Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 14 januari 2016

Oorzaak en gevolg

Boez:

Ik ben een beetje ziekjes geweest. Nee, niks bijzonders maar wel veel spugen dus. Misselijk inderdaad.
Nu kondig ik mijn misselijkheid altijd luidkeels aan, zodat mevrouw K. altijd weet dat ik heel nodig moet braken en dat dus ook binnen luttele seconden ga doen. Nee, dat heeft verder geen bedoeling, het is alleen maar een behoefte aan kennisgeving en niet meer dan dat.
Nu is het wel zo dat ik altijd op de verkeerde plekken schijn over te geven, tenminste, in de ogen van mevrouw K. dan. Natuurlijk heb ik het over plekken waar mijn kots niet al te veel opvalt en vooral moeilijk te bereiken is. Dat heeft te maken met mijn instinct: het voorkomen dat de vijand ontdekt dat je je niet helemaal tof voelt, want dan ben je kwetsbaar en kunnen ze proberen je te pakken op juist die zwakke momenten. Inderdaad, ik deponeer mijn spuug dus bij voorkeur op de touwtjes van het tapijt, en dat schijnt dus een dure geweest te zijn, als ik mevrouw K. tenminste goed begrijp. En het laten reinigen van dit kleedje kost haar een rib uit haar lijf, dus ze heeft liever dat ik gewoon op de tegels kots. Maar nee, daar geloof ik niet in en doe ik dus daarom echt niet.
Andere favoriete plekken van mij zijn de kabels van computer, van het licht en wat dies meer zij, of de buizen van de stoelen en dan vooral de delen daarvan die onder de tafel schuilen. Helemaal per vergissing heb ik ook bovenop de bank staan braken, maar dat was echt een foutje en daarvoor bied ik dan wel mijn excuses aan. Ook de traptreden waren een foutje, maar dit soort foutjes maak ik alleen als die misselijkheid heel plotseling opkomt en de boel er gewoon plotseling in één grote golf uitkomt.

Naar de oorzaak van mijn gebraak kan ik eigenlijk alleen maar gissen.
Het is inderdaad zo dat ik de laatste tijd nogal snel mijn eten naar binnen schrok omdat ik wat nerveus ben. Dat weer kan als oorzaak hebben dat de Os tegenwoordig vaak pontificaal op het grote bed in de weg ligt en ik daardoor niet op mijn vertrouwde plek de nacht door kan brengen. Dat is dus erg irritant en teleurstellend, en kan zich uiten in braakneigingen.
Dat schrokken kan ook voortkomen uit de vrees dat de Os mijn eten komt jatten, maar ik krijg tegenwoordig steevast mijn Gourmet op de trap geserveerd en K. doet dan de tussendeur dicht zodat ik niet lastig gevallen kan worden tijdens het eten.
Maar één en ander kan ook komen door het kwakkelweer, waardoor ik een te dikke vacht krijg, dan weer veel haren verlies die vervolgens weer snel bijgroeien. Inderdaad een klimaatprobleem, net als bij plantjes en vlinders, maar minder slecht voor het gasverbruik van K., terwijl ik dus ondertussen teveel haren in mijn binnenste krijg omdat ik me graag en goed wil blijven wassen.
Maar goed.

Ik moet in elk geval in dit nieuwe jaar wat meer gaan optreden tegen de toenemende dominantie van de Os. Op mijn manier probeer ik hem dus regelmatig op zijn plek te zetten door hem op te wachten en te bespringen vanuit een hinderlaag. Kwestie van geduld, want de laatste dagen gaat ie weer vaker naar buiten, zelfs als het regent, en blijft dan ook best een poosje weg. Maar als ik bezig ben met dit soort activiteiten, heb ik in elk geval geen last van misselijkheid en hoef ik ook niet te spugen.
En daar maak ik mevrouw K. dan weer blij mee.

5 opmerkingen:

Foppe de Haan zei

U kunt uw Ikea tapijt buiten voor uw deur of op het Zooiplein reinigen met een sopje AH allusreiniger en een bezem.
Het drogen zal moeilijker zijn, met deze buitentemperaturen of dat het tijdens het drogen gejat wordt. Of heeft u een aardige buurman met tuin ?

Mevrouw Katblad zei

Ten eerste, Foppe, is het geen ordinair Ikeakleed!
Dank voor uw goede raad, maar de klus is al geklaard.
Buiten was natuurlijk geen optie, dat snapt u zelf ook wel.
Dus hebben wij het volgende gedaan.
We hebben eerst de ruimte (de hoek waar het kleed ligt) uitgeruimd.
Daarna hebben wij onder de "besmette" plekken grote handdoeken gelegd en hebben met een emmertje vriendelijk sop en een borstel de kotsrestanten weten weg te poetsen. Vervolgens heeft het kleed in de nachtelijke uren kunnen drogen (CV op 20 graden) en konden wij de volgende dag de meubels weer terugplaatsen. Voor de vrijgekomen muffige lucht zoeken wij nog wel een oplossing; desnoods gebruiken wij een flesje (door K.) afgekeurd reukwater, of anders wachten wij op betere (droge) dagen om een aantal uren het poezenloket te openen en ons keukendakkoepel.
Uiteraard moeten de touwrandjes nog wel even op orde worden gebracht. Heeft u misschien nog een ouderwets haarkammetje voor ons?

Foppe de Haan zei

Chapeaux !
Ik heb het geleerd van Marokkaanse dames, die hangen het Berber tapijt te drogen over de reling van hun flatbalkon. Want nergens was meer Kek droogschuim te krijgen.
Kammetje stuur ik op.

Ma Tok zei

Heeft dan niemand medelijden met die arme Boez? Gaat het alleen maar over dat (inderdaad mooie, dat wel) kleed? Sterkte hoor Boez, ik leef met je mee. Mevrouw K. wist allang voordat ze jou in huis nam dat katten nu en dan gewoon even wat kwijt moeten via hun bek. Ze moet blij zijn dat het niet uit je andere kant kwam...

katja zei

Ja, Ma Tok, inderdaad! Ik heb ooit een prachtige kelim weg gedaan nadat Snuitje er iets te vaak op had 'sleetje gereden' (toen ze last had van chronische darmontsteking door voedselallergie, dit ter excuus van dit onzindelijke gedrag). Ik paste ter reiniging ongeveer dezelfde techniek als mevrouw K toe, maar op een gegeven moment werd het me teveel (het idee dat er toch resten in het kleed achterbleven). Moet ook zeggen dat het kleed al niet meer tip-top was doordat in een huis daarvoor er mottenlarven aan de onderkant van het kleed hadden zitten knagen.

Maar geluukig dat Boez weer beter is, want zo te horen heeft hij het best flink te pakken gehad!