Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 25 februari 2015

K. is weer thuis

Dit is Cera tijdens voedertijd, ergens vorige week. Toen lag K. dus in het ziekenhuis om zich een nieuwe knie aan te laten meten.
Cera heeft daar geen last van ondervonden; zolang zij maar genoeg aandacht en hapjes krijgt, maakt zij het goed. Bovendien heeft ze altijd de buurvrouw nog, mocht ze zich ietwat eenzaam voelen.
De jongens hadden er wat meer moeite mee dat mevrouw K. plots vertrokken was.
De Boez lag heel vaak boven op het grote bed en probeerde daar onder het dekbed te kruipen om te zien of K. zich daar misschien had verstopt.
Dat had zij niet.
Ook (heeft K. tenminste begrepen) waren Boez en Os vaak te vinden op het gereedstaande bed op de benedenverdieping, waarop mevrouw K. zou gaan slapen als zij weer thuis was gekomen met haar nieuwe knie.
Zie hiernaast onze nieuwe opstelling.

Wel, sinds afgelopen weekend is K. weer thuis, na een afschuwelijke week in het ziekenhuis. Nee, de zorg in een ziekenhuis is niet meer wat het vroeger was, ondanks de verhoogde verzekeringspremies.
In de zaal met 4 bedden konden slechts 2 patiënten liggen omdat er niet voldoende verpleging is voor 4.
Wasbeurten waren schaars want er zijn tegenwoordig voorverpakte natte washandjes voor de patiënt, met gebruiksaanwijzing, dat dan weer wel. Maar je zal maar niet in staat zijn zelfstandig uit je bed te komen; dan heb je een probleem! Om van tandenpoetsen maar niet te spreken.
De paar verpleegkundigen die er zijn, rennen zich rot met po's, medicijnen en bloeddrukmeters e.d. Verdere persoonlijke verzorging schiet erbij in. En controleer vooral je pillenbakje, want dat kan zomaar incompleet zijn of er ligt zomaar een nieuw kleurtje in waarvan je niet weet waarvoor dat is. De verpleging trouwens ook niet altijd...
Je mag blij zijn als ze je achternaam kennen, al heeft iemand daar dan "de" of "van" voor gezet; verbeteren heeft geen zin, ze onthouden het toch niet. Niet de schuld van de verpleging, ze doen hun best maar alles moet snel-snel. Een po-stoel bleef 2 dagen (vol plas!) naast een leeg bed staan, totdat mevrouw K. een verzoek indiende de meurende bak te verwijderen.

De verpleegster liep rood aan en stamelde verontschuldigingen...
Vier dagen vóór de operatie moesten de patiënten (heup, knie) zich elke dag wassen (ook haren) met Betadine, en de neusgaten insmeren met een desinfecterende zalf.
Na de operatie nog 4 dagen hetzelfde, om alle mogelijk opgelopen bacteriën mee om zeep te helpen.
Echter, na de operatie was daar geen enkele sprake van, al helemaal niet als je niet zelf naar een kraan kon komen. Het dure goedje werd niet vergoed door de verzekering. Wie biedt?
Van voldoende nachtrust in het ziekenhuis kan al ook geen sprake meer zijn, merkte mevrouw K. De hele nacht door rijden er karretjes door de gangen en de verpleging mag tegenwoordig op hakjes lopen. Verder was het zaaltje waar K. verbleef (met deur open) gelegen op 3 meter afstand van de balie, waar verpleging, artsen en technische dienst regelmatig kwamen overleggen, en waar drie verschillende telefoongeluidjes vandaan kwamen.
K. had ook nog een lijst ingevuld met dieetwensen, en daar zij zich aan een vezelrijk dieet dient te houden, had zij dat ook netjes aangegeven. Behalve een lichtbruine boterham waren er in de maaltijden verder geen vezels te bekennen. Ze kon kiezen tussen witte rijst of bami, speklapje en puree, en het stukje zalm was vrolijk voorzien van stukjes paprika, waarvan K. had aangegeven dat ze daarvoor allergisch was. Op de dag van vertrek kreeg K. nog een zakje met vezels toegeschoven, maar geen maaltijd meer...

Boven ziet u Os en de Boez, samen vast van plan om niet meer van de zijde van mevrouw K. te wijken. Dat was wel heel erg lief natuurlijk, maar niet zo handig voor K. en haar nieuwe kniegewricht met een snee (en hechting met nietjes) van ongeveer 20 cm lengte.

Bovenstaande foto's werden gemaakt door mevrouw Inge, waarvoor onze hartelijke dank.
K. zelf is nog niet in staat om plaatjes te schieten omdat zij beide handen nodig heeft voor de steun en het sturen van haar rollator, of de steun van haar twee krukken.
Zij wordt verder door lieve mensen goed voorzien van etenswaren en dranken, en komt zelfs in aanmerking voor thuishulp en fysiotherapie aan huis. Ook is er hulp bij het uitscheppen van de kattenbakken, dus wat dat betreft is er geen vuiltje aan de lucht.
Behalve?
Oscar is als de dood voor de rollator en komt beslist niet binnen als K. met dat apparaat in de deuropening staat. Krukken dan? Cera is als de dood voor de krukken van mevrouw K. en komt beslist niet binnen als K. met haar krukken in de deuropening staat.
Boez is bang voor beide, maar waagt het er toch op en rent snel onder de rollator door of langs de krukken.
Het is dus fijn om bezoek te krijgen die de haarfabrieken binnen roept, maar verder zullen onze reporters toch maar moeten wennen aan de hulpmiddelen van K. Het kan namelijk best nog wel even duren voor K. weer met volle kracht op twee stevige benen verder door het leven kan gaan!
Wij zouden het erg fijn vinden als u daarom af en toe even aan haar denkt en een kaarsje voor haar opsteekt of een gebedje voor haar opzegt. Meer vragen wij niet van u...

10 opmerkingen:

Piet zei

Sterkte en beterschap mw. K.

Ma Tok zei

Fijn dat u weer zover bent dat u een verslag in het LKB te schrijven. Ik heb het wel gemist, hoor.

Wilma zei

Gelukkig is het achter de rug. Nu rustig aan herstellen en revalideren. Heel veel sterkte mevrouw K.

Truus zei

Wat zal u blij zijn dat u weer thuis bent!!
Een voorspoedig herstel toegewenst en geniet van de rust in eigen huis, vooral 's nachts

Greet zei

Van harte beterschap, mevr. K. Fijn dat u weer terug bent van uw avontuur in het ziekenhuis.

annemiek zei

Heel veel beterschap.

Cees Boterbloem zei

Verschrikkelijk die Medische Maffia.

Anoniem zei

Fijn mevr. K. Dat u weer thuis bent en dat de operatie geslaagd is en jammer van de niet zo goede verzorging zodat u het als afschuwelijk hebt ervaren. Erg jammer voor u, wel weer fijn dat u thuis hulp krijgt zodat u thuis kunt herstellen en genieten van de haarfabrieken die, zo te zien , u op hun manier gezelschap gaan houden. Buiten kansje voor hen , een bed beneden. Ik wens u een goed herstel toe en beterschap en ik zal aan u denken!
tineke

Marjoke zei

Wat fijn dat de operatie nu achter de rug is. Vergeet die nare tijd in het ziekenhuis maar snel en geniet maar extra van de drie poezels. Ze wennen vast wel aan al die hulpmiddelen. Heel veel sterkte toegewenst bij het goed leren lopen. Al kost het natuurlijk veel inspanning, het zal vast en zeker gaan lukken!

Sandrazz zei

Een voorspoedig herstel geweest!!!