Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 8 maart 2018

Succesvolle proeverijen!

Mevrouw K. had besloten om eens wat ander kattenvoer dan de gewone Gourmet mousse te kopen. Niet omdat de poezen dat niet meer willen eten, maar omdat onze logé toch wel wat magertjes wordt en haar bakje niet altijd meer leeg eet. Bovendien lijken de anderen ook wat minder enthousiast sinds de verpakking van de dozen met blikjes er heel anders uitziet.
Het kan natuurlijk zijn (bedacht mevrouw K.) dat behalve de verpakking, ook de samenstelling van het voer is veranderd om het voer goedkoper te kunnen produceren. Dat gebeurt immers ook met mensenvoer door er meer meel door te gooien of gewoon water bij te doen. Volgens een de keuringsdienst van waarde heeft dat te maken met de supermarktoorlog, en als u niet gelooft dat dit waar kan zijn, moet u maar eens kijken bij Uitzending gemist van de NPO, want de ploeg van Teun van de Keuken heeft de bewijzen daarvan verzameld, en we trappen er met zijn allen in.

Afijn, onze Katbladpoezen dus lieten blijken dat de Gourmet in kwaliteit achteruit is gegaan, of in elk geval in smaak.
Mevrouw K. heeft vervolgens wat andere merken meegebracht, die overigens wel wat duurder zijn dan de Gourmet, maar misschien wel smakelijker, heh? Minder meel of water?
Na een paar merken uitgetest te hebben, bleken onze haarfabrieken het meest enthousiast te zijn over een (voor ons) nieuw merk: Naturo van de AH, kuipjes met 85 gram Mousse, bereid van verschillende lekkere zee, vee en pluimsoorten.
De laatste proeverij die wij voor onze reporters organiseerden, omvatte 2 smaken zeebeest, namelijk de tonijn en de zalm van bovengenoemd merk van de AH.


Deze proeverij verliep als volgt.
K. opende de kuipjes en verdeelde de inhoud ervan over de vier voerbakjes. Op de keukenvloer ontstond onrust en er werd luid gemekkerd. Dat zijn wij van de Os wel gewend, maar dus niet van de andere drie.
Daarna deelde mevrouw K. de bakjes rond, want iedereen eet natuurlijk altijd op zijn eigen plek, anders wordt het helemaal een zooitje in dit gekkenhuis.
Normaal heerst er rust en wordt er bescheiden genipt van het voer, behalve door de Os want die schrokt altijd alles naar binnen. Als de Os klaar is met schrokken, jaagt hij Cera, terwijl die nog maar halverwege haar maal is, weg bij haar bakje omdat hij denkt dat hij recht heeft op een deel van haar Gourmet. Cera loopt dan mokkend naar het bakje van de Os, waar, als ze geluk heeft, nog een paar kruimeltjes in of naast liggen, want Os is behalve een haastige eter ook een knoeipot.
Daar de Boez op de trap eet met de tussendeur dicht (vanwege de Os zijn onverzadigbare eetlust), moet Oscar wachten tot mevrouw K. bereid is die deur te openen, en dat is op het moment dat de Boez zijn voerbakje heeft verlaten omdat hij vindt dat hij genoeg heeft gegeten. En dan kan Oscar alsnog zijn hongerige gang gaan. Logé Boortje (Bohr) wordt niet lastig gevallen; zij is op leeftijd en heeft wat meer tijd nodig om te eten, en K. zorgt ervoor dat zij die tijd krijgt. Maar eventuele resten worden wel  op een later moment vakkundig en stiekem door Cera opgepeuzeld als mevrouw K. even niet oplet omdat ze haar eigen prak staat klaar te maken.
Zo ging het elke avond weer, tot de Naturo zalm in de bakjes werd gedaan, netjes verdeeld in gelijke porties.

En nu ging het dus als volgt.
Iedereen at even gretig en haastig. Boez wilde niet meer op de trap eten maar in de keuken.
Ze waren allemaal tegelijk klaar en de bakjes waren helemaal schoon gelikt.
De Os was zwaar teleurgesteld toen hij het bakje van Cera schoon aantrof. De Os was ook zwaar teleurgesteld dat het bakje van de Boez compleet leeg was.
Cera was teleurgesteld toen ze niets meer aantrof in of naast het bakje van de Os. Ze kwam ook zwaar teleurgesteld terug na het inspecteren van het lege bakje van Boortje, die al boerend en hikkend zich uitgebreid midden op het tapijt zat te wassen.
Boez ging niet direct naar boven na het eten, maar bleef in de keuken en begon daar zowaar te jammeren om meer!

Dag twee met de Naturo tonijn verliep hetzelfde, maar iedereen meldde zich ruim een half uur eerder voor het avondmaal dan anders, terwijl wij juist dachten dat we het eetmoment langzaam (paar minuten per dag) naar een later tijdstip konden verschuiven in verband met langer licht blijven, stijging van de temperatuur en naderende zomertijd. En weer werd er snel en gretig gegeten, met meer enthousiasme dan tijdens het voorheen serveren van de Gourmet!
Helaas echter schrokte de Os nu sneller dan ooit, en dus kon hij wederom de laatste hapjes eten stelen van die arme Cera. Die kwam uiteraard naar mevrouw K. toe om haar beklag te doen...

Er zijn nog twee soorten (smaken) Naturo te koop. Dus morgen hebben wij weer een proeverij en zijn benieuwd hoe die zal aflopen.
Maar het meest belangrijke van dit alles is dat Bohr (Boortje) meer is gaan eten!
Of die Naturo nou zo gezond is, weten wij eigenlijk niet precies want dat moet nog uitgezocht worden, maar er staat wel op de verpakking dat er geen graan aan is toegevoegd, en dat is al heel wat, vindt mevrouw K.


3 opmerkingen:

Ma Tok zei

Dankuwel voor deze test, mevrouw Katblad. Caja moet ook aankomen na haar ziekte, wij gaan proberen of zij ook zo enthousiast is over dit merk van de Appie.

katja zei

Dus aan het eind heeft u allemaal teleurgestelde katten als ik het goed begrijp... Of dat nu zo leuk is? O nee, het zijn alleen Oscar en Cera die teleurgesteld zijn. Okee, een goede score dus. Zeker als Bohr er beter van gaat eten!

Misschien dat ik het ook nog eens ga proberen met Loewie en Zowie. Heb het wel eens geprobeerd maar toen vonden ze Felix zakjes lekkerder. Maar daar laten ze de laatste tijd telkens wat van staan.

Ben benieuwd of de Katbladkatten zo enthousiast blijven!

Annemieke zei

Ik ga ook eens de naturo proberen - kijken of onze beesten ook enthousiast zijn. "Verbeterde receptuur" is code taal voor "nu bereid met inferieure en goedkopere ingredienten" weten wij al heel lang.