Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 22 mei 2014

Kiwi-snoei-tijd!

Mevrouw K. heeft weer wat snoei-afval van de Kiwiboom uit de Hoftuin gescoord. Of anders gezegd: ze heeft een complete zak met snoeispul gejat en er voor de deur van de redactie de lekkerste stukjes tak uitgezocht.
Jawel, natuurlijk kwamen de reporters er direct op af, en ook hebben wij Grote Snor, Harremans van de overkant en vele andere buurkatten al mogen begroeten bij het potje met stokjes.
Op bijgaande foto ziet u onze reporter Cera, die genietend met haar lipjes langs de uiteinden van de stokjes strijkt!

Als je gaat zoeken op internet, vind je (op Wikipedia) dat vooral de Actinidia polygama erg aantrekkelijk voor haarfabrieken (= katten!) is. Deze plant uit de Kiwifamilie groeit in de bergachtige gebieden van China en Japan, op hoogten van 500 tot 1900 meter. Het is een bladverliezende klimplant die 5 meter lang kan worden. De vruchten lijken op de gewone kiwi maar hebben oranje vruchtvlees.
De gedroogde, houtige takjes van de plant worden in de dierenwinkel verkocht onder de Japanse naam Matatabi.

Maar ook de bladeren en takken van vele andere soorten kiwibomen (Actinidia) hebben een grote aantrekkingskracht op katachtigen. Ze rollen graag door de afgesnoeide takken, markeren driftig de nieuwe loten en raken zeer opgewonden van het contact met de boom/plant; daarna treedt relaxatie op. Verantwoordelijk voor deze werking zijn de stoffen nepetalacton, dat ook in kattenkruid (Nepeta) voorkomt, en matatabiliciton, een lactonverbinding die alleen in deze plant gevonden is.


























Wij zijn van mening dat alle haarfabrieken recht hebben op hun eigen KIWIBOOM!

5 opmerkingen:

Greet zei

Moeten we nu allemaal naar de bergachtige gebieden van China en Japan, op hoogten van 500 tot 1900 meter?

Mevrouw Katblad zei

Ook te koop bij de Aldi, Intratuin (maar dan wellicht flink voorbehandeld met tal van giffen)en diverse andere tuincentra. En anders effe bij Cera langs; zij wil best wel een paar gestolen stokjes afstaan! U kent de weg, toch? Nou dan!

katja zei

Ik heb vorig jaar de kiwibes geplant (Actinidia arguta), maar helaas hebben mijn katten nog geen interessante luchtjes kunnen ontdekken aan het snoeiafval. En de 'bessen' (minikiwi's) waren helaas vorig jaar ook niet rijp geworden :-(

Ma Tok zei

Mevrouw K., wilt u aan Cera vragen of ik ook een paar stokjes mag komen halen voor ons 5-tal?

Kim Meyvogel zei

Ik begreep dat voor de export naar de buitenlanden er geen frummeltje klein beestje op de plant mag zitten. Angst voor import vraatinsecten. Dus dat de kwekers uit voorzorg de hele boel stijf onder de pesticiden zetten, soms wel 10-15 soorten gif per plantje. Ook die bij ons in het tuincentrum terechtkomen.
Ondanks verhalen over paardenvlees in de Zweedse rundergehaktballeutjes, schijnt Ikea volkomen schone plantjes te verkopen.