Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 28 november 2016

Fabels!

Jongeheer Boezelmans:

Dit ben ik. Had net een muis gevangen en die mee naar huis genomen. Ja, doe ik altijd, prooi naar huis brengen, opdat mevrouw K. kan zien hoe knap en stoer ik ben.
Alleen is het dan wel oppassen geblazen omdat K. behoorlijk jaloers kan worden en mij mijn muis wil afpakken. Maar dat laat ik niet toe.
Hier had ze me bijna te grazen, maar snel daarna zat ik weer onder de tafel met mijn muis en dan kan ze er niet meer bij.Toen ik de muis niet meer leuk vond omdat ie niet meer bewoog, mocht de Os ermee spelen. Eerst ben ik nog even blijven kijken, maar daarna ben ik weer naar buiten gegaan om nog meer muizen te zoeken. Nee, heb ik niet meer gevonden, helaas.

Mevrouw K. heeft laatst verteld dat er mensen zijn die soortgenoten van ons willen afschieten omdat ze teveel vogeltjes zouden vangen. Ik ben het daar niet mee eens.
Voor ons geldt trouwens dat we helemaal niet zoveel vogeltjes vangen. Sowieso niet zoveel levende diertjes, nee. Alleen af en toe voor de sport.
Wel, we krijgen namelijk elke ochtend een bakje gourmet gold, en tussendoor ook nog brokjes. Dus honger hebben we niet, nee. Wat ik afgelopen zomer heb gevangen? Nou, één keer een duif maar die bewoog al niet meer toen ik 'm op straat zag liggen. Ja, ik nam een stuk mee naar huis om indruk te maken op mevrouw K., maar ze trapte er niet in. Ik geloof dat het een vleugel was, maar weet het niet zeker.
Ja, verder heb ik een libel of twee gevangen. Een bruine en een rooie. En één muisje dus. Nee, dat was het geloof ik.
Oscar? Die heeft in het voorjaar een keer een klein vogeltje gevangen met veel geel. Nee, ik weet niet waar want zag 'm pas toen ie in onze huiskamer lag. Dood al, ja.
En ook een keer een muis die nog leefde. Mocht ik van hem niet mee spelen want hij wilde 'm opeten en heeft dat ook gedaan. Mevrouw K. is toen de kamer uitgelopen. Weer jaloers denk ik, ja.
Cera? Die heeft twee keer een muis gevangen en meegenomen naar onder onze eettafel. Ja, daar brengen we onze prooien altijd heen, want daar kan niemand je vangst van je afpikken. Inderdaad, lekker tussen die tafel- en stoelpoten want dat geeft bescherming.
Inderdaad, ook Cera eet haar muizen op, van kop tot staart.
Nee, ik niet, ik lus geen muizen. Heb ze ook nooit leren eten, nee.
Ja, Oscar en Cera wel. Dat komt omdat ze een tijdje op straat hebben geleefd, min of meer, en dan moesten ze wel wat gaan vangen als ze honger hadden en niet bij hun etensbakje konden.
Net zoals die poezen die in het wild leven omdat ze werden achtergelaten door domme mensen. Nee, die waren niet geholpen en kregen dus alsmaar kleintjes en die leerden ze ook weer jagen. Inderdaad, dan is het hek van de dam. Als je niet dagelijks je portie brokjes krijgt, moet je zelf je eten vangen, toch? Ja, zo is het maar net. Dus als er ergens teveel vogeltjes worden gevangen door onze soortgenoten, is dat de schuld van mensen, want die hebben niet goed voor die haarfabrieken gezorgd. Dus inderdaad, dat probleem moet worden aangepakt en er mag niet worden geschoten. Dat is mijn mening inderdaad, en die heb ik overgenomen van mevrouw K. omdat zij dat ook vindt. Ja, ze vindt ook dat het fabels zijn dat wij katten verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van veel vogels, en het opsluiten van alle huiskatten vindt ze een belachelijk idee, en ook daarmee ben ik het helemaal eens.

Iemand vergeten? Oh, Bohr! Ja, die was ook nog bij ons in juni.

En toen is ze bij haar mens gaan wonen op de Volkstuin, en daar waren heel veel muizen en daarvan heeft ze er een paar gevangen. En padden ook, ja. Nee, ik heb niet gehoord dat ze ze op at, ik kan me dat ook niet voorstellen want Bohr is erg kieskeurig wat eten betreft.
Ja, Bohr had het heel erg naar haar zin op die tuin, maar nu is haar mens weer op reis en is ze terug bij ons.
Het is inderdaad alsof ze niet is weggeweest, al was ze in het begin wel erg boos dat ze van haar tuin weg moest. Zou ik ook zijn, ja.

Kunnen we het hierbij laten? Al dat gepraat over muizen, ik word daar onrustig van. Moet nu nodig naar buiten, mag ik?

5 opmerkingen:

katja zei

Jaaaa, het Katblad 'doet' het weer!!! En ik heb het nu pas door, ondanks dat ik al jaren het Katblad als 'startpagina' heb ingesteld.
Gelukkig gaat het weer beter met Mevrouw K., en is het ondertusen ook goed gegaan met de medewerkers en Bohr. (Kan Bohr ook niet iets van een gastredacteurschap krijgen ofzo? Of een column?)

En, voor lezers die nog iets mede te delen hebben over hoe het hun poezen in de tussentijd vergaan is, of die leuke foto's willen laten zien: nu het Katblad weer verschijnt kan de bijlage misschien ook weer van stal gehaald worden!

Piet zei

Ik ben het helemaal met je eens Boez. Geen katten afschieten, hoe durven ze. Komt zeker door domme mensen die katten in de steek laten, stelletje @€&'%#**

Ma Tok zei

Muizen vangen mag wel hoor, Boezelmans. Die zijn toch alleen maar schadelijk. En of je ze al dan niet opeet zal mij een zorg zijn.

Bram Braakhekke zei

Kunt u dat lieve muiske niet villen Mevrouw K. ?
Even wat aanbakken met knoflook en verdelen over de voederbakjes met fabrieksvoer.

Sandrazz zei

:)