Wij hoorden van verschillende kanten dat sommige mensen erg verlegen zitten om het recept van mevrouw Katblad's warme wijn! De eerder gemaakte pan op de redactie was gisteren al leeg, dus is mevrouw K. een nieuwe pan gaan maken. Kon ze gelijk even opschrijven wat ze er ook alweer allemaal in doet!
Ingrediënten:
1 fles (liter) rode huiswijn (wij kozen voor AH Droë Rooi)
2 sinaasappels
35 suikerklontjes (of 10 flinke eetlepels, denk erom: zoeter maken kan altijd nog!)
15 kruidnagels
stukje foelie
2 stuks pijpkaneel
scheutje citroensap (uit knijpflesje bijv.)
scheutje (niet al te dure) cognac of vergelijkbaar restantje sterk spul
In een flinke pan een halve liter water op het vuur zetten, met daarin 2 doormidden gesneden, gewassen sinaasappels, de kruiden, citroensap en suiker.
Dit aan de kook brengen en vervolgens op een zacht vuur een uurtje laten trekken.
Het spul door een vergiet of zeef gooien (maar dan liefst niet rechtstreeks boven de gootsteen), de sinaasappels goed uitknijpen, al het vocht weer in de pan terugdoen, wijn en cognac erbij gieten en opwarmen (niet meer laten koken).
Dan begint het leukste gedeelte: proeven! Nog wat suiker erbij? Nog een klein beetje cognac misschien? Denk erom: brand je mond niet!
Serveren in dikke "vuurvaste" glazen, of gewoon in een mok.
De wijn is (afgekoeld) prima enkele dagen (hahaha!) te bewaren in een goed afgesloten fles in de koelkast. Opwarmen daarna kan in de magnetron, maar mevrouw K. gebruikt daar liever gewoon een klein pannetje voor.
Smakelijk!
(Haarfabrieken zijn niet geïnteresseerd in dit drankje, maar dat had u natuurlijk al geraden....)

Dank je wel!! Ga ik zeker proberen :-).
BeantwoordenVerwijderen