nauwelijks, en wordt er wis en zeker een serieuze poging gedaan het fladderende of hippende beestje dat al eerder in de pupillen werd vastgezet en in de boeien geslagen, trefzeker te bespringen en te vangen. Helaas mislukt dat uiteindelijk en helaas toch nog op het laatste moment in de meeste gevallen, maar de arrogante blikken en fiere houding na de mislukte actie, liegen er evengoed toch niet om. Want gezichtsverlies is bij haarfabrieken nu eenmaal onaanvaardbaar en wordt derhalve vermeden of voorkomen.
Daarnaast echter bestaan er bij haarfabrieken ook nog een soort van gedragsstoornissen, of in elk geval vormen van apathische toestanden, tijdens welke wij mensen echt niks kunnen ontdekken wat het bewegen van de kop de moeite waard maakt, maar de betreffende kat (of haarfabriek) denkt daar altijd totaal anders over en hij/zij lijkt het in dergelijke gevallen alweer beter te weten dan wij.
Wel, hierbij presenteren wij Oscar als voorbeeld. Verkenner A, topreporter en student biodiversiteit, bodemonderzoeker en geurenspecialist. U ziet hem op bijgaande foto zitten in de Hoftuin, en wij kunnen u verzekeren dat hij daar al langere tijd zat en iets volgde. Of leek te volgen.
Jawel, het moest er zijn, het zou vast wel vliegen, zweven, dansen, misschien zelfs wel geluid maken, maar hoe mevrouw K. haar best ook deed, zij nam het ding, het wezen, de vibratie, de stroming, de geur, dát dus wat Oscar waarnam, zelf niet waar. Nee, echt niet.

Even dacht K. nog aan een incident, een vergissing, een hallucinatie van Oscar. Het was immers mogelijk dat hij, de Os, te diep met zijn neus in de Nepeta, de Kiwi of de Valeriaan had gezeten. Maar nee, want al deze middelen (weten wij) werken niet langer dan een kwartier tot 25 minuten, en Oscar zag ze na ruim een half uur nog steeds vliegen, daar waar mevrouw K. dus helemaal niks zag. En dat terwijl K. zich dus een dure bril heeft laten aanmeten, alleen nog tussen de één en twee meter een vage zone registreert maar verder elke vlinder, bij, hommel en minder fraaie insecten (om te zien) heel goed kan waarnemen en vastleggen.
Nee, wij twijfelen niet aan de vermogens van Oscar en al zijn andere capaciteiten, maar heel af en toe, ja, heel af en toe, twijfelen wij wel aan zijn motieven het Katblad van informatie te voorzien.
En voor nu moeten wij het daar helaas bij laten.

5 opmerkingen:

Wies van der Plas zei

De Os denk hetzelfde van u als u weer eens wezenloos voor het lichtgevend kastje naar snelschaatsrijderij of de Tour de Frats ligt te koekeloeren.

ina zei

Toch heeft Oscar nu wel voor een berichtje in het Katblad gezorgd.

katja zei

Oscar ziet ze gewoon vliegen!

Marjoke zei

Katten soms ........we zullen ze wel nooit helemaal begrijpen. Maar ik zou niet meer zonder ze kunnen leven.

Poekelien Beekbergen zei

Ik heb altijd sterk de indruk gehad dat pluisdieren geesten kunnen waarnemen.
Alleen of dat de dolende zielen zijn van mensen of dieren weet ik niet.